Terugblik burgemeester Jack Mikkers op 2022

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-12-2022 | Gewijzigd op: 26-12-2022
Terugblik Jack Mikkers op 2022 in Focus van Dtv dd.26122022
Jack Mikkers kijkt terug op een heftig jaar
dat ook nog vele mooie momenten 
heeft gekend. In 2023 staat zijn herbenoeming
op de agenda van de gemeenteraad..foto © paul kriele, 11 ojktober 2017.

Burgemeester Jack Mikkers kijkt in Focus van Dtv [dd.26122022] terug op vele mooie momenten, maar het was toch een heftig jaar.
Veel mensen zijn het waarschijnlijk al vergeten, maar tot aan carnaval zat Nederland nog in een lockdown. Carnaval ging door, maar verdere evenementen mochten niet georganiseerd worden. Met een aankomst op zondagmorgen 27 februari 2022 om 11.11 uur  in Hotel Central en vervolgens een beperkte ontvangst op het stadhuis, werd carnaval 2022 toch herdacht.
De oorlog in Oekraïne was een opvallende gebeurtenis dat als startschot gold voor een bewogen jaar. Want direct na de coronapandemie leek Den Bosch in een nieuwe crisis te vallen: de oorlog in Oekraïne en de toestroom van Oekraïense vluchtelingen naar de stad. 'De hulpverlening is snel op gang gekomen,' zegt Mikkers. “We huizen nu 1100 Oekraïense vluchtelingen. Sommige kwamen aan met een heel slecht gebit. Toen zijn vrijwilligers met hen mee geweest naar de tandarts.”

Energiecrisis komt overal
Daarbovenop kwam de energiecrisis. Mikkers:'Concreet en kort gezegd gaat het over bestaanszekerheid en niet over de energiecrisis. Die onzekerheid leidt tot stress, tot mentale problemen. Het is niet alleen financiële probleem, het vertaalt zich door naar alle facetten van de samenleving.” De hulp van de gemeente werd daarom breed opgezet, met een Eerste Hulp Bij Geldzaken en een klusbus die bespaartips langs de huizen bracht. Dat een groep Bosschenaren nog steeds de weg naar het stadhuis niet weet te vinden kan mogelijk liggen aan een gebrek aan vertrouwen in de autoriteiten, door bijvoorbeeld de toeslagenaffaire. Of doordat bepaalde burgers de taal niet machtig zijn en daardoor de brieven niet goed kunnen lezen.”
Even haakt presentator Patrick Huisman de versplinterde staat van de gemeenteraad aan. Mikkers: “Het voordeel van burgemeester zijn, is dat je 39 raadsleden hebt. En dat aantal verandert niet. Er zijn inderdaad 16 fracties. Tijdens het bespreken van vluchtelingenopvang ging het volgens Mikkers “over de rand heen, het werd persoonlijk. Het ging niet meer over de inhoud. Ik vraag me af of je elkaar dan nog op een verantwoorde manier te woord kan staan'.
Herbenoeming
De burgemeester zegt graag voor een tweede termijn van zes jaar op te willen gaan. Ik vind dat we het geluid van de stad [...]nog duidelijker moeten laten horen.' Daarvoor kiest hij liever de regionale media, omdat je daar op meer invloed kan rekenen.  Als we de mogelijkheid hebben om de stad te promoten, ben ik er altijd.' zegt de burgemeester die eindigt met een wens, gericht aan alle Bosschenaren: ' Heb veel begrip voor elkaar'.

Terug naar boven