Vóór plaatsing geuzen in Kanaalpark al een 'geusje' er bij

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-08-2015 | Gewijzigd op: 19-08-2015
Morgen, donderdag 20 augustus 2015, wordt officieus in het nieuwe Kanaalpark, gelegen langszij het nieuwe Máximakanaal zes geuzen uitgezet. Deze rode runderen krijgen nabij de Stadsborederij een eigen weidegebied. Maar al in de vooravond kwam er een jong telg ter wereld. Zodoende bestaat de kudde onverwacht niet uit zes, maar uit zeven rode geuzen.

Zes volwassen rode geuzen en een nieuwe aanwas.
foto's © frank vossen, 19 augustus 2015.

De Rode Geus is een nieuw type rund dat in staat is om zich zonder veel verzorging in natuurgebieden te handhaven. De Rode Geus is een kruising tussen het Brandrode rund, een zeldzaam geworden Nederlands runderras dat behoort tot het MRIJ-vee en de in Frankrijk veel gehouden Salers. Het dier is ontwikkeld omdat de genetische basis van de Brandrode te smal was en men zocht naar een geschikte Nederlandse grote grazer die de begroeiing van de uiterwaarden en andere natuurgebieden in toom kan houden. 
Men wilde weer een "eigen" rund in Nederland hebben dat in staat is zomer en winter buiten te leven. De nieuw gefokte Rode Geus voldoet hieraan, tevens is het beest voor de recreant niet gevaarlijk en kan op natuurlijke wijze, zonder hulp van de mens, kalfjes werpen en grootbrengen.
Bron: Wikipedia.