Bisschop De Korte bezocht expo en graf van mgr. Bekkers in Rooi

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-08-2016 | Gewijzigd op: 11-08-2016
 Mgr. Gerard de Korte heeft zondag 7 augustus 2016 een bezoek gebracht aan de expositie over mgr. Bekkers in de St. Martinuskerk en aan diens graf in Sint Oedenrode. In mei 2016 was het vijftig jaar geleden dat de uit Rooi afkomstige bisschop [* 20 april 1908] overleed.
Samen met de oudste schoonzus, Diny Bekkers, en twee neven van Bekkers kreeg mgr. De Korte een rondleiding over de expositie in de St. Martinuskerk.
De Rooise Riet Meijs vertelde over de schilderijen en de gebruiksvoorwerpen van Bekkers die daar te zien zijn, zoals diens staf, de mijters, het ‘Bekkersklokje’, brieven, portretschilderijen, het opgezette veulentje (dat jaarlijks een plaats heeft in de kerststal van de St. Jan).
Het bezoek werd afgesloten met een groet aan het graf van de in 9 mei 1966 overleden bisschop.

Bezoek door mgr. Gerard de Korte aan
het graf van mgr. Wim Bekkers in Sint Oedenrode.
 
 
In de St. Martinuskerk in Rooi is een expositie ingericht over mgr. Wim Bekkers die daar geboren en begraven
is.

foto's © bisdom den bosch, 7 augustus 2016.

Tijdens het bezoek kwamen verschillende anekdotes uit het leven Mgr. Bekkers voorbij. Zo wist Wim Bekkers te vertellen dat 'heeroom', zoals Willem Bekkers door zijn neven en nichten werd genoemd, liever in Rooi op het platteland was dan in de stad Den Bosch.
'Als heeroom een middag vrij was belde hij steevast dat hij kwam. Dat was voor ons altijd een feest, want dat betekende dat we konden stoppen met werken. De paarden werden 'van de ploeg gespannen' en klaar gemaakt om met de bisschop over velden en wegen te rijden,' vetelde Wim, een van de neven van bisschop Wim Bekkers.