Mieke Verheijen 50 jaar in ’t vak, bij een 85-jarige kaaszaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-04-2015 | Gewijzigd op: 23-02-2019
Alom bekend, alom met een glimlach en altijd een vriendelijk woord. Dat is kort gezegd 'Mieke van de kaas', ofwel Mieke Verheijen. Deze week vierde ze het feit dat ze 50 jaar op de markt stond.

De 63-jarige Mieke Verheijen begon als dertienjarig meisje, toen zij op zaterdag haar oom Harry en tante Wies van Nimwegen-van Riel op de Markt ging helpen. De Van Nimwegens deden hun nering vanaf een handkar. Hun magazijn bevond zich in de Hooge Nieuwstraat, een van de bekendste straten van De Pijp. Dat is toevallig dichtbij waar de Verheijens nu nog een woning en magazijn hebben.  Later zat Harrie van Nimwegen op Nieuwstraat 10.

In 1965, toen Mieke van school, kwam heeft zij acht jaar bij de Van Nimwegens gewerkt voor aleer zij de zaak overnam. Eerst deed ze dat met haar zus Henrietta van den Hoogen
Wies van Riel was de oudste zus van Miekes moeder Francien, een huisvouw. Vader Harrie van den Hoogen was kleermaker, in dienst van Bettonville in de Vughterstraat.

Later hadden de Van Nimwegens een zaak in de Ridderstraat nr. 10, waar nu La La La zit. In dat pand is later het echtpaar Gerrit en Marianne van den Boogaard-Wetzer in gekomen.

Opa en oma van moeders kant,  Van Riel-Mangé, stonden ook op de markt. Oma deed drie keer in de week de markt, vertelt Mieke, op woensdag, vrijdags en op zaterdag. Opa Louis van Riel was sigarenmaker. Die had een fabriekje in een steegje van de Keizerstraat. Ze woonden in de Mortel op nr. 23 volgens het adresboekje van 1950] en zijn later verhuisd naar het Kardinaal van Rossumplein, naast Knuvers en aan de andere kant zat garage Lathouwers.
 
Mieke Verheijen-van den Hoogen, beter
bekend als 'Mieke van de kaas', in jubelstemming
.

foto © paul kriele, 3 april 2015.

De kaaszaak, opgericht door de Van Nimwegens, bestaat nu 85 jaar. Miekes kaaszaak is geen plek waar klanten haast maken. De kraam is supernieuw en modern, maar de sfeer rondom is nagenoeg hetzelfde gebleven met veel bekende Bosschenaren, die even langer blijven om een praatje te maken of om het laatste nieuws te vernemen.

Intussen is Mieke van den Hoogen al 40 jaar getrouwd met Bert Verheijen.
Mieke: 'Ik kende Bert al wel uit mijn jeugd. Maar op mijn 22ste werd het pas serieus. Een jaar nadat ik de zaak had overgenomen zijn we in 1974 getrouwd. Op 28 december 2014 hebben we dat gevierd. Op Onnozele Kinderen,’ voegt ze er aan toe.

Drie jubilea
40 jaar getrouwd en ook nog eens een halve eeuw in ’t vak. En Mieke en Bert hebben ook al 39 jaar een zoon Gilbert, die de zaak intussen heeft overgenomen. Gilbert staat naast Miekes grote moderne, kaaswagen met een eigen ambachtelijke Beemster kaaskraam.

De mijlpaal van 50 jaar in ’t vak stond al breeduit in de media vermeld: in de krant, op de lokale televisieen.. 'Tja,' zegt ze verbouwereerd, 'De Telegraaf wilde ook nog komen. Daar houd ik niet zo van. ..‘.
Dat is Mieke ten voeten uit: soms ook wel trots dat ze in de publiciteit stond, zoals vorig jaar met Kerst op het Winterparadijs, toen zij een van de gasten was van Joris kerstboom…
Op de dag van dat jubileum stonden er in één keer 25 bloemstukken in haar zaak. Ze heeft er 10 naar De Zoete Moeder gebracht: ‘Dan heeft ons Marie er ook nog wat aan..’, zegt ze zo even tussen door aan een klant bij haar wagen.

Terug naar boven