Gemeente kocht in Orthen Marggraffgronden aan

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-07-2019 | Gewijzigd op: 05-07-2019
Gemeente kocht van de erven Marggraff gronden aan in de polders bij de Ertveldplas.  Dat gebied in ontwikkeling heet Natuurpark de Diezemonding.
 
Grote grazers en kleiner rundvee
in het Natuurpark Diezemonding

De gemeente ’s-Hertogenbosch kocht 10 hectare grond in de buurt van Orthen. Deze grond was van de stichting Marggraff. Het is een mooie stap in de ontwikkeling van het ‘Natuurpark Diezemonding’. Paarden en runderen maken er in de toekomst een parkachtig landschap van met bos, struiken en bloemrijke graslanden.
Vanaf 2020 is iedereen welkom om hier te komen genieten. Voor de gronden van Marggraff maken we na de zomer een inrichtingsplan. Daar betrekken we ook de buurt bij. De nieuwe natuur staat niet op zichzelf. Het maakt onderdeel uit van het ‘Natuurpark Diezemonding’ van de Citadel tot aan de Maas. Gemeente en Waterschap Aa en Maas zijn al vanaf 2008 bezig met nieuwe waterrijke natuur.

Bericht van 4 juli 2016 Nieuwe natuur bij  Ertveldpolder 
Middenin wethouder Jos van Son
en Peter van Dijk [Waterschapsbestuurlid].
2e vl docent en milieudeskundige Rob de Vrind.


foto © waterschap Aa en Maas,  3 juli 2016.

Zondagmiddag 3 juli 2016 hebben wethouder Jos van Son en Peter van Dijk, bestuurslid van het  Waterschap Aa en Maas, het nieuwe natuurgebied de Ertveldpolder geopend. Daar worden door beide partijen natuur, water en recreatie ontwikkeld.
In het gebied, waartoe ook de fietsbrug over de Dieze en de vispassage Crèvecoeur hoort, zijn onder meer een nieuwe n geul, en ondiepe moerassen [ecologische verbindingszones] aangelegd, waardoor er meer variatie aan waterdynamiek ontstaat en de Franse Wielen tegen overstromingen beschermt.
De grote grazers kunnen via een nieuwe dijkoversteek van de ene naar de andere polder lopen.
Door de nieuwe inrichting wordt verwacht dat bevers, vissen en allerlei vogels er gebruik van gaan maken.
 
De zuil die het gebied aangeeft.
Aan de overkant van de Dieze Rievelden en De Vutter
.  

foto © Waterschap Aa en Maas, 3 juli 2016.


Terug naar boven