2018 Jubileumjaar voor café Hart van Brabant

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2017 | Gewijzigd op: 07-11-2017

Een van de drie meest bekende cafees  van de stad is, naast ’t Pumpke en De Stip  Hart van Brabant. Dat bestaat volgend jaar 50 jaar, onder de familie Manders wel te verstaan. Jolanda Manders,  getrouwd met Pieter Marechal, vertelt over dat feest. Op dat woord ‘feest’ reageert Jolanda gelijk: ‘Het  wordt beslist geen feestmoment, maar het jubileum  wordt over het hele jaar 2018 verspreid.’

Met die opzet wil de dochter van de oprichters van ’Het Hart’, Johnny en Nolly Manders*, de eigen gasten en ook de toeristen die toevallig komen aanlopen, van het gouden jubileum mee laten genieten. Dat gaat gepaard met verspreid liggende acties, zoals uitgiftes van collectors items. Jolanda denkt aan opnieuw gemaakte oude ‘Het Hart-kopjes’ koffie/thee met het logo van 50 jaar ‘Het Hart’ er op, of bier-en wijnglazen met het logo, die de leveranciers van de resp. bier, wijn en koffie voor haar in productie nemen.  ‘Dat is dan hun cadeau’.

Parade
Het wijd en zijd bekend
staand Café Hart van
Brabant dat in 2018 vijftig jaar bestaat.


foto © paul kriele, 30 oktober 2017.
...............................................................

Ook heeft ze in gedachten het plaatsen van een wensboom in de zaak waar de gasten achterop een bierviltje een groet of wensen kunnen schrijven Jolanda:’Op die manier neemt men ook een blijvende herinnering mee naar huis En daarom zetten we ook geen feestmoment op, maar loopt het jubileum het hele jaar door.

Om de drie maanden verschijnt een nieuwe editie van ons pas opgezette MENU-zine. Daarin staan korte ‘HartvanBrabantverhaaltjes’, het jubileumprogramma en de jubileumgifts. Dat heef mijn man Pieter Marechal, die tot dat hij Tapasbar Danza kocht, samen met Marnix Arens van het  reclamebureau ‘HowDo’ leidde, bedacht. Uiteraard is er ook telkens de nieuwe menukaart in opgenomen. Marnix heeft dat bureau met enkele compagnons voort gezet.

Nicky, onze vaste ober/bartender zorgt ervoor dat  alle acties en berichten op internet www.hartvanbrabant.nl  en op facebook @hartvanbrabant komen te staan. 


Het interieur van Hart van Brabant, 
zonder Jolanda Manders want die houdt
niet van publiciteit en nog minder om op een foto te staan
.

foto © paul kriele, 30 oktober 2017.
............................................................................................... 

Kortom aan het slot van haar toelichting op het  jubileumprogramma dat nog pas in de steigers staat, benadrukt  Jolanda dat ze erg tros is op haar ouders Johnny en Nolly Manders-Ploegmakers. Jolanda, eind veertiger: ‘Zij hebben hier hun leven dag in dag uit gewerkt. Daarmee zetten ze een familiebedrijf  op. Ik ben hen daar erg dankbaar voor. En het mooie is dat mijn zoon Toby al voor het horecavak heeft gekozen. Toby studeert aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en de middelste Levi zit nog op het Atheneum. Maar die wil ook al naar de Hogere Hotelschool, maar dan vooral om ‘geld te kunnen gaan verdienen’. En de jongste, Jackie  die HAVO volgt, wil erg graag de zaak zo overnemen. Maar die is realistisch genoeg. Ze zegt: eerst het vak hier en daar te gaan afkijken en dan te gaan reizen. Dan pas neem ik het van mijn moeder over. Dan denken de gasten als ze binnen komen: ‘He, die Jolanda ziet er nog echt jong uit…’.

*2018: een  dubbel jubileum In februari 2018 valt er nog een gouden jubileum te vieren. Johnny en Nolly Manders-Ploegmakers zijn dan 50 jaar getrouwd. Het echtpaar viert dat op vrijdag na carnaval ! 

Geschiedenis van Hart van Brabant

Het café op de hoek Kerkstraat /Parade, is vanaf  1953  ‘Hart van Brabant’ gaan heten. Voor die tijd was de naam ‘In Den Bonten Oss’. Jans ouders, Jan en Marietje Bosmans, de grootouders van Hans Bosmans,waren  in 1960 vanuit de  Hooge Nieuwstraat in de Pijp met hun kroeg genoemd naar de pomp op de stoep, naar de Parade verhuisd. De reden is dat de volksbuurt De Pijp, inklusief de Hooge Nieuwstraat 17 werd afgebroken.

Vader Jan Bosmans zat in de jaren 60 als uitbater op de hoek en heeft  in december 1960 op Parade 3 ‘t Pumpke  van Truus Bosmans-den Dunnen, wier man in de bouw werkte, voortgezet. Op de hoek met de Kerkstraat zat het ‘Hart van Brabant’ dat verderop in de jaren zestig te koop kwam te staan. Nolleke van Beurden en ook een zekere T.A. Theunisz hebben daar tussentijds ook even als uitbater gestaan.

Bill Groenewoud,  de grondlegger van de huidige Vughtse Vastgoedontwikkelaar, kocht de twee hoekpanden op. Behalve het ‘Hart van Brabant’ ook het in de Kerkstraat op nr. 87** aangrenzende pand, waar tegenwoordig Grieks restaurant Rhodos*** zit. Groenewoud  verkocht daarop aan Heineken het ‘Hart van Brabant’ voor dezelfde  prijs als waarvoor hij eerder de twee panden had gekocht. Johnny Manders had –eerder- het aanbod van koop afgeslagen: ‘Te duur..!’

Pas in 1967 hapte Johnny Manders, de vader van de huidige uitbaatster, dochter Jolanda Marechal-Manders,toe om er onder het Heinekenbewind als uitbater te beginnen. Tot zover gaat de geschiedenis van het wijd en zijd bekend staande  ’Hart van Brabant’ terug.

Straatnaamverklaring Parade-Peperstraat 

**De Parade, vanaf de Kerstraat tot aan de Lange Putstraat heette tot 1967 ook Peperstraat. Het hoekpand van het ‘Hart van Brabant’ was in de tijd van Den Bonten Oss nog Kerkstraat 89. De deur zit nog steeds op de hoek. Met de naamsverandering in 1967 werd het Parade 1. En ’t Pumpke, dat vanaf 1960 op Peperstraat 5 zat, kreeg vanaf 1967 Parade nr. 3 als nieuw adre

*** Grieks restaurant Rhodos begon in 1991 onder wijlen Gregor Gregoriou op Kerkstraat 87, waar oosrponkelijk de winkel in religieuze artikelen van P. J. van den Akker was gevestigd. Tussentijds was het nog het Brabants Jachthuis van Sopers geweest. Dat verhuisde later naar de Torenstraat.

 
Terug naar boven