Viering 700 jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap dichterbij

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-12-2017 | Gewijzigd op: 10-01-2018
Dit weekeind gaat er een persbericht uit over de invulling van 700 jaar Illustere Lieve Vrouwe Broederschap. Dat jubileum zal gevierd worden in oktober 2018 wanneer ook traditioneel de jaarlijkse vergadering van de Broederschap en de Zwanenmaaltijd plaats vindt. Daar zitten dan de 36 broeders, de honorair- proosten en de candidandi en candidati aan aan het diner om de broederlijke eendracht te vieren.

Er gaan geruchten dat ook koningin Máxima, na koning Willem Alexander [per 25-10-1995], ook tot Broeder van dit eeuwen oud genootschap zal worden geïnstalleerd, zoals dat ook met Alexanders grootmoeder, koningin Julina en haar dochters Beatrix en Irene gebeurde.

Aanvankelijk was de Mariaverering de hoofddoelstelling. Maar door de Reformatie werden 'Leven in vriendschap en verbondenheid en het naar vermogen bijstaan van hulpbehoevenden [zoals de armenzorg].

De Broederschap vanaf 1972 een vereniging, bestaat uit 36 Broeders.

Willem van Oranje wordt gezien als de eerste van de Nassau's die tot de Broederschap toetrad. Daardoor is het ook een oecumenisch ipv een katholiek gezelschap geworden. Zodoende zijn er 8 proosten katholiek en 8 protestant.  De regerend proost is wisselend katholiek of protestant.
Van Willem van ornaje wordt een tinnen beker bewaard, maar er zijn vele kostbare [vaak zilveren] en eeuwen oude schatten, waaronder de tien handgeschreven zangboeken van de Broederschap en het lidmaatschap van Jheronimus Bosch.

Het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat, zetel van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap.

Aan de gevel van het uit 1847 daterende gebouw van de architect J.H. Lafffertée de beelden van de pandschenker Gijsbert van der Poorten, de stichter Gerard van Uden, Floris van Egmond en Willem van Oranje


 

foto © paul kriele,  16 oktober 2015.
..........................................................................
 

Wat het feestprogramma inhoudt is nog niet bekend, maar so wie so een concert en een tentoonsteling.  
De aanzet van het jubileumprogramma is al gegeven met een expositie komend jaar in Het Noordbrabants Museum. In het Zwanenbroedershuis gaat op 17 februari 2018 een expositie open.

De  Telegraaf besteedde woensdag 20 december 2017 al in het Stan Huygens  Journaal, dankzij de aan Den Bosch gelieerde oud Brabants Dagblad redacteur Wim Kool, een artikel aan het 700-jarig bestaan van de Zwanenbroeders

Burgemeester Roderick van de Mortel is tot een populair gezegd t huismeester schatbewaarder aanagesteld.
jhr Laman Trip is momenteel de regerend proost.

Terug naar boven