Zoeken
Laatste Begroting van wethouder Jan Hoskam
Printerversie |
Laatste begroting van wethouder Jan Hoskam
Voor wethouder Jan Hoskam is de 'Begroting 2022' zijn laatste na een reeks van elf. Links naast hem de directeur Financiën Leo Nelis in hun toelichting aan de pers op vrijdag 24 september 2021. foto © paul kriele, 24092021. |
Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 17 maart 2022 wordt de Begroting 2022 de laatste begrotingsklus van de wethouder van Financiën en Economische Zaken Jan Hoskam. Dan heeft de VVD-er een serie van elf begrotingsbehandelingen [de aanstaande op 9 november 2021 de laatste voor hem] er opzitten. Hoskam, zo antwoordt hij op vragen in een persuurtje [vrijdag 24092021] vindt begrotingen maken en behandelen in de raad ‘leuk’. Maken omdat je iets voor de burgers en ondernemers betekent. En... volgens een Financiële Systematiek. Dat wil zeggen dat de berekeningen het ene jaar bijv. de ondernemers ten goede komt en het andere de jeugdzorg of het buurtwerk. Zo let ik erop dat ieder het zijne ‘krijgt. De regels die je hanteert dienen voor iedereen te gelden,’ zo vat hij dat kort samen.
Sluitende begroting voor 2022
Er waren ook jaren bij. van bezuinigingen, zoals in 2020 [ € 2,5 miljoen], maar dit jaar zijn die er niet. En er is ook maar één een project ‘nieuw beleid’: de uitbreiding van het aantal BOA’s met vier. En in een ‘voorspellling’ op 2022 [tot juni weliswaar], komt in de loop van het gesprek tot uiting dat de VVD-wethouder vast houdt aan geen verhoging van de OZB. 'Dat was al vanaf mijn aantreden bekend,' voegt Hoskam daar aan toe, reagerend op een van de stokpaardjes [die juist wel wil...] van PvdA- fractievoorzitter Pieter Paul Slikker. Maar na juni 2022 kan dat, door een nieuw regeerakkoord van wellicht een geheel nieuwe raad, anders lopen,' aldus Hoskam. 'Door een gemeenteraad met nog meer [snipper-]partijen komt er ook meer spanning op de gemeentelijke Financiën'.En afhankleijk of het Rijk gemeenten nog steunt vanuit diverse fondsen, kan er de jaren na 2022 nog wel eens een tekort gaan ontstaan.
Vanaf 2010 steeds een stabiele begroting
Terugkijkend zegt Hoskam dat tot aan 2020-2021 wij een redelijk stabiele begroting hadden. Maar daarna veel onzekerheden. We liepen ook steeds achter de feiten aan door uitblijvende Rijksbijdragen [bijv. gemeentefonds en jeugdzorg/WMO] of twijfelachtige bijdragen door corona [steun].
In Den Bosch hebben we juist een meerjarenbeleid kunnen voeren waarmee je een stabiel klimaat creëert. Omkijkend kun je zeggen: ‘ We hebben steeds niet niks kunnen doen’ Waarop Hoskam samen met Leo Nelissen, Directeur Financiën enkele voorbeelden uit die elf jaar opsomt: nieuw TheateradParade, Palazzobrug in Paleiskwartier, ontwikkeling Tramkade, een goed en betaalbaar sociaal beleid en aanzienlijke woningbouw. Maar vorig jaar zat het niet mee met van alle kanten onzekerheden zoals uitkering Rijk voor Jeugdzorg, de WMO, de opschalingskorting [gemeentelijke herindeling wat halverwege niet doorging]. Daardoor loop je steeds achter de feiten aan,’ zeggen beiden. Met een bepaalde, wat Hoskam Financieringsystematiek noemt, creëerden wij reserves om tegenvallers op te kunnen vangen. Zoals de reserves uit het Grondbedrijf die we gebruikten voor de Tramkade.
Den Bosch liep nooit financieel uit de maat . Dat bleek elk voorjaar weer: een maand na sluiting van de jaarrekening worden de accountants van het Rijk op je afstuurt om het zaakje te controleren. Met hun handtekening is dat elk jaar goed afgelopen.
Leuk !!
Als er nogmaals gevraagd wordt naar ’leuk’? reageert Hoskam dat ‘…aan een begroting werken leuk is omdat het puzzelen is met cijfers. Het heeft ook iets met je karakter te maken. Met een begroting kun je mensen helpen door wat er mogelijk is'.
Jan Hoskam somt op: 'Mijn missie als wethouder van Financiën is geslaagd bij een sluitende begroting, als je wensen gehonoreerd zijn en een meerderheid van de raad akkoord is gegaan. Dat zal ik gaan missen.’
Terug naar boven