Bolwerk Sint Jan maakt kans op Europese erfgoedprijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-05-2020 Het Bolwerk Sint Jan aan de Sint-Janssingel is voorgedragen voor een Europese erfgoedprijs. Het Bossche Bolwerk dingt mee naar de ILUCIDARE prijzen van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Deze belonen erfgoedprojecten op twee terreinen: innovatie en internationale betrekkingen in Europa. Het Bolwerk Sint Jan dingt mee in de categorie erfgoed-innovatie. Dit najaar worden de winnaars van de twee prijzen bekendgemaakt.
Het is nog een nominatie want er zijn twee andere, een Frans-Portugese en Spaanse combinatie van 'de slimme stad' en een Estlandse kanshebber.. 
 
.....
.....
Bolwerk  Sint Jan met dakpark aanlegsteiger, terras,
infobalie en oude stadspoort, maakt kans op een Europese Erfgoedprijs.
.....

Innovatief erfgoed
Erfgoed ’s-Hertogenbosch nam het initiatief om de opgegraven stadspoort en –muur voor het publiek te bewaren. Zo ontstond het plan voor het bezoekerscentrum Bolwerk Sint Jan. Op de opgegraven resten heeft de gemeente het Bolwerk in moderne bouwstijl ontwikkeld. Dit gebeurde als onderdeel van het herstel van de vestingwerken. Er is ook eenm infobalie van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbposch en de horecaisutbesteed aan hporevcaodnermer inde Karebstraat Van de Valk
Bijzondere onderdelen van het Bolwerk zijn een aanlegsteiger voor rondvaartboten en de ‘archeocrypte’. Hier laat Erfgoed ’s-Hertogenbosch de opgegraven vondsten van deze plek zien met 3D-animaties. Speciale technieken beschermen het Bolwerk tegen hoogwaterstanden van de Dommel.
Hoogwaardige herbestemming
De ILUCIDAREjury oordeelt over het Bossche project. Het innovatieve aspect van de restauratie ligt in de hoogwaardige herbestemming en ontwikkeling van een historisch gebouw en tegelijkertijd in de aanpak van hedendaagse vraagstukken, zoals hoogwaterbescherming en de gevolgen van de klimaatverandering, en in de voorzieningen voor de lokale gemeenschap".