Antiek gevelbord Smid AdvdWiel door vrachtwagen eraf gereden

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-06-2016 | Gewijzigd op: 20-06-2016
De vorige week donderdag  26 juni 2016 heeft een vrachtwagen het antieke gevelbord van smid Ad van de Wiel van de gevel van zijn smederij gereden. Het bord bleef heel en wordt door een overbuurman bewaard waar het door de chauffeur werd afgeleverd nadat proces verbaal was opgemaakt.
De 91-jarige smid Van de Wiel zit tijdelijk in Nieuwenhage nadat hij de vorige maand- bij een val in zijn woonhuis aan de St.Jorisstraat- zijn schouder heeft gebroken.
Het gevelbord dateert van 1790 en is uit de tijd van zijn voorouders die Scheffers heetten*. De vader van Ad was getrouwd met de zus van de vrouw van smid Scheffers. Van hem nam hij in 1973 de smederij over [kocht de smederij].
Van de Wiel liet het bord in 2011 opknappen.
 
De zaak ligt nu bij de verzekering. Het bord keert terug als ook smid Van de Wiel weer naar huis mag. Maar.... de dokter heeft al gezegd dat het feitelijk onverantwoord is dat de 91-jarige nog thuis blijft wonen..
Ad van de Wiel: 'Maar ik ga niet naar Mariaoord waar volgens de dokter blijkbaar  plaats is..  Ik wil in de binnenstad blijven!'

  Smid Ad van de Wiel houdt in 2011 het
gerenoveerde uithangbord  van 1790 omhoog
.
 
 foto's © paul kriele, 28 september 2011.  

*Zie bericht over Oud gevelbord smid Van de Wiel weer als nieuw bericht dd. 29 september  2011.
Fragment:
Het is een bijzonder ambachtelijk stuk omdat het dateert van 1790, toen de smederij Van de Wiel nog Scheffers heette. Dat was - via zijn moeder - een voorvader van Ad van de Wiel [*1925]. En ook omdat het nieuwe beschilderde bord een werkstuk is voor het eindexamen ' meester schilder/letterzetter'.