Opening 'Het Theehuis' op begraafplaats Orthen

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-01-2017 | Gewijzigd op: 26-01-2017
Donderdagmiddag 26 januari 2017 heeft wethouder Jos van Son,  na een welkom in de aula met toespraken van Lia van Grinsven en de wethouder zelf, op het kerkhof  Orthen, in een voormalig mortuarium Het theehuis geopend. Het gebouwtje dat een rijksmonument is  uit 1872, werd aanzienlijk opgeknapt en ingericht met stijlvol en licht meubilair en kleurrijke muurschilderingen. Dat is kort gezegd, maar zoals Van Grinsven subtiel memoreerde, ging er wel een periode van procedures en tegenslagen aan vooraf. Het theehuis is gevestigd in het voormalig mortuarium, een rijksmonument dat dateert van 1872.

Het theehuis, dat bedoeld is een ontmoetingsplek en plaats van rust te zijn, staat  van woensdag t/m zondag van 10.30 – 15.30 uur open. Er wordt koffie/thee en frisdrank geschonken. Gastvrouwen en gastheren zullen bezoekers het gevoel geven ‘thuis’ te zijn.  

-Boven: De openingshandeling door
wethouder Jos van Son samen met Yvonne Dijkstra.
-Rechts: Indruk van het frissen
en kleurrijke interieur van koffiehuis Het Theelicht.
foto's © paul kriele,  26 januari 2017 [boven]
en DeNijs [r.]  

 

Secretaris Hedwig van  Grinsven in een persbericht: 'Met financiële steun van velen, waaronder de gemeente ´s-Hertogenbosch, stichting Solamen, enkele Bossche [o.a. aannemer Drijvers]  en regionale bedrijven en particulieren, alsook religieuze instellingen en het  Oranjefonds, is van Het Theehuis een aantrekkelijke ontmoetingsplek gemaakt. Ruim dertig vrijwilligers zijn bereid hier in de toekomst hun bijdrage aan te leveren!

Zie voor foto’s en andere informatie: www.theelichtorthen.nl of stel uw vraag aan info@theelichtorthen.nl-Het Theehuis nog in 2014.
-Rechts: Yvonne Dijkstra en Marljella
Kempkes, die de prijs van beste vrijwilligers
idee op 28 januari 2014 in de wacht sleepten.
foto's © paul kriele, 28 januari 2014.


T
oespraak van Lia van Grinsven,
De voorzitter van de stichting Theelicht Van Grinsven begon met  kort de geschiedenis te memoreren:
In 2000- ontstond bij Yvonne Dijkstra, die vaak het kerkhof bezocht, het idee om aldaar een plek in te richten waar men even tot rust kon komen of om even iemand te ontmoeten en in koude dagen je te kunnen warmen. Een plaats waar de zwaarte van de rouw even zou worden verlicht, waar letterlijk licht is om de overgang naar de gewone wereld gemakkelijker te maken. Vandaar de naam 'Het Theelicht'.
Yvonne deelde haar idee met Leo Renders, intussen bestuurslid en bouwcoördinator, die het mortuarium voor hun doel uitermate geschikt vonden.
Het balletje begon pas echt te rollen toen er- mede door Marjella Kempkes- contact werd gelegd met de beheerder van het kerkhof de stichting Solamen.
Als stimulans werkte het feit dat in 2014 het theehuis werd uitgeroepen tot het beste vrijwilligersinitiatief.Het eerste bestuur  trad aan: met Jo Halfsen Yvonne Dijkstra en Marjella  Kempkes. Zij startten de eerste fondsenwerving.
In juni 2016 klonk het startschot voor de restauratie van dit monumentje.
Kort en goed: er is een prachtig theehuis tot stand gekomen met  mooi meubilair en een feestelijke muurschildering.

Namens ons huidige bestuur: penningmeester Jaap de  Nijs, secretaris Hedwig van Grinsven en Yvonne Dijkstra en bouwcoördinator  Leo Renders danken wij u allen hartelijk voor uw geldelijke of materiële steun. 
 Terug naar boven