Nieuwjaarsrede Jack Mikkers voor BZW, Hermes & onderwijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-01-2019 | Gewijzigd op: 09-01-2019
Burgemeester Jack Mikkers begon zijn nieuwjaarsrede woensdagmiddag 9 januari 2019 voor de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW, Hermes Regionaal Business Netwerk en de samenwerkende onderwijsinstellingen met:  Een lijn te trekken van Jeroen Bosch en Jan Sluiters naar die naar de 'think different –commercial' van Apple.

Sluiters [expo in Noordbrabants Museum] doordat deze Bossche kunstenaar de kunstwereld in het begin van de 20ste eeuw op zijn kop zette en Jeroen Bosch die in zijn tijd [rond1500] met zijn realistisch –kritische werken een inspiratiebron was voor vele kunstenaars.
Van beiden publiekstrekkende kunstenaars is een expo in Het Noordbrabants Museum te zien en van Jan Sluiters [prenten uit 1e WO] ook in Museum Slager. 
Twee Bosschenaren die zaken in beweging hebben gebracht met een bepaalde Bossche eigenwijsheid. Steve Jobs zegt:  diegene die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen zijn meestal diegenen die dat ook doen”. Mikkers vroeg zich af of er nu ook van deze mensen, bedrijven of instellingen  zijn.
Dat ze er zijn, weet ik zeker. Maar  staan we ze toe, geven we ze ruimte, laten we dingen gebeuren. Let wel, het gaat me niet sec om de verandering, maar wel om de uitdaging, het verleggen van stenen, het grijpen van kansen.
Past in onze Bossche sfeer wel de verandering door het individu, of gaat het meer om de gezamenlijke beweging ?
 
AVANS
Burgemeester Jack Mikkers.

foto © henk van esch, 9 januari 2019. 
...............................................................

Onze gemeente telt 154.000 burgers, 15.000 ondernemingen, 30.000 studenten, allemaal losse puzzelstukjes, allemaal verschillend, allemaal eigen dromen, het zou goed zijn als we vanuit eenheid de verbindingen leggen tussen die puzzelstukjes om er één mooie puzzel van te maken.
Na ruim een jaar burgemeesterschap heb ik vele puzzelstukjes gesproken en bezocht en voel dat we iets nodig hebben om die verbinding nog scherper te krijgen. Ik wil u vandaag meenemen in mijn eigen zoektocht naar de agenda voor ’s-Hertogenbosch, een agenda met richting, met respect voor het verleden en met ruimte voor de wereldveranderaars. 
We kunnen naar onze stad kijken vanuit de termen: kwaliteit – ambitie - duurzame verbindingen. Deze drie kernwaarden komen voort uit ons DNA.

Den Bosch is een stad, naast een bezoekers- en bestuurdersstad, vooral een stad van de Bosschenaren.
De identiteit van de stad, is en blijft sterk gekoppeld aan de rijke cultuurhistorie en authenticiteit en de Bourgondische Brabantse levensstijl. In de dorpen staat het wonen centraal, wonen en leven van hoge kwaliteit, in grote diversiteit.

In ‘s-Hertogenbosch gaan we voor authentiek en eigenheid, denken we in samen, en hebben we lef. In ‘s-Hertogenbosch bieden we kansen aan groei, (talent)ontwikkeling en beleving die bij ons past. Een mooi voorbeeld hiervan is ’s-Hertogenbosch Crafts Capital.
Dat biedt een podium voor de makers, het ambacht. Door het herwaarderen van ambacht en vakmanschap kunnen we met behulp van technologische ontwikkelingen (denk aan 3D printen, sensoren, data of lasersnijden) de creativiteit van velen invulling geven. Creatieve ambachten als brug tussen het verleden en toekomst.

Kijkend naar kwaliteit, ambitie en duurzame verbindingen denk ik aan de partijen die nadrukkelijk pleitten voor de benadering van een brede binnenstad, dus van zowel het historisch centrum als de spoorzone. Met de spoorzone als innovatiedistrict.

Buiten de vesting en vooral binnen fietsafstand van het stadshart, zijn we als stad compact, compleet en contrastrijk. Logisch..?  Niet iedereen stond te juichen toen twintig jaar geleden het Paleiskwartier werd ontwikkeld. Maar kijk eens nu om ons heen. Het Paleiskwartier is een nieuw onderdeel van de brede binnenstad, met wonen, werken, studeren, gezondheidszorg, recreëren en winkelen.
Behalve het Paleiskwartier en het Museumkwartier verkennen we komend jaar het Jeroen Boschkwartier, waarin we de verbinding willen maken met de plekken die aan Bosch gerelateerd zijn, als culturele en toeristische aanjager.
Het streven is ons als “Cultuurstad van het Zuiden” nog beter en toekomstbestendiger op de kaart te zetten.

De mens centraal
Globalisering en digitalisering zijn twee actuele begrippen die ons dagelijks leven beïnvloeden. Het kan enorm kansrijk zijn als we deze technologische ontwikkelingen juist weten te omarmen. Dat kan - in mijn optiek- alleen als we 'happines as a goal' als motto gebruiken.
De mens moet centraal staan: zowel de inwoners van de stad, de forens die er werkt als de toerist die op bezoek is. Technologische vooruitgang wordt dan ingezet voor menselijke vooruitgang,  passend bij een duurzame omgang met onze aarde.
Samen met ons bedrijfsleven en ons onderwijs bouwt de stad aan een toonaangevend ecosysteem voor kennisontwikkeling en toepassing op het gebied van Data Science. Datawetenschappen en de toepassing ervan in de stad staan op hoog niveau. Afgelopen november was Den Bosch aanwezig op de Smart City World Expo in Barcelona.
De Bossche DATA-week was een groot succes. Het smaakt naar meer.

Den Bosch, de stad van het praktisch experiment, gericht op gelukkiger inwoners. Zo profiteren inwoners als eerste en ontstaan verdienkansen voor bedrijven. De kennis van het onderwijs en bedrijfsleven verbinden aan onze maatschappelijke opgaven, dat vind ik belangrijk, met daarbij het thema “duurzaamheid” als stip op nummer één. Daarbij heb ik wel uw hulp bij nodig, de innovatie komt meestal niet vanuit de bekende partijen, het is vaak afkomstig uit onverwachte hoek. Think different!

Denktank / klankbord
Ik roep u op om samen de waarden in te vullen op basis waarvan we (bedrijfsleven, instellingen, inwoners, gemeente) de juiste keuzes kunnen maken voor de toekomst. Daarbij gaat het me niet zozeer om het eindplaatje, maar om de gezamenlijke reis naar een nog mooiere stad. Met respect voor de waarden die we delen en met ruimte voor diegene die anders denken!
Het is mijn ambitie om de opbrengst van de te organiseren sessies tussentijds te delen om tot een agenda van en voor ’s-Hertogenbosch te komen. Hoopvol ben ik dat dit traject leidt tot een continue denktank, klankbord of strategische raad van, voor en met de samenleving voor een toekomstbestendig ’s-Hertogenbosch.

Mikkers besloot met: Dames en heren, Vorig jaar had ik het over juichen met de handen in de zakken. De handen zijn nu wel uit de zakken Laten we die handen ineen slaan voor de mooiste puzzel die er is: ’s-Hertogenbosch. Zodat we daarna die handen daarna omhoog laten gaan. Iedereen die mee willen denken en doen over de toekomst van onze stad: ‘put your hands up for Den Bosch’!

Ik wens u allen een gezond, voorspoedig 2019 toe, een jaar waarin we gezamenlijk gaan juichen!


 

Terug naar boven