Theo Besemer ontving - als eerste - de Henri Titselaar Award

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-10-2015 | Gewijzigd op: 27-10-2015
Tijdens de expositie rond 25 jaar STOK in het Kruithuis werd tussen de feestelijkheden door aan Theo Besemer de Henri Titselaar Award uitgereikt. De twee jaarlijkse prijs, die een herinnering is aan de Bossche kunstenaar, bestaat uit een bronzen penning [met markant daarop de bril vanTitselaar] en een cheque twv € 1000. Die oeuvreprijs is bedoeld om jonge kunstenaars op weg te helpen in hun artistieke ontwikkeling. Juist daarvoor had wijlen Titselaar, het oudste lid van STOK, zijn nalatenschap aan kunstwerken bedoeld.Kruithuis

Theo Besemer ontvangt uit handen van wethouder Jan Hoskam de penning en de cheque van € 1.000 behorend bij de Henri Titselaar Award, die zondagmiddag 25 oktober 2015 in het Kruithuis voor het eerst werd uitgereikt.

foto's © paul kriele, 25 oktober 2015.

Wethouder Hoskam, die collega Huib van Olden [Cultuur verving], gaf aan dat Den Bosch zich gelukkig voelt met zo’n organisatie die altijd de verbinding legt met de stad.
Peke Hofman: Deze expositie bewijst dat er ongelooflijk veel goeie kunstenaars in Den Bosch wonen. De jury heeft drie kanjers beoordeeld: Frans Beerens, Theo Besemer en Frits Peeters. Hofman noemde enkele criteria, waaraan de drie genomineerden moesten voldoen:
-verbinding met de stad
-kwaliteit
- ontwikkeling van een eigen stijl
-een zichzelf vernieuwend kunstenaar.
Daaruit is door de jury –unaniem een winnaar gekozen: Theo Besemer.
Hierop aanvullend zei Hofman nog, dat STOK en de jury onder de indruk zijn van de staat van dienst van deze veelzijige kunstenaar, die in allerlei disciplines -en steeds vernieuwend -werk toont.
Hofman besloot: ‘Samenvattend is je grote verdienste dat je met je eigen beeldtaal je handschrift zet binnen de ontwikkeling van de kunst.’

-Boven: Toespraak van Peke Hofman.
-Rechts: Willem Wandberg ontvangt als dank voor zijn verdiensten bij het voortbestaan van het Kruithuis een cadeau uit handen van Marlies Krijgsman.
-Rechts:  Op deze foto valt het kunstwerk op, dat - vanwege het zilveren jubileum van STOK- bestaat uit allerlei 'zilveren' spullen. Maar voor de feestelijke gelegenheid is er het instrumentarium van de band er tussenin geplaatst.

foto © paul kriele,  25 oktober 2015.

De gelauwerde kunstenaar Theo Besemer begon met: ‘Wat je vertelde Peke, klopt wel..’
En over Titselaar die Besemer heeft gekend tussen 1975-1985 Henri was de eerste kunstenaar die bij Lokaal 01 in Brede --en van de eerste kunstenaars initiatieven - binnen kwam in zijn opvallende outfit. Compleet anders dan alle andere, met die grote bril en zijn kleurrijke kleding. Hij was de kunstenaar uit Den Bosch. Dat deed hij opzettelijk om die cultuur een beetje op te krikken. Vooral tegen de politiek !
Henri Titselaar is degene die nu nog door zijn werken interessant is. Daardoor heeft hij een grote hoeveelheid geld bij elkaar gescharreld om het daarna door te kunnen geven, zodat ik [Besemer, red.] en zovele anderen er ook weer wat mee kunnen doen.
Besemer in zijn slotwoord: ’De organisatie van dit Kruithuis heeft het altijd volgehouden en veel moed opgebracht en STOK levend gehouden.
Het is belangrijk om te laten weten wat je te vertellen hebt.’
En Besemer rondde zijn lange gevarieerde en humorvolle speech af door alle betrokkenen te bedanken en niet op het laatst zijn vrouw Luka Thomassen.
Spreekstalmeester Ad Verhagen zette nog even Willem Wandberg i n het zonnetje met de trefwoorden: spin in het web, eigenzinnig, creatief, motiverend, enthousiasmerend
En verbindend. Als Willem er niet was geweest, had dit al lange ter ziele gegaan.’

Inkijk in een van de expositiezalen met links werk van Theo Besemer [vooraan], Frits Peeters [achterin] en op de rechter foto het object is van Frans Beerens. foto's © paul kriele, 25 oktober 2015.Terug naar boven