Tot Erfgoed gefuseerde diensten lanceren nieuwe website

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-11-2016 | Gewijzigd op: 23-11-2016
De drie gemeentelijke diensten Stadsarchief, BAM en Vestingwerken, die vorig jaar samen gingen, organisatorisch en qua locatie, hebben gezamenlijk een nieuwe website www.erfgoeds-hertogenbosch.nl [met of zonder liggend streepje gelanceerd.  Dat gebeurde woensdagmiddag 23 november 2016 feestelijk in de Raadskelder, met een welkom door Martin Nooijens, het hoofd van Erfgoed en met een toespraak van wethouder Huib van Olden met de portefeuille o.a. van Erfgoed.

Martin Nooijens zei dat'.. het een van de doelstellingen is het  werk en de collecties van de dienst Erfgoed naar buiten te brengen. We willen dat graag aan iedereen, die zich interesseert in de geschiedenis, laten zien,‘ aldus de projectmanager Erfgoed die hoopt dat deze levendige site veel geraadpleegd wordt.

De Raadskelder waar woensdagmiddag 23 november 2016 de aftrap werd gegeven van de nieuwe website van Erfgoed, dus  van  Stadsarchief, BAM en Vestingwerken tezamen. Het moment waarop wethouder Huib van Olden van o.a. Erfgoed de website lanceert.
foto's © paul kriele,  23 november 2016

De wethouder van onder meer Erfgoed Huib van Olden: ‘ Erfgoed is niet van gisteren, nou ja, een beetje. Maar nog meer van vandaag,’ zo begon de wethouder zijn originele speech. ‘ Als we er niet vandaag van genieten dan weten we niet wat er gisteren is gebeurd.’ De bewustwording van erfgoed groeit. Dat leidt er toe dat Den Bosch een van de steden is die voorop lopen met het beleefbaar houden van haar geschiedenis. Breda en Den Bosch scoren hoog omdat ze een historische entourage hebben.'

Om dat erfgoed, die Van Olden met ‘de State of the Art’ betitelde, in stand te houden, moeten we samenwerken.

Maar in het Groot Tuighuis ligt de bakermat van het Groot Erfgoed voor ons zelf en voor alle inwoners, bedrijven en en instellingen, zo beslsoot de wethouder zijn speech niet nadat hij verklapte dat hij ondanks dat het niet mocht, dinsdagavond helemaal in zijn eentje het pand De Kleine Winst op Markt 29 heeft bezocht :‘Het was zo’n heerlijk gevoel. Ik besefte op dat moment: hier heeft de grote schilder ook gestaan.’
De ICTer-helpt de wethouder met het surfen door de door hem ontworpen en samengestelde website 
www.erfgoedshertogenbosch.nl
foto © paul kriele,
23 november 2016. 

Hierna gaf websitebouwer Dennis Dekker, die ook al de site ’s-Hertogenbosch op de kaart heeft opgezet, een toelichting op de wijze van doorzoeken van de website. ‘We hebben de bezoeker voorop gesteld: Wie is dat precies? Dat kunnen we aflezen aan de bezoekersstromen op de oude site.
Onze uitdaging was om een centraal punt te creëren om van daar uit door de site te kunnen crossen.

Deze site is het meest nog voor de grasduiner, die Dennis Dekker de historische snacker noemt.. Die gaat dwalen van het ene naar het andere onderwerp, dwars door de pagina’s heen.

Prominent komt eerst de zoekbalk in beeld, waar men zijn te kiezen trefwoord in kan typen. Daaronder staan vier blokjes met de toptaken,‘ sprak de ICT-er. Die vier zijn: ‘Ontdek het verleden’, ‘Onderzoek het zelf’, ‘Bezoek ons’ en ’[ver] bouwen’.

Het is verder een kwestie van ervaren, wat routine aanleren, om wat te kunnen surfen door de Bossche geschiedenis.
Het adres: te www.erfgoedshertogenbosch.nlTerug naar boven