Programma viering Meimaand Mariamaand

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-04-2022 | Gewijzigd op: 01-05-2022
In de komende meimaand zal Maria de nieuwe, blauwe,  mantel  van Hoop en Troost dragen, die speciaal is ontworpen door Margriet Luyten en vervaardigd door het Tilburgse TextielLab. 
Ontwerpster Margriet
Luyten bij de nieuwe
mantel voor Maria.
foto © paul kriele, 25 januari 2022.

Speciale opstelling Mariabeeld
Op vrijdag 30 april 2022 vindt om 19.00 uur traditiegetrouw de opening van de meimaand plaats in de Sint-Jan. Op die avond wordt Maria in haar nieuwe mantel de kathedraal in gedragen. Daar neemt zij haar tijdelijke plek naast het altaar in.
De opstelling is  anders dan in voorgaande jaren. Het is nu mogelijk om het beeld van Maria heen te lopen, zodat de mantel van alle kanten bekeken kan worden.
Vieringen meimaand
Dit jaar zijn er elk weekend vier vieringen: op de zaterdagen om 12.30 uur en op de zondagen om 8.00, 10.00 en 12.00 uur. De vieringen zullen opgeluisterd worden door gilden en koren van binnen en buiten het Bisdom.
Ook op Hemelvaartsdag 26 mei zijn er drie vieringen, zoals op zondag.
Op 31 mei sluiten we de meimaand af met een viering om 19.00 uur; Maria keert dan terug naar de kapel.
Zaterdagavond 30 april 2022 opende in de Sint Jan door Bisschop Gerard de Korte de meimaand. In die maand komen gilden en andere bedevaartgangers naar de Brabantse hoofdstad om er even te pauseren en te bidden bij Maria van wie het beeld opgesteld staat in het Noordertanscept , gekleed  In haar nieuwe blaiwe mantel.
Uit alle windstreken van de Meierij  en de Kempen en het Land van Maas en Waal trekken bedevaartgangers naar ;s-Hertogenbosch.
Zo ook deze groep militairachtige, maar vredelievende mannen uiit Vught of Boxtel  op zondag 1 mei 2022 [met als elk voorgaand jaar..] op elke eerste zondag van mei naar 's-Hertogenbosch. De naam of andere gegevens izijn ons niet bekend.
foto © paul kriele, 1 mei 2022 .

Bidtocht zondag 8 mei
Ook de traditionele bidtocht door het centrum van de stad kan dit jaar-als het weer het toelaat-  doorgaan.  Op zondag 8 mei -rond  13 uur- wordt Maria naar buiten gedragen om te beginnen aan de oude bidtocht door de stad. Deze tocht eindigt bij de kathedraal, naar verwachting rond 14.30 uur.

800 jaar Sint-Jan
Op Eerste Paasdag is de viering van 800 jaar Sint-Jan geopend. In de nacht van 28 op 29 mei vindt de Nacht van de Sint-Jan plaats. De kathedraal is dan de gehele nacht geopend. Meer informatie is te vinden via de site van de Sint-Jan https://www.sintjandenbosch.nl/800-jaar-sint-jan/

Openingstijden Sint-Jan
De Sint-Jan is van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00-17.00 uur en op zondag van 9.00-17.00 uur.
Livestream Vanuit de Sint-Jan worden de hele dag via een webcam livestream beelden uitgezonden van het beeld van Maria. Te bekijken via www.zoetelievevrouw.nl 

Terug naar boven