Kees van den Oord nam afscheid als docent aan het Rodenborch College
Printerversie |
Kees van den Oord nam vrijdag 6 juli 2018 afscheid als docent geschiedenis aan het Rodenborch College in Rosmalen. De in 1952 geboren Van den Oord, die in 1984 promoveerde aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen, begon in 1976 aan het toenmalige Hoogveld College in Hintham.
![]() |
Vertrek als docent geschiedenis aan het Rodenborch College in Rosmalen Kees van den Oord. foto © paul kriele, 8 novemer 2015. ...................................................................................................... |
Nu was de in Bokhoven wonende Van den Oord [*1952] al een jaar geen praktisch docent meer. Bovendien was hij feitelijk al vanaf 2012 teamleider van de bovenbouw. Het vertrek als werkzaam docent /onderwijsman werd feestelijk omlijst.
Toespraken klonken rondom de veelzijdige, in tal van facetten van de geschiedenis en heemkunde geïnteresseerde, Van den Oord. Onder meer sprak rector Marjo van IJzendoorn. De rector vergeleek de vertrekkende docent met een marskramer, die een volgepakte rugzak draagt, zoals de Verloren Zoon op een schilderij van Jheronimus Bosch. Een alom reizende onderzoeker en daarom ook wel gekscherende ‘de reiskees’ genoemd.
Over die Kees zei IJzendoorn: ‘.. iemand met een bloedhekel aan bureaucratie, maar met een creatieve en vrije geest die altijd in mogelijkheden en kansen denkt'.
Van den Oord zal als docent het ‘nieuwe College [fusie van Jeroen Bosch College en Rodenborch College] in de Groote Wielen niet meer meemaken maar hij ziet er al een rood bakstenen gebouw staan dat verwijst naar de Rode Burcht die ooit op die plek heeft gestaan.
Van den Oord zal zeker niet stil gaan zitten. In tal van organisaties en instituten is/ was Van den Oord actief en ook heeft hij tal van publicaties en artikelen [o.a. 'Als de dag van gisteren' en in het Brabants Dagblad en eindredacteur van Van Ganser Trouw'] staan en boeken geschreven.
Van de Oord, die ook docent/inleider was van Boschlogie, ontving onder meer de de Heusden Cutuur prijs [2013] en de Bronzen legpenning van Brabants Heem [2015].
Bron: Mede Brabants Dagblad