Zoeken
Boek van bisschop De Korte over zijn beleving van de coronacrisis
Printerversie |
Boek van bisschop De Korte over zijn belevenis van de coronacrisis.
Mgr. Gerard de Korte heeft samen met journalist/historicus Leo Fijen het ‘Verdriet van Brabant’ geschreven. Daarin legt de Bossche bisschop zijn gevoelens en ervaringen vast rond de gevolgen van de corona-epidemie in Brabant.
Groepsfoto met vlnr. staand Abt Bernardus voorzitter van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen, mgr. Gerard de Korte, voormalig Commissaris van de Koning Wim van de Donk, de abt van Berne in Heeswijk Denis Hendrickx en de fotograaf van het boek Peter Beemsterboer. Vooraan op de rug gezien links Arnoud Reijnen secretaris van de Comissaris der Koning en rechts co-auteur Leo Fijen. foto © paul kriele, 18 september 2020. |
De Korte was bij zijn bezoeken aan kloosters en ziekenhuizen gegrepen door het verdriet van de religieuzen van wie er landelijk ruim 180 overleden zijn. In drie hoofdstukken, sociaal, economisch en medisch beschrijft de bisschop die effecten van die crisis op mens en op de economie, maar geeft ook aan hoe wat er zich in de kloosters en tehuizen bij collegae afspeelde. De Korte spreekt over een slagveld bij de zusters in Tilburg en Veghel. De rode draad vormen zijn bemoedigende brieven gericht aan de parochies, die de bisschop schreef. Van Fijen zijn diens afgenomen interviews en geschreven columns opgenomen.
..... |
......... |
..................... |
De uitreiking van het eerste exmplaar van 'Verdriet van Brabant' van mgr. De Korte aan voormalig Commissaris der Koning Wim van de Donk en aan de voorzitter van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen abt Bernardus. Onderste foto: Co-auteur Leo Fijen komt aan bij boekhandel Heinen waar de boekpresentatie plaats vond. foto's © paul kriele, 18 september 2020.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het eerste exemplaar van ‘Verdriet van Brabant’ is vrijdagmorgen in boekhandel Heinen aan voormalig commissaris Wim van de Donk, aan abt Bernardus voorzitter van de Konferentie van Nederlandse Religieuzen en aan de abt van Berne in Heeswijk-Dinther Denis Hendrickx, overhandigd.
Na een korte inleiding door de co-auteur Leo Fijen legde bisschop De Korte op de bovenzaal van boekhandel Heinen uit wat hij zo al aan emoties en ondersteuning in de kloosters en parochies had mee gemaakt. De Korte noemde een aantal van 200 overleden religieuzen, waarvan 60 in het Bossche bisdom. Hun vaak eenzaam heengaan heeft voor elk van hun familie en collegae zusters een grote impact gehad. De Korte noemde als bezochte plaatsen onder meer Uden, Budel, Vorstenbosch, Cranendonk, Tilburg en Schijndel. Maar de bisschop stipte ook de door hem ervaren ondersteuning aan in kleine en grote gemeenschappen en in de diaconie niet te vergeten. Er waren zeker ook mooie momenten, sprak De Korte.
’De Kerk heeft zich goed gepresenteerd om de rouwenden bij te staan. Wij hebben de families iets van hun waardigheid kunnen laten zien. We weten niet hoe het verder zal gaan. Laten we, elk van ons, de verantwoordelijkheid nemen die we in deze crisis behoren te nemen.’
Het boek is met foto’s van Peter Beemsterboer en Christiane Vogel rijkelijk geïllustreerd.
Terug naar boven