Eurocinema: Eerst bouwaanvraag dan pas slopen

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2010 | Gewijzigd op: 03-06-2010
Ontwerpstudio Boot uit de Luybenstraat heeft het verloederde pand van Eurocinema, waar vroeger loodgietersbedrijf Weck in zat, aangekocht, vanwege een te krappe behuizing in de Luybenstraat.  De eigenaars - Edwin Vollebergh en Petra Janssen-
van het ontwerpbureau Boot  zien daar hun studio's drie maal groter onder  te kunnen brengen.
De opzet is na de zomervakantie met de verbouwing en herbouw te beginnen.

De voormalige loodgieterswerkplaats annex winkel van Weck in de Van Tuldenstraat die er al meer dan tien jaar verloederd bij staat. De gemeente dwingt de eigenaar Punt Vastgoed  Beheer het pand op te knappen, anders volgt er een dwangsom. Aanvankelijk was dit perceel bedoeld voor uitbreiding van Eurocinema, maar door de crisis ziet Joghems Theater [JT] er van af.
foto's © paul kriele, 3 oktober 2006.

Bericht van 28 april 2010
De gemeente legt de eigenaar van Eurocinema Punt Vastgoed Beheer een verplichte bouwaanvraag op voor Van Tuldenstaat 4-6.  Aanleiding is dat eigenaar - Ralph Punt - van de voormalige loodgieterswerkplaats annex winkel van Weck het pand jaren heeft laten verloederen terwijl het een monumentenstatus heeft. Wethouder Geert Snijders zegde Punt  al eerder de wacht aan, vanwege diens nalatigheid ook maar iets aan het pand te willen doen. Het vermoeden bestaat dat Punt wacht op instorting zodat er vrij baan is om er te gaan bouwen.

Procedureel heeft Punt Vastgoed Beheer in de afgelopen week bij de gemeente een sloopvergunning aangevraagd. Gemeentewoordvoerder Bongers zegt dat '... dit slechts een publicatie van de aanvraag betreft. Dus geen verlening van de sloop ! '
De gemeente heeft de projectontwikkelaar meegedeeld dat vanwege het Rijks beschermd stadsgezicht  pas een sloopvergunning wordt verleend als er een bouwaanvraag is en/of er serieuze bouwplannen voor de locatie bestaan. 
'Er moet voorkomen worden dat er kaalslag tussen de bioscoop en de overige bebouwing ontstaat,' zegt Bongers. Snijders dreigde Punt al met een dwangsom van  € 25.000 per dag, indien de eigenaar het pand niet voor 29 mei 2010 opknapt.