Lintjesregen: Alle gedecoreerden-met een praatje- in beeld

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-04-2016 | Gewijzigd op: 30-03-2018
Op de jaarlijkse bijeenkomst op Koningsdag dinsdag 26 april 2016- begon burgemeester Ton Rombouts in zijn welkom met ‘ als het in Nederland lintjes regent, dan druppelt het in Den Bosch.’
Dat lichtte de burgemeester toe met:
‘In Nederland worden vandaag 2750 onderscheidingen uitgereikt en 1% daarvan in Den Bosch met 27 gedecoreerden, waarvan 16 mannen en 11 vrouwen.
Bij 16 miljoen inwoners in Nederland heeft Den Bosch globaal 160.000 inwoners dat is ook 1 %.

De onderscheidingen zijn terecht gekomen: 11 in Den Bosch, 10 in Rosmalen, 2 in Engelen, 2 in Vinkel en 1 in Nuland. Het zijn op een na, allen vrijwilligerswerk[st]ers . Die tezamen in r 871 jaar aan vrijwilligerswerk besteden. Dat is 32 uur jaar per persoon. Zij vormen het cement van de samenleving. Deze 27 staan voor de kracht van onze stad,' sprak  de burgemeester.

Bestuurscentrum.

foto's © paul kriele, 26 april 2016.
Rombouts lacht omdat hij de lezing van Jo Timmermans over het belang van vrijwilligers onderbrak, een lezing waarvoor Timmermans met een smoes was binnengehaald voor de lintjesregen.Jo kreeg er zelf een.

Vervolgens noemde Rombouts de smoesjes op waarmee de toekomstige lintjesdrager naar het Bestuurscentrum werden gelokt. De meest gebruikte smoes was een bezoek aan de Jheronimus Boschexpositie , een ander wilde nog effe bij V&D een rood jurkje met 25 % korting kopen en nog iemand zou met de Commissaris der Koning een toelichting krijgen over de visstand in het Maximakanaal.
Maar er was ook een echtpaar waarvan hij zei, dat zij een lintje zou krijgen en zij zei, dat er voor hem een lintje in het stadhuis klaar lag…. Met die smoes togen zij naar Achter het Stadhuis. Tot het moment sur preme.

foto's © paul kriele, 26 april 2016 Jo en Gerdy Timmermans-Wilbers

-Daarop sprak Jo Timmermans van het Jheronimus Bosch Art Center over het vrijwilligerswerk. Timmermans was, als onder meer oud-voorzitter van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch speciaal voor deze gelegenheid door Jan de Wit, Hoofd Kabinetzaken, gevraagd te komen spreken over het belang van het vrijwilligerswerk voor de stad. Timmermans noemde het vrijwilligerswerk ‘de smeerolie van de maatschappij, zonder hen kan die niet functioneren.’

Maar Timmermans was amper begonnen of burgemeester Rombouts kwam tussenbeide en zei dat juist hij degene wasdie met dit soort smoes naar het Bestuurscentrum was gelokt.. Alom hilariteit en applaus.

Jo Timmermans [66 jaar] kreeg van Rombouts de versierselen opgespeld behorend bij Ridder in de orde van Oranje Nassau.
Rombouts roemde de enorme inzet van Timmermans, die ‘..alles wat hij doet voor de stad dat samen met echtgenote Gerdie doet. Najaar 2006 heeft mr. Pieter van Vollenhove het Jheronimus Bosch Art Centre geopend dat een internationale bijdrage levert aan het behoud van het erfgoed van ’s-Hertogenbosch,’sprak de burgemeester.

Rombouts: ‘Vandaag zijn ze er allemaal, op een na, mevrouw Henny van Ewijk –Buizer kan helaas niet komen. Haar man Fien is onlangs overleden. Haar ga ik vanmiddag bezoeken. Henny is al 40 jaar vrijwilligster van de Protestantse gemeente en mantelzorgster. En ontvangt daarvoor de versierselen behorend bij Lid in de orde van Oranje Nassau.Entertainer,  dit keer als pianist, Jan Tervoort ontvangt van de burgemeester een  album over Jeroen Bosch


foto's © paul kriele, 26 april 2016

-Pianist Jan Tervoort
Tussendoor riep de burgemeester de entertainer /pianist Jan Tervoort naar voren, die deze bijeenkomst jaarlijks muzikaal ondersteunt. In het gesprek liet Jan zich ontvallen Dat het goed verdient.’. Voor zijn bijdrage ontving de pianist van Rombouts een dik album over Jeroen Bosch.

-Hennie Ewijk-Buizer  [72 jaar]


De burgemeester speldt bij
Hennie Ewijk-Buizer de versierselen op die horen bij de onderscheiding
lid in de Orde van Oranje Nassau.


foto © henk van esch, 26 april 2016.

Deze gelauwerde kon helaas niet naar het Bestuurscentrum komen waarop burgemeester Rombouts vanmiddag ten huize van Hennie van Ewijk haar de versierselen uitreikte. Haar verdiensten liggen ondser meer op het gebied van kerkelijke aspoecten zoals wijkdame van de Protestantse gemeente in de Kruiskamp, mantelzorger en zij verricht kinderopvang.

-Luuk Batterink [70 jaar]  Ridder in de orde van Oranje Nassau
foto's © paul kriele, 26 april 2016 Luc Battering en echtgenote

Verdiensten: onder meer voorzitter schoolbestuur Christelijk onderwijs, lid IKV, onderhoud Protestantse kerk, lid werkgroep Conciliair proces, lid IVN, [bestuurs-] lid Protestantse kerkenraad, lid College kerkelijke rentmeesters en vrijwilliger Noorderkroon.

-Anette van Krieken-van de Boom en Jos van Krieken uit Vinkel, beiden 51 jaar en beiden Lid in de Orde van Oranje Nassau.Jos en Anette van Krieken-van den Boom uit Vinkel.
 
foto's © paul kriele, 26 april 2016

Verdiensten van Anette: lid carnavalsstichting de vijf Gehuchten, organisator hofdames, vrijwilligster kindervakantie weken, lid activiteitengroep voetbalclub EVVC, EHBO- les, lid van carnavalsclub ‘De letste vijf’.
Jos is naast deze zaken ook nog leider van het voetbalteam en vrijwilliger  van de voetbalvereniging  EVVC.

-Daan Gielen met dochter Ank Daan
foto's © paul kriele, 26 april 2016 Daan Gielen en dochter Ank
met het bloemboeket en Daan met zijn onderscheiding.

Daan was naar de oude V&D gelukt om daar op te treden als laatste portier van het failliet warenhuis Er stond al wel publiek buiten bekenden van me, maar ik had nog niks in de gaten..

Verdiensten Daan is acteur en promotor van de Bossche revues en musicals, oprichter en mede organisator van het Bambergers 55 plus carnaval, lid van de Pers, Publiciteit en Communicatie [PPC] van de Oeteldonksche Club, collectant van het KWF fonds, gehandicapten en de Nierstichting.

-Ans Korsten-Hanegraaf [57 jaar] met Nico uit Nuland Ans kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ans Korsten-Hanegraaf uit Nuland.

 foto © paul kriele, 26 april 2016.

An is vrijwilligster en later bestuurslid bij De Klepel, actief voor de Flierefluiters, redacteur bij Meiling mailing, trainde dansmariekes van 'De Pindollen' en maakte de kleding voor hen en voor de clubleden.

-Adriënne Hazenberg is met 47 jaar de jongste van vandaag. Adriënne ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.


De jongste die vandaag,
26 april 2016, een lintje
kreeg: Ariënne Hanegraaf
.

foto'© paul kriele, 26 april 2016

Ariënne heeft drie jaar geleden met Rombouts de kroning van Willem Alexander bijgewoond. Ze is vrijwilligster en later bestuurslid bij de stichting Jeugd en Vormingsactiviteiten Rosmalen, verder actiet in de Jeugd Raad van XI ‘de Rommelpot’,  lid van de wijkraad Centrum en de Hondsberg, voorzitter van Rosmalens kindercarnaval, activieert  de zorgzame wijk ihkv 'Zorgzaam netwerk  Rosmalen en zij is lid van bestuur Rabobank ledenraad en lid van de
begeleidingscommissie van het Coöperatiefonds.

-Tony Hendriks [58 jaar] [Rechts echtgenote Marigon], kreeg de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt.
Tony was traine ,van de Rosmalense vereniging Teakwondo, en was eerder actief bij Teakwondo Louis van Esch, traint de clubleden van Teakwondo Rosmalen op niveau 2, geeft clinics Teakwondo op basisscholen en samen met de HEVO en Sportalliantie is Tony samen met  collega- lid Rob Hoogeboom in het project Senioren  'Beweeg mee ( r )' gestapt.  
Zie bericht : Teakwondo Rosmalen bezoekt ter promotie basisscholen van dd. 2 april 2016.

Tony Hendriks,voorzitter
van de Rosmalense Teakwondo vereniging.

Rob Hoogeboom amateurfotograaf,
vrijwilliger en lid van de Kring Vrienden
van 's-Hertogenbosch,die
ook bij Teak wondo actief is en niet  alleen als fotograaf... 

foto's © paul kriele, 26 april 2016.

Voor Rob Hoogeboom is Tony  zijn leraar Taekwondo in Rosmalen geweest. Samen hebben zij in Rosmalen de clinics basisscholen opgezet, wat gebeurde i.s.m. Sport Alliantie Rosmalen.
Rob: 'Tony is een bevlogen en enthousiaste leraar die het beste weet boven te halen uit de leerlingen . Mede dankzij hem heb ik nu ook een blauwe slip wat op later leeftijd best knap is al zeg ik het zelf. Tony heeft enkele Teakwondoleerlingen begeleidt naar een Nederlands kampioenschap, onder wie Boyd van Dijk. Anderen zijn over gestapt naar een andere club waar men meer mogelijkheden heeft (van OJC Rosmalen naar PSV om in voetbal termen te praten) en hebben daar aan Europese-, en wereldwedstrijden meegedaan.

-Herman Suijs [70 jaar] en Will Suijs [ 72 jaar] uit Rosmalen Beiden ontvingen de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Herman en Will Suijs.


foto © paul kriele, 26 april 2016.

Heman en Will en  beiden hebben ich 46 jaar ingezet voor het welzijn van de samenleving, specifiek voor de kerkgemeenschap.
Will Vrijwilligerswerk voor Rode Kruis, begeleidster en verzorgster invalide zwemmen.
Herman en Will: vrijwilligers bij de Anneborch en Herman koster in de Laurentiuskerk

-Cees van Iersel [64 jaar] uit Rosmalen Cees ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

-Links: Voordat Cees van Iersel
op de stoel gaat zitten om een lintje in
ontvangst te nemen, komt er een hele riedel
over Rosmalen, Heijmans en Cees' relaties
onder meer met wethouder Jos van Son.

Burgemeester Rombouts nam van
elke kandidaat een interview af. Die gingen vaak met sappige en humoristische anekdoten vergezeld. 

foto's © paul kriele, 26 april 2016.

Cees van Iersel uit Rosmalen is bestuurslid voetbalclub secretaris stichting Toon van den Elzen [Rosmalense damclub speelt in -op een na - hoogste niveau]. Penningmeester Rosmalense Belang, voorzitter Rosmalens carnaval en lid/penningmeester 111 en voorzitter Handelsclub.

-Leo Kronenberg [86 jaar].Leo ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Leo Kronenberg, ook en uitvoerige verteller die door Rombouts min of meer naar zijn plaats werd gdirigeerd. Zoon René rechts.

Leo Kronenberg die vergezeld ging van zoon René [oud- wethouder deelraad Feijenoord] is lid van de tennisclub Rosmalen. De 86-jarige Kronenberg speelde laatst -24 december 2015 -met Rombouts op de tennisbaan van het AZC van het Autotron met vluchtelingen. [bericht van 24-12-2015]
Leo is/was vrijwilliger bij verpleeghuis de Herven, Binckhorst en Anneborch en Coudewater, dirigent kerkkoor Mariaoord, kerkdiensten Bernadettekerk en later Laurentiuskerk, was daar ook tuinman , vrijwilliger IVC, coördinator comite Kinderpostzegels.

-Bea Wever-Van Leeuwen [73 jaar]  uit Rosmalen met Jan Wever. Bea ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Bea en Jan Wever-van Leeuwen
.


Jan Wever, voormalig chirurg van het GZG,
nam al in 2003 afscheid en kreeg  op
dat moment ook een koninklijke onderscheidng
.

foto's © paul kriele, 26 april 2016

Bea is/was Schoolbestuurslid Gofried Bomans en Laurentius, gaf handenarbeid en was voorleesmoeder, collectant van het reumafonds, wijkraadslid Molenhoek, mantelzorgster en penningmeester Sint Christoffel.

-Cobi Beulink -van der Linden [71 jaar]  Cobi ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.Coby Beulink-van der Linden
met Remy op de achtergrond.

foto's © paul kriele, 26 april 2016
Actief met kittens: verzorging, opvang, voeden, waken, pleegmoeder en medicijnen toedienen, correspondent Stadsblad, mantelzorger van o.a. de buurvrouw. Coby  heeft haar lief en leed en -nog veel meer- tijd aan de opvang van  heel jonge poesjes gegeven.Ze staat er bij nacht en ontij voor op.

-Cees Melis [71 jaar] met Sjaan inwoners van Rosmalen. Cees ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Cees werd binnengeloodsd vanwege een afspraak met wethouder Jos van Son over de visrechten in het Màximakanaal...Cees en Sjaan Melis en hun dochter
[l.]. 

 foto's © paul kriele, 26 april 2016.
Cees Melis was/is bestuursvoorzitter hengelsportvereniging,bestuurslid [voorzitter] en trainer Emplina, vrijwilliger bij het UWV, Nationaal Monument Kamp Vught en de Zonnebloem.

-Anneke le Ruet [75 jaar] met partner Duran. Anneke ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Voordat de burgemeester over gaat tot de orde van de dag houdt Duran hem
en de zaal druk bezig met zijn uiteenlopende ervaringen en bezigheden in de stad....
Anneke Ruet en partner Duran.

foto's © paul kriele, 26 april 2016

Duran is sociaal buurtwerker, sociaal raadslid en vrijwilliger bij de BAM .
Anneke werkt als vrijwilliger bij Vincentius en voor het Rode Kruis, EHBO-ster, zit in de Maatschappelijke werkgroep Mari Geboorte [huisbezoek], lid Stedelijke Raad, geeft naailessen aan buitenlandse vrouwen, helpt bij de Vincentius Boekenbeurs en doet de vakantieweken van de Zonnebloem.

-Thea Sanders- van der Staak [70 jaar] uit Rosmalen  samen met Thomas.
Thea ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Thea Sanders- van der Staak en man Thomas.
Lid van de pastoraatsgroep van de Sint Jan, gastvrouw in de Sint Jan geeft rondleidingen en is vrijwilligster bij de Bieb van het Stadsarchief, beheerster en verricht de administratie van de begraafplaats van Maliskamp.

-Ton van Stiphout [74 jaar] met Adri inwoners van  Engelen.
 Ton ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ton en Adri van Stiphout.

foto's © paul kriele, 26 april 2016.
Ton van Stiphout was/is bestuurslid Oeteldonksche Club, minister, oprichter en bestuurslid carnavalsclub Pupke Blauw en den Blauwen Avond, organisator Simpel Podium Jankbokaal, bestuurslid Tennisvereniging Engelen en vrijwilliger r.k. kerk in Engelen.

-Bea Visser-Trienen [75 jaar] met Ton inwoners van  Engelen.
Bea ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
-Links: Bea Visser-Trienen en haar man uit Engelen.

-Rechts: Er waren op deze dag twee Bea's,
die gezusterlijk naast elkaar in de bestuurszaal zaten.
Links Bea Wever-van Leeuwen en rechts Bea Visser-Trienen.

foto's © paul kriele, 26 april 2016

Oprichter en bestuur Buurtbeheer Hintham, oudercomité Jeroen Boschschool, De Zonnebloem Rosmalen, wijkraad Hintham commissielid en mede oprichter Lente ’97 [later Leefbaar.],vrijwilliger Rode Kruis, lector Antonius Abt, voorleesmoeder Nieuwenhage.

-Geert en Noor van de Ven-de Gruijter [69 jaar] Geert ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
foto's © paul kriele, 26 april 2016 Geert en Noor van de Ven-de Gruijter.

Geert heeft zich ingezet voor de economische groei van de stad en het welzijn van de samenleving. ‘Je hebt je in je werk geëxcelleerd,' zegt Rombouts.
Geert is de oprichter van Appèl, dat van een familiebedrijf groeide naar een grote -7e cateraar van Nederland- Appèl is een van de grootste werkgevers van Brabant.
Geert van de Ven zit in uiteenlopende bestuursfuncties:  Brabants Zeeuwse werkgevers, Rotary, Amadeirofonds, Stichting Vrienden van het Kruithuis, Raad van Toezicht Rabobank, Kamer van Koophandel, Keramisch bedrijf Cor Unum, Rederijkerskamer Moyses Bosch, BIM, Koninklijke Harmonie, Oeteldonks Geminte Muzejum.

-Gerard van der Vliet architect [71 jaar] en Paula. Gerard ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Gerard en Paula van der Vliet.
foto's © paul kriele, 26 april 2016

Zit in uiteenlopende besturen van Monumentenorganisaties/ commissies in Brabant, lid commissie Heemschut, secretaris tennisvereniging Oosterplas, secretaris voetbalvereniging WHC, oprichter volkstuinvereniging Hedel en bloeddonor Rode Kruis.

-Ton de Vos [69 jaar] en Leny  inwoners van Empel.  
Ton ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ton de Vos op velerlei gebied actief in Empel.

foto © paul kriele, 26 april 2016.

Ton was/is secretaris jeugdafdeling Exempel, medeoprichter carnavalsvereniging Het Slotgat, directeur Jeugdkoor de Slotznagers, tekstschrijver Empelse revues, bestuurslid/ voorzitter van De As, Sociaal Cultureel Centrum De Helfheuvel , penningmeester beheerscommissie Beschermd wonen in de Muntel in Empel, decorbouwer Jezus Christ superstar[JC] en mantelzorger kleinzoon.

-Diny Voets–Vos [76 jaar]  uit Rosmalen.
Diny ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.
.Diny Voets
.


foto © paul kriele, 26 april 2016

Diny Voets is/was vrijwilligster bij de seniorenvereniging HEVO, [commissie reizen en ‘Lief en leed’], organisator zondagmiddaginloop, vrijwilligster in de Anneborch en mantelzorger.

-Rob de Vrind  [58 jaar]  bewaker van het erfgoed en voorvechter van goed milieu.
Rob ontving de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Rob de Vrind, de man die het Bosch en
Brabants Erfgoed bewaakt,
de initiatiefnemer / grondlegger van De Groene Vesting en van de 'Linie1629'  [van Frederik Hendrik]
en de man die strijd voor een goed milieu
.
foto's © paul kriele, 26 april 2016.

Voorzitter Bossche Mileiugroep, lid Netwerk Duurzaam MBO, lid De Groene Vesting, lid platform Biodiversiteit, lid Vereniging Belangenbehartiger Europese Cultuurvogel, programmacoördinator Mink café, klankbordgroep Vestingwerken, auteur van diverse artikelen en boeken op gebied van Milieu en Erfgoed.

-Wim van de Wiel [73 jaar] en Wies.  Wim ntving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.Wim van de Wiel met Wies.
foto © paul kriele, 26 april 2016

Wim werd naar het Bestuurscentrum gelokt door Jan van Keulen de Van Neynsel fotograaf
Oprichter voetbalvereniging Door Kameraden opgericht [DKO], voorzitter/penningmeester, elftalleider van grensscheidsrechters, organisator bingo en kaartavonden en visdagen, vrijwilliger oprichter ouderen vereniging De Westhoek, geassisteerd bij de renovatie Copernicuslaan.

-Jan van der Hoeven [61 jaar] met Marina
Van der Hoeven was de enige die de onderscheiding Officier in de orde van Oranje Nassau ontving.


Jan en Marina van der Hoeven. 

foto © paul kriele, 26 april 2016

Van der Hoeven verricht uitgebreid en innovatief onderzoek naar kanker [bijv. immuunsystemen] en stimuleert dat onderzoek ook bij onder meer studenten, is pionier op gebied in het onderzoeksveld van lifescience en kanker,
medeoprichter Contract Resaerch Organisatie [CRO] en in 1983 van het bedrijf NOTOX [tegenwoordig WIL Research] in Den Bosch dat van 12 naar 250 werknemers is gegroeid, Van der Hoeven is verbonden aan de universiteit van Wageningen [m.n toxicologie], oprichter Jan Koemanfonds voor studenten die congressen willen bezoeken, is betrokken bij de internationale start ups in Brabant /Nederland, bestuur Vicky Brownhuis, heeft theatergezelschap Matzer naar Den Bosch gehaald/ voor Den Bosch behouden, initiatief familiekamer JBZ, steunt KWF-events [o.a. Swimtofightcancer] en lid stichting Cubus betrokken bij opzet Anton Jurgens Instituut en Inloophuis Utrecht en Health2Business Community.


Burgemeester Ton Rombouts
temidden van de 26 gedecoreerden
.foto's © paul kriele, 26 april 2016.

Na deze séance werd er eerst een groepsfoto gemaakt en daarna werden de bezoekers, de gasten en de gedecoreerden uitgenodigd voor een drankje en wat erbij..  Daar, in de benedenzaal, kon men elkaar ook feliciteren.

Terug naar boven