Start ingrijpende verbouwing Zwanenbroedershuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-01-2014 | Gewijzigd op: 23-03-2014
Op  3 februari 2014 start de ingrijpende verbouwing van het Zwanenbroedershuis in de Hinthamerstraat. Er komen betere faciliteiten voor bezoekers, zoals beneden een ontvangstruimte, een lift en een nieuwe keukenaanbouw nabij de steeg tussen de twee panden [nrs. 94 en 96] én... een nieuwe toiletgroep.
Het project, dat aannemer Nico de Bont gaat uitvoeren, zal zeker tot oktober 2014 duren. Het wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de broeders en proosten.

Het gebouw van de eeuwen oude Zwanenbroeders in de Hinthamerstraat voor zeker 6 maanden gesloten.

foto © paul kriele, 25 juli 2013.

 

Alle wensen op de genoemde aspecten worden uitgevoerd, maar daardoor moest een andere grote wens, betreffende de achtergevel komen te vervallen. Het bestuur had graag gezien dat het lelijke balkon en de vluchttrap door een mooie veranda icm een nooduitgang zou worden vervangen. ‘Die wens is om budgettaire redenen voorlopig geschrapt,’ aldus de beheerder Ton Witlox.
Extra opstapplaats  Binnendieze
Uitzondering op dit 'niet doorgaan' vormt de opstapplaats Binnendieze. Aannemer Nico de Bont voert die steiger uit en deze is samen met de huidige verbouwing van het Zwanenbroedershuis eind dit jaar klaar voor gebruik. Gemeente en Kring Vrienden betalen deze steiger gezamenlijk zodat hier in het Jeroen Boschjaar (en daarna) groepen bezoekers via het water een museumbezoek kunnen brengen. 
 
Het aanpakken van de achtergevel is bouwkundig niet echt noodzakelijk, maar het zou wel een verfraaiing betekenen. Maar het schrappen betekent wel dat alle overige wensen gerealiseerd kunnen worden !

Het effect is, dat in representatief opzicht het Zwanenbroedershuis er stukken op vooruit gaat. 'Straks kunnen we groepen van 60-80 personen voorafgaand aan de rondleiding op de etage, beneden in de grote bezoekerszaal ontvangen,' legt Witlox uit, die blij is dat de aanvrage, de goedkeuring, het intern overleg en de financiering nu rond zijn.

‘Die procedure heeft alles bij elkaar wel 2 jaar in beslag genomen en is pas afgerond met de recente ondertekening door De Bont van de bouwopdracht. Dat komt omdat we hier te maken hebben met een vereniging, een historisch gebouw met alle consequenties van dien, en met een museum, waar ook weer strikte regels gelden.’

Witlox tot slot: ‘Als er zich geen tegenvallers voordoen, dan voorzie ik een heropening in het najaar van 2014, maar daarover moeten de leden van de Zwanenbroeders zich nog uitspreken.’


Terug naar boven