Bisschop De Korte met collegae voor bezoek aan paus Franciscus

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2022 | Gewijzigd op: 07-11-2022
Bisschop De Korte met collegae voor bezoek naar paus Franciscus 

Bisschop Gerard de Korte
foto © paul kriele, 5 maart 2016

Bisschop Gerard de Korte vertrekt maandag 7 november 2022 voor een bezoek aan paus Franciscus. In het Vaticaan wordt door de gezamenlijke Nederlandse bisschoppen met het hoofd van de katholieke kerk over de situatie van de kerk in Nederland gepraat en mogelijk met een visie vooruit gekeken op de toekomst. Dat meldt het Brabants Dagblad.
Aanleiding is het rapport dat de Bossche bisschop over de Kerk in Nederland schreef. Een dergelijk om de vijf jaar plaats vindend bezoek heet Ad Limina bezoek. Want het gaat niet goed met de kerk in Nederland door een stevige terugval van kerkbezoeken en waarschijnlijk ook van gelovigen. ‘Als dit zo doorzet,’ zegt De Korte in het interview laconiek,‘kan ik beter met pensioen gaan.’ Maar De Korte neemt de ontkerkelijking erg serieus.
Handjevol kerk bezoekers
Hoewel er dagelijks maar circa dertig mensen de mis in de Sint Jan bijwonen doen dat er online circa 400 personen. Zondag komen er voor de missen circa 600-700 mensen naar de kerk*. De Korte noemt de Kerk veelzeggend een keuzekerk en geen volkskerk meer. In veertig jaar zijn er bijna twee miljoen minder katholieken i in Nederland. Op de wereld zijn er 1300.miloen. Vergoelijkend zegt De Korte dat er ontzettend veel vrijwilligers actief zijn binnen de Kerk en neem eens het aantal mensen dat wekelijks bij Maria een kaarsje komt opsteken….. ‘Komt het goed?, is de vraag. De Korte: ‘Ik heb al vanaf 1987 [begin van zijn priesterschap] nooit iets anders dan krimp meegemaakt. In tijden van nood gaan mensen toch op zoek naar de zin van het leven,’ aldus De Korte. Die nog zegt te gaan kijken naar andere vormen van geloofsbeleving. Bijvoorbeeld in kleine gemeenschappen thuis of in een zaaltje. En tot slot: ’Ik hoop op een mooie week in Rome. Ik ben in goed gezelschap van mijn collegae bisschoppen. En vergeet de Italiaanse keuken niet..!’
Bron: Brabants Dagblad, 07112022.

*Livestreamvieringen in Sint Jan klik op St.Jan