Kikvorschen: Filmpremière 'Het spel van Oeteldonk' / jarige Prins

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-11-2016 | Gewijzigd op: 14-11-2016
In de Muzerije vertoonde de komische fanfare De Kikvorschen voor eigen publiek en pers op vrijdagmiddag 1 november 2016 de première van 'Het spel van Oeteldonk', een documentaire die in februari in de handel komt en op de landelijke tv zal worden vertoond. De productie - géén opdracht van De Kikvorschen, aldus Luciën Teulings- lag in handen van Fons Brenninkmeijer en de regie bij Christ van Liempd,  voor ingewijden landelijk bekend als  editor en montage [bij o.a. Brandpunt]. 
Doel van de film was - in eerste instantie, zoals Fons Brenninkmeijer aangaf , vertoning voor de bewoners van Bossche tehuizen, de doelgroep van de ORVA. Die elk  -ieder voor zich-  zijn/ haar  herinnering  heeft aan de carnavalsviering in Oeteldonk.
De Kikvorschen nemen de film graag over om die voor een breder publiek te tonen en later  als dvd [verkorte versie] beschikbaar te sttellen. 

De documentaire  laat in een ongekorte versie de historie zien van De Kikvorschen vanaf de oprichting onder hoede van Moeder Truus Bosmans-den Dunnen* in De Pijp, met daarbij de hoogtepunten, enkele reizen, de dirigenten, onder wie Toon de Stip en Jan Somers en de locaties, waar ze huisden en nu huist. Met name de Pijp kreeg een redelijk aandeel in de film mede dankzij een gesprek met Sjef Lommers.
Ondanks deze lengte [1 uur] is het toch een boeiende film, erg afwisselend, duidelijk qua montage en beeld, met een mooie voice-over van de oud ORVA-voorzitter Thom Dissel.

Bertie van den Heuvel, voorzitter van de vandaag 89 jaar bestaande De Kikvorschen, dankte na afloop met name Christ van Liemp, die nog even in een emotioneel dankje het slotwoord kreeg.

*Moeder Truus en De Pijp
Hans Bosmans en burgemeester Roderick van de Mortel [als kind bij Ted en Ingrid opgegroeid in 't Pumpke], vertellen  over De Pijp , 't Pumpke en Moeder Truus. Merkwaardig dat daarvan niet de geluidsopnamen zijn gebruikt..
Kikvorschen: Filmpremiere 'Het spel van Oeteldonk'

-Hierboven de regisseur Christ van Liempd
en de producent  Fons Brenninkmeijer.
-Rechts boven: De Kikvorschen  in de Muzeije waar de première plaats vond.

 
Dankwoord van voorzitter
den Heuvel aan Christ van Liempd
.
foto © paul kriele, 11 novemnber 20-16

Ook opvallend is het, nog steeds onderhuids bestaand standsverschil. Dat werd dan wel niet in de film aangeroerd, maar wel daarbuiten, toen bijv. een steeds grappig doende, al roepende Kikvorschman van achteruit de zaal bij het verschijnen van Rob van de Laar, riep 'door spoelen' [alom gelach...]. Ook voorzitter Bertie van den Heuvel liet even dat standsverschil in zijn dankwoord merken. Van den Heuvel concludeerde dat ' ..de Kikvorschen met de sloop van de Pijp daar zijn verdwenen om plaats te maken voor de Dassendragers..'.
'Maar,' sprak Luciën Teulings bij 89 jaar De Kikvorschen: 'De muziek is er en ook nog steeds de humor en de gein van weleer'.

Na floop van de voorstelling dankte Fons Brenninkmeijer onder meer de ORVA, het Van Maerlant College, de Filmclub Berlicum,het Oeteldonks Geminte Muzejum, Stadsarchief en vof Gasthuiskwartier.

De Kikvorsch [toen nog enkelvoud] die, zoals men zegt  in 1927 -in 't Pumpke -als vergaderlokaal is opgericht onder de bescherming van Moeder Truus Bosmans-den Dunnen, kreeg in 1930 de status van prinselijk kapel en vanaf 1950 van hofkapel
De eerste dirigent Jo de Stip[hout] overleed op 46 jarige leeftijd.  Jo, van huis uit  aardappelhandelaar, kwam -ook weer zo zegt men..- om bij een uitstapje [zeevissen]  op de Noordzee. Daar zou hij over boord zijn geslagen..
Zie hiervoor ook de uitgebreide pagina over De  Kikvorschen dd. 21 februari 2007 Kikvorschen
De Kikvorschen deden in 1928  voor het eerst mee met de optocht, maar in 1929 volgde er een verbod op muziek maken.

Op een gegeven moment kIonk het 'Lang zal hij leven' voor Koos Woltjes die vandaag 59 jaar wordt.
De jarige Koos Woltjes die in februari weer drie dagen prins Amadeiro XXV is.
foto © paul kriele, 11 november
2016


Terug naar boven