Een van de prijswinnaars voor Kunst op afvalstoffenwagens al te zien

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-03-2022 | Gewijzigd op: 25-03-2022
Bossche vuilniswagens worden na een priisvraag opgemaakt met kunst. Eentje rijdt er al, die met de inzending met Zoete L:ieve Gerritje tekst  er op.  Dat werd de winnaar..Eveline van de Griend heet zij. 
De andere twee zijn in de maak en zijn binnenkort op twee andere wagens van de Afvalstoffendienst te zien. Het gaat om een schildering van Thei Evertz en een werk van graffiti en tattoo artiest Rik Smies.[zie afbeel;dingen verop in dit artikel.
Het winnende  ontwerp van Eveline van de Griend. 

Wethouder Mike van der Geld (Cultuurstad van het Zuiden) is enthousiast over resultaat: “Super dat we op deze originele manier inwoners in contact kunnen brengen met kunst. Het zijn fantastische ontwerpen, ieder met een eigen link naar ’s-Hertogenbosch. Op alle vlakken goed, deze van origine oproep aan Bossche kunstenaars”. Hiermee wilden we kunstenaars in de lastige coronatijd de kans bieden hun werk aan de buitenwereld te laten zien. De inzendingen maken zichtbaar wat voor geweldige kunstenaars onze cultuurstad rijk is. En, het is een uniek project dat we kunst via vuilniswagens zichtbaar maken aan alle inwoners. Van de twintig inzendingen hebben tien kunstenaars hun ontwerp uitgewerkt. Zij kregen daar een vergoeding voor. De drie winnende ontwerpen, krijgen daarvoor ook een vergoeding. Zo wordt één kunstwerk geschilderd, één kunstwerk gespoten en een kunstwerk uitgevoerd in een grafische print waarmee de vrachtwagen wordt bestickerd.

De winnaars en ontwerpen Thei Evertz is in 2010 afgestudeerd als illustrator aan Academie voor Kunstzinnige Vorming St Joost in ’s-Hertogenbosch en werkt onder de naam Cloverpunch. In haar werk maakt ze vaak gebruik van elementen uit de natuur. In het winnende ontwerp laat ze het contrast zien tussen vuilnis en duurzaamheid. Op de schets ziet je een opengescheurde vuilniszak, waarbij begroeiing weelderig uitpuilt. Tussen deze begroeiing zie je de iconische moerasdraak van ’s-Hertogenbosch
Boven ontwerp van  Thei Evertz. Onde ontwerp van Rik Smies

Rik Smies, eveneens gevormd aan St Joost, werkt al twaalf jaar als graffiti artiest en (tattoo) kunstenaar. Hij heeft in zijn ontwerp gekozen voor de Binnendieze en de Tramkade omdat dit favoriete plekken zijn voor creatieve mensen. De vogels symboliseren de creatieve vrijheid, de bloemen de schoonheid en de groei van ’s-Hertogenbosch als culturele hoofdstad. Hij heeft een aantal kenmerkende elementen uit ’s-Hertogenbosch toegevoegd zoals de Bossche Vlag, het schild van Orthen (daar komt hij zelf vandaan) en een bovenaanzicht van de Citadel.

 Eveline van de Griend studeerde aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch en werkt internationaal als beeldend kunstenaar en kunstschilder. Haar schilderkunst laat o.a. moderne interpretaties van oude Nederlandse meesters zien. Haar winnende ontwerp is een ode aan het Bossche volkslied over Zoete Lieve Gerritje. Visueel verpakt in een klassiek glas in lood raam refererend aan de Sint Jan. De kleuren blauw – wit verwijzen naar onze zoete lieve vrouw/ moeder Maria!

Bericht van 17 februari 2022 Prijswinnaars van graffity op afvalstoffenwagens
De oproep  aan kunstenaars om  een ontwerp te maken voor 'Kunst op vuilniswagens' heeft drie winnaars opgeleverd. [zie over opzet wedstrijd  bericht hieronder van 13 december 2021].
Het gaat om een schildering van Thei Evertz, werk van graffiti-artiest Rik Smiesen en een ontwerp van beeldend kunstenaar Eveline van de Griend.
Wethouder Mike van der Geld is enthousiast over het resultaat. ' De ontwerpen laten zien wat voor geweldige kunstenaars onze Cultuurstad rijk is. 

De winnaars: Thei Everetz, Rik Smies en Eveline van de Griend.
-Boven: Ontwerp van Thei Evertz met een Drakenoog en een opengereten vuilniszak met bloemen.
-Onder: Ontwerp van Rik Smies die typisch Bossche taferelen heeft in beeld brengt. 
 
 
Ontwerp van mede winnaar Eveline van de Griend  met .Zoete Lieve Gerritje, [in een glas in loodraam [verwijzend naar de Sint Jan], dat gaat naar Den Bosch toe. De kleuren verwijzen naar de Zoete Moeder.

Doel van deze 'wedstrijd' was om kunstenaars in de coronatijd de kans te bieden  hun werk aan de buitenwereld te laten zien. Van de 20 inzendingen hebben tien kunstenaars hun ontwerp uitgewerkt  Zij krijgen daar een vergoeding voor. De kunstenaars die hun werk zelf op de vuilniswagen gaan aanbrengen krijgen daarvoor ook een vergoeding.
Eén kunstwerk wordt op een vrachtwagen geschilderd, een kunstwerk wordt gespoten en eentje uitgevoerd in een grafische print waarmee de vrachtwagen wordt bestickerd.
De jury bestond uit twee ambtenaren van Cultuur, Linda Köke junior curator van Willem en twee medewerkers van de Afvalstoffendienst onder wie chauffeur Richard Borsetti.  

Bericht van 13 december 2021 Kunst op vuilniswagens

Idee van een aankleding van een wagen van de Afvalstoffendienst. 
Kunst of geen kunst de Afvalstoffendienst roept eenieder op met een creatief ontwerp te komen om de wagens van de Afvalstoffendienst op te vrolijken. Met deze 'open cal',  zoals de oproep om stickers, graffiti of schilderwerk heet, krijgen kunstenaars kans hun werk aan de buitenwereld te tonen. Wethouder Mike van der Geld meldt in zijn oproep om spannende ontwerpen met een link naar 's-Hertogenbosch,  als cultuurstad van het Zuiden in te sturen, benieuwd te zijn. Na het insturen van een concept [bedoeld voor een afmeting van 4,50 m x 2,5 m] , wordt er een voorselectie gemaakt van tien concepten,  waarop naar de indieners het verzoek gaat zijn/haat ontwerp verder uit te werken.
Vragen over de wedstrijd:  cultuurfonds@s-hertogenbosch.nl
De uitgekozen tien ontvangen een bedrag van € 1.000. Uit die tien worden er drie gekozen die  een eindontwerp mogen maken/indienen.
Degene die zelf zijn/haar  ontwerp zelf op de wagen komen zetten,  ontvangen een vergoeding van € 1.000. Degenen die hun inzending met een sticker doen ontvangen geen vergoeding. 
Tot uiterlijk 10 januari 2022 kan men werk insturen naar cultuurfonds@s-hertogenbosch.nl . Men dienst een in Den Bosch ingeschreven professionele  kunstenaar [volgens cv] te zijn
 

Terug naar boven