Rellen: Vernietigend commentaar Groningse hoogleraar op Mikkers actie

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-07-2021 | Gewijzigd op: 06-07-2021
....

Vernietigend commentaar in NRC [op drie pagina's] van Groningse hoogleraar op Mikkers actie bij de rellen van maandag 25 januari 2021.

Wat en hoe burgemeester Mikkers na de avondklokrellen van maandag 25 januari 2021 heeft gedaan, daarop volgt in de NRC [dd. 06072021] commentaar van de Groningse hoogleraar Jan Brouwer*: ‘Een gevaarlijke weg en keuzes’.

Mikkers riep dinsdagmorgen na de rellen, de hulp in van de M-side van FC Den Bosch, bekend staand als FC Den Bosch hooligans**. ‘Dat is een hele gevaarlijke weg,’ zegt Jan Brouwer*: ’Voorkom bij zulke situaties dat je bij dat soort groeperingen niet in het krijt komt te staan. Die hooligans kunnen hier rechten aan ontlenen.’ Brouwer reageert op de over de rellen vast gelegde documenten. Specifiek wat over de harde kern, die weigerde zich aan de regels van de lokale driehoek te houden, staat genoteerd. Die supporters zeiden over die Lokale Driehoek [ gemeente, politie en justitie]: ‘We laten ons niet chanteren, maar moeten de groep [M-side] ook niet tegen ons krijgen.
Overigens reageert de politie Oost-Brabant positief op de steun, door Mikkers gevraagd, van de M-side. Mikkers reageert tegen de NRC-redactie '...dat hij in tegenstelling tot Breda, met een stad in puin zat .. Ik moest de enorme emotie die er heerste, zien te kanaliseren. Dat vond ik belangrijker dan het handhaven van de coronamaatregelen.’ aldus Mikkers die er van overtuigd is dat zijn aanpak de juiste was.

**Die harde kern was blijkbaar ook al op de avond van de rellen maandag 25 januari 2021,  in de binnenstad geweest. 

Overigens kende ook andere steden, zoals Breda, Alkmaar en Maastricht de aanwezigheid bij rellen van voetbalsupporters. Maar het liep daar niet uit de hand. Mikkers had de M-side opgelegd, dat zij hesjes moesten dragen, maximaal maar met zestig man de straat op mochten gaan en zich aan de coronaregels dienden te houden door vóór de avondklok thuis te zijn.
Wie de hesjes heeft uitgedeeld was niet bekend, maar later bleek dat FC Den Bosch te zijn.  Geen 60 maar 150 hooligans verschenen in het straatbeeld.


*Jan Brouwer is hoogleraar algemene rechtswetenschappen en deskundige op het gebied van openbare orde en veiligheid.