Oud gevelbord van smid Ad van de Wiel weer als nieuw

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-09-2011 | Gewijzigd op: 20-06-2016
Morgen -donderdag 29 september 2011 -wordt bij de enige en oudste Bossche [binnenstads-] smid Ad van de Wiel [*1925] in de St.Jorisstraat het opgeknapte gevelbord terug opgehangen. Het is een bijzonder ambachtelijk stuk omdat het dateert van 1790, toen de smederij Van de Wiel nog Scheffers heette.  Ads vader trouwde met de  zus van smid Scheffers' vrouw. En ook omdat het nieuwe beschilderde bord een werkstuk is voor het eindexamen ' meester schilder/letterzetter'.

In het winkeltje van smid Ad van de  Wiel werd het bord vandaag afgeleverd. Morgen
29 september 2011 komt het op zijn plaats te hangen
.

foto's © paul kriele, 28 september 2011.
De oudste Bossche smid houdt
het bord alvast op zijn plaats
vóór de smederij in de St. Jorissstraat.

Achter het gevelbord zit niet alleen een brok historie, zoals het er weer komt te hangen is het een toevallige samenloop van omstandigheden. 
Petra Baartmans heeft een schildersbedrijf in Genderen bij Heusden. Haar specialiteit is schilder/letterzetter. Haar was al vaak dat oude bord met die antieke letters opgevallen. Maar Baartmans ving, als ze in Den Bosch was, telkens bot bij Ad van de Wiel omdat hij eigenlijk niet meer werkzaam is. 
Eindelijk, toen het bordje 'gesloten' even weg was, had Petra beet. Tegen smid Van de Wiel die ze toen aansprak, vertelde z, dat je nergens meer aan zulke sjablonen kunt komen en ze wilde toch graag voor haar eindexamen afstuderen.
Van de als altijd smakelijk vertellende smid kreeg ze het bord mee en Petra ging aan de slag.
 
Kortom dat is gebeurd. De oudste verfbeurt van het bord dateert van 1958. Dat heeft nog schildersbedrijf Hurkens gedaan,' vertelt Van de Wiel. 'Petra heeft het bord eerst moeten ontroesten, opnieuw geverfd, de oude letters eerst op nieuwe sjablonen overgezet en tot slot het bord opnieuw beletterd. Petra is met lof geslaagd. Ze kreeg op het eindexamen voor dit specialistisch werkje een 9.' 
Ad van de Wiel, die trots het gratis overgeschilderde bord omhoog houdt: 'Van mij heeft ze een 10 ! gekregen'. 

Terug naar boven