Zoeken
Kerstboodschap van bisschop Gerard de Korte
Printerversie |
De Kerstboodschap van bisschop Gerard de Korte uitgesproken op zondag 15 december 2019 tijdens het kerstconcert in de Sint Jan.
Het thema is 'In verwondering verbonden'. Aansluitend werd ook de kerststal van de Sint-Jan geopend.
‘In verwondering verbonden’ zegt De Korte dat hij voor deze meditatie werd geïnspireerd door een recente grote stap vooruit in de sterrenkunde. Astronomen zijn al jaren geboeid door het fenomeen van zwarte gaten in het heelal. Zwarte gaten zijn mysterieus en ook dreigend. Mensen zijn er bang voor. Wij verbinden zwarte gaten met onze sterfelijkheid. Alles wat in een zwart gat verdwijnt, is definitief weg.
De man achter de eerste foto van een zwart gat is de sterrenkundige Heino Falcke. Met een beetje trots zeg ik dat hij verbonden is aan ‘onze’ Radbouduniversiteit, de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Falcke is niet alleen een eminent astrofysicus maar ook een christen. Falcke zegt dat er tussen geloof en wetenschap meer parallellen bestaan dan menigeen denkt. Beiden zoeken naar de grond van alles.
mgr.Grerard de Korte in zijn kerstboodschap over de verbondenheid met elkaar. foto © bisdom, 15 december 2019.. .................................................... |
Kwetsbare verbondenheid Wij mensen hebben gelukkig elkaar. Het christelijk mensbeeld vormt een relationeel mensbeeld. Alleen verbonden met elkaar vinden wij geluk.
Verbonden in vrijheid Op dit moment zijn veel mensen in ons land bang en boos. Er wordt gedemonstreerd. En er wordt in de sociale media vaak botte en onverzoenlijke taal gebruikt. Nederlanders zijn steenrijk én doodsbang tegelijk. Dat lijkt een vreemde combinatie maar bij enig nadenken valt de combinatie ook te begrijpen. Wie welvarend is, wie rijk is, kan ook veel verliezen. Veel Nederlanders voelen een bestaansonzekerheid. Een angst voor de toekomst.
Maar moeten wij, 75 jaar na de bevrijding, ook geen oog houden voor het vele goede in ons land? Nederland is een land waar materieel en immaterieel veel is gerealiseerd. Maar deze verworvenheden zijn niet vanzelfsprekend. Ook zij zijn fragiel en kwetsbaar. Alles van waarde is kwetsbaar en alleen veilig als wij onze verantwoordelijkheid kennen en waarmaken.
Onze vrijheid vraagt met name ook om onderlinge verbondenheid en solidariteit. Laten wij allereerst zoeken naar wat ons verbindt in plaats van naar wat ons verdeelt.
Tot slot Broeders en zusters, als kwetsbare mensen leven wij in een immens heelal. Als kwetsbare mensen leven wij in een vloeibare samenleving. Maar wij hebben elkaar,
n een fragiel en kwetsbaar mensenkind komt de Schepper ons tegemoet. In Christus toont Hij zijn liefde voor ieder van ons. Ook dat is een reden tot verwondering. In een kwetsbaar mens toont God zich solidair met kwetsbare mensen, deelt Hij hun duisternis en dood. Dat gaan wij op enkele dagen met Kerstmis weer vieren.
Terug naar boven