Avondklokrellen: Mikkers erkent missen van ‘greep op jongeren’.

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-07-2022 Avondklokrellen: Mikkers erkent missen van ‘greep op jongeren’. Burgemeester Mikkers erkent, naar aanleiding van de avondklokrellen van
25 januari 2021, dat hij de greep op bepaalde jongerengroepen heeft verloren
.


foto © paul kriele, 11 oktober 2017.
Uit onderzoek * over het ontstaan van de avondklokrellen van 25 januari 2021 blijkt dat er al lang onder jongeren in bepaalde kwetsbare volksbuurten onvrede bestond. Onvrede over racisme, woningnood en werkloosheid. Dat gevoel heeft corona nog eens versterkt.

Den Bosch vergeleken met Eindhoven
Er was wel een verschil tussen de rellen in Den Bosch en die in Eindhoven: Eindhoven: grootschalig en onder invloed van landelijke influencers en met deelname door voetbalsupporters en in Den Bosch kleinschaliger en gestimuleerd uit nieuwsgierigheid en uit sensatie. Geen landelijke invloed noch samenhang. Den Bosch 80 arrestaties en Eindhoven 142.
Advies onderzoekers
De onderzoekers raden aan te investeren in bepaalde kwetsbare jongerenbuurten.

'Contact gemist met bepaalde jongeren groepen' 
Nu het rapport is verschenen reageert eindelijk Mikkers daar inhoudelijk op. In zijn reactie erkent de burgemeester dat hij [de overheid] de grip op bepaalde jongeren groepen heeft verloren. Dat komt, zo legt Mikkers uit, dat zij intensief contact met elkaar onderhouden waar wij [stadsbestuur] geen deel van uit maken. Van die onderlinge uitwisseling heeft het stadsbestuur geen notitie genomen. Dus bleef er vanuit die overheid een reactie uit [te laat]. Mikkers zegt ook: ’ Ook al zijn het relschoppers, het zijn wel Bossche jongens die ik niet wil laten vallen.’ Daarmee erkent de burgemeester ook ‘…dat hij te weinig gebruik heeft gemaakt van de sociale media. Dat zijn de nieuwe ‘digitale pleintjes’ waar deze jongeren zich op houden. We moeten dus meer via die media beter aansluiten bij deze doelgroepen’.

*Onderzoek door Emma en het Instituut voor Publieke Veiligheid en de Rijksuniversiteit van Groningen.

Bron:  Brabants Dagblad dd. 15 en 16 juli 2022.