Dienst rond heropening gerenoveerde Protestantse Kerk Kerkplein

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-09-2015 | Gewijzigd op: 09-09-2015
Zondagmorgen 6 september 2015 werd in een volle Grote Kerk op het
Kerkplein de afronding van de renovatie van de Protestantse kerk met een bijzonder feestelijke dienst gevierd. ‘Want de klus is geklaard’. Het thema was: 'De bloedsomloop van levende stenen'.

Het nieuwe kerkinterieur van
de Grote Kerk op het Kerkplein.


foto's © paul kriele, 6 september 2015.

Op het orgel en wat kleinigheden na, zoals de voorzitter van de kerkenraad Ab-Jan Jacobse in zijn slottoespraak zei, is de kerk klaar. Jabobse kondigde nog een ceremonie in november aan om de terugkeer van het gerestaureerde Bätzorgel te vieren en om een nisje voor de door de parochie binnenstad aangeboden icoon van Johannes de Evangelist te kunnen inwijden.
Ook komt er in het stiltecentrum vooraan in de kerk nog een element
dat ‘ons verbindt met de kapel van het Jeroen Boschziekenhuis.'

Het binnendragen vanuit de Wederkomstkerk *
van de Paaskaars,
de Amnesty kaars, de bijbel en het Avondmaalstel
.

foto © paul kriele, 6 september 2015.

*Zie ook bericht van zondag 30 augustus 2015 Afsluitende dienst rond Wederkomstkerk 

In de dienst gingen voor de dominees Peter van Helden, Erica Scheentsa en Elly Zandstra. De zondagse kerkdienst voltrok zich  mmv Evensong projectkoor olv Rob van den Eijkhof en aan het orgeltje speelde Jamie de Goei. De 'heringebruikname' begon met het binnendragen van de Paarskaars, de Amnestykaars en het avondmaalstel*. Nanda Punt was de Ouderling die de dienst leidde.

Middenin het 18e eeuwse Strümpforgel met organist Jamie de Goei.
Er omheen hangen werken van Thecla Renders.

foto © paul kriele, 6 september 2015.

Ds. Peter van Helden rondde zijn verhaal af dat hij de vorige zondag 30 augustus 2015 in de inmiddels gesloten Wederkomstkerk hield*. Daarin beeldde hij de symbolische betekenissen af van de kleuren rood [bloed en zuurstof], gecombineerd met blauw en wit. In zijn voordracht betrok hij een groep jongens en meisjes die soms gevat de kleuren die ze zagen mochten raden, zoals rood voor de brandmelder [..] en wit voor het grote kruis dat op de kopwand van het interieur prominent staat opgericht.’Rood en blauw vormen de bloedsomloop van de kerk,’ zei ds. Van Helden, waarin de dominee voortborduurde op het thema van de dienst:  'De bloedsomloop van levende stenen' .

ds. Peter van Helden in zijn voordracht
over de symbolische betekenissen
van de kleuren rood-wit-en blauw.

In een van de perken en in de voorbede o.a. door Age Visser, werd verwezen naar het verdronken Syrische jongetje Aylan Kurdi dat- gelegen op het strand van Bodrum -staat afgebeeld. Een onbekende had in de krant van zaterdag een advertentie van het overlijden van Kurdi gezet.
Ook ds. Van Helden tipte in zijn inleiding onder meer het vluchtelingenvraagstuk aan. Van Helden: ‘Hoe willen we stilstaan bij het gruis van de wereld ? Ik vroeg me vanmorgen af: Zou God dat ook doen, stil staan bij het puin van de wereld?’ En voortbordurend op deze vernieuwde kerk van steen: ’Dat wij onze grenzen openen en muren afbreken.
'

Dankwoord door Ab-Jan Jacobse
voorzitter van de kerkenraad  aan alle betrokkenen
.

foto's © paul kriele, 6 september 2015.
 
   Aanbieding van een icoon met de Evangelist Johannes door het College van het kerkbestuur van
St. Johannes en H. Maria [parochie binnenstad]
Gerard van Elten [m.] en links de voorzitter Ben Vedder.
Rechts Ab-Jan Jacobse, voorzitter 
van de kerkenraad van de Protestantse gemeente.

 

Opvallend nieuw waren de twee ‘tafels’ middenin de kerkzaal waar eerst een verdiept gedeelte was. De een was een ‘preekstoel’ en de andere betekende de tafel van verzoening en van begrip, aldus ds.Van Helden.

In een speciaal moment werd afscheid genomen van ouderling-scriba Marieke vanTilburg–van der Weij en werden bevestigd in hun functie als ouderling-scriba Liesbeth Verhoeff-Bakkenes en als pastoraal ouderling Henk Goossen.
Aan het slot van de dienst dankte Ab-Jan Jacobse als voorzitter van de kerkenraad alle betrokkenen en medewerkers*, evenals alle sponsoren en de aannemer Drijvers.

* Gerard van Vliet, Alex van Hengel, Ben Büsze , Fien Ewijk, Luc Batterink, Margriet Sander, Toos van Helden, Anita van den Berg en Hanneke Bosch was vanwege de overlast…


Aansluitend was er een feestelijk ontmoeting.Terug naar boven