Corona: Toespraak Jack Mikkers aan 'zijn' burgers drukte in stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-12-2020 | Gewijzigd op: 15-12-2020
Onderaan wat foto's over het effect van algehele lockdown
ls een van de drie Veiligjheidsburgemeesters in Brabant, spreekt Jack Mikkers zich tot  'zijn burgers' vanwege de toename van de corona-epidemie in o.a. Brabant.  

Beste Brabanders, Wat hadden we met zijn allen gehoopt dit te kunnen voorkomen. Wat hebben we ons best gedaan om dit af te wenden. Maar we kunnen het niet ontkennen: de besmettingscijfers blijven oplopen, de ziekenhuisopnamen nemen nog elke dag toe. Het coronavirus dwingt ons eens te meer tot een pas op de plaats, op misschien wel het moeilijkste moment van het jaar: vlak voor de Kerstdagen.

Het kabinet ontkomt er niet aan het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe op te leggen. Wij ontkomen daar niet aan. Dat is een hard gelag voor ons allen.


Het coronavirus houdt ons nu al maanden in zijn greep. Al maanden staan onze zorgmedewerkers in de frontlinie. Dag in dag uit zorgen zij voor onze dierbaren, zonder dat zij ook maar de kans hebben gehad om op adem te komen van de eerste golf in het voorjaar. Wat daarbij zorgen baart is de toename van het aantal jonge(re) patiënten in het ziekenhuis.
Het virus kan iedereen treffen. De reguliere zorg is in het gedrang, er zijn enorme achterstanden. Het moge duidelijk zijn: de zorg moet ontlast worden, de eindeloze toestroom van patiënten moet stoppen. Nu. De maatregelen die er nu liggen, hebben op ons allemaal een enorme impact. Het vraagt veel van ons allen, na een toch al intensief jaar. Maar het is geen kwestie van willen, het is een kwestie van moeten. We zien dat mensen soms de randen van de regels opzoeken. Dat is onacceptabel.
De cijfers liegen er namelijk niet om: Brabant kleurt diep rood op de kaart. Wederom herhalen wij dus onze oproep: hou vol. Ook nu, juist nu. We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten, in de wetenschap dat er licht gloort aan het einde van deze tunnel. Volgend jaar wordt er gestart met vaccineren. Maar ook dan blijft het volgen van de maatregelen van belang.
We hopen het virus in 2021 langzaam maar zeker onder controle te krijgen. Maar zover is het helaas nog niet. Brabanders, Het jaar loopt ten einde. Een jaar dat grotendeels in het teken heeft gestaan van een ongrijpbaar virus, waar wij met zijn allen tegen hebben gestreden. Nu wordt er van ons gevraagd er een extra schep bovenop te doen.
Het komt er nu op aan. Jack Mikkers (voorzitter VZ BN), John Jorritsma (voorzitter VR BZO) en Theo Weterings (voorzitter VR MWB).

Het effect op de laatste dag voor de algehele lock down.
Hier en daar files in de straten, ook voor de winkels [Bakker Korengoud]  en volle parkeerplaatsen zoals op de Markt in Rosmalen. foto's © henk van esch, 14 december 2020.


Terug naar boven