Tekst van de winnaar van de politieke klets 2018: Pieter-Paul Slikker

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-02-2018 | Gewijzigd op: 05-02-2018
Onderstaand de volledige klets van de winnaar van de politieke klets 2018 in de Knillispoort Pieter-Paul Slikker.alias 'Lars von Trier'.
[Voor politieke tekst van Anton van Roosmalen zie Roosmalen ]


 Gutenabend meine damme, mein herren, liebe freunde,

Laat ik mij even voorstellen. Lars von Trier. Filmmaker uit uw Duitse schwesterstad Trier.

Ik ben sehr fröh hier vanavond zu sein. Maar u zult zich ongetwijfeld abfragen: wat brengt een beroemde regisseur aus Deutschland hier heute abend in deze kleine bierstube?

Also, dat is omdat ik een filmdocumentaire heb gemaakt over de politiek in uw stadt.

In het voorjaar brachten gemeenteraad en College een besuch aan schwesterstadt Trier. Und ik kan Sie vertellen: wij zijn mit de Oktoberfesten heel wat gewend bei uns. Maar na het bezoek van uw politici was drie weken lang al das bier op. Het was selbst so dat Trier een zucht van verlichting slaakte toen wethouder van Son na drie dagen riep dat iedereen moest instappen omdat hij de bus terug zou rijden.

Also, dat hele Trierse schandaal is voor u goed onder de pet gehouden. Dat kommt door das gebrek aan güte journalistiek in uw stadt. Patrick Hausmann von DTV en Jos van de Ven van het Brabants Dagblad finden elkaar beiden hele slechte journalisten. Die gänze gemeenteraad vindt dat ze daarin beiden volkomen gelijk hebben.

Knillispoort 2018

Pieter-Paul Slikker, de winaar van
de politieke klets in de Knillispoort.

foto © fleur imming, 31 januari 2018.
.........................................................................Ick sal hier vanavond uit mijn geheime filmaufnahmes van de Bossche Politik belangrijke onthullingen doen. U kunt mij overigens helpen door heel hard ‘JA TOLL’ te schreeuwen als u het heel leuk vindt. Terwijl u ‘CUT’ roept als u iets nicht zo leuk vindt. De beste scenes belanden so in meine documentaire.

En u helpt damit ook de jury in hun beoordeling. Die hebben het vanavond al extra zwaar omdat ze met een man minder zijn. Piet Lathouwers wilde niet meer komen vanwege de vele koelboxgezinnen hier. Het lijkt die süderplas wel. Bah!

Liebe freunden, tijdens het bezoek aan Trier kende uw gemeenteraad nog maar zo’n 10 partijen. Maar daar al kwam mij ter oren dat dat niet lang meer zou bleiben. Zo heerste er schön grote ontevredenheid bei die VVD-fractie over het functioneren van Gerdien de Wal. Ze zou zich veel te weinig onder het VVD-electoraat begeven. Zo was ze de afgelopen maand slecht één keer in de Korte Putstraat gesignaleerd.

U weet dat heeft resultiert in een nieuwe lokale partij: Lokaal Liberaal. Een soort hospice voor teleurgestelde dinosaurussen uit het politicozoicum. Het schijnt zelfs dat de ziekenomroep ORVA zich speciaal ten grave heeft gedragen om zich aan te kunnen sluiten bij De Wal.

Also, ook van Herr Kagie konden we maanden gelden al vernemen dat hij op die achtergrund bezig was met een eigen partei. Zo riep Herr Kagie dat je het kind dan wel niet met het badwater moet weggooien maar dat je voor een heel zwembad best je politieke kind om zeep mag helpen.

Een kleine politieke misrekening was dat Bosch Belang zelf een einde maakte aan het duet met Herr Kagie waardoor hij plots wethouderlosch dreigde te worden. Dat was naturlich niet de bedoeling. Maar Paul was inventief. Nog voor de extra raadsvergadering heeft hij de telefoon gepakt en collega Jos van Son angerufen en gesagt: ‘hee Jos! Biertje?’ Om hem na een avond stappen nog twee flaschen wein mee zu gebn für unterwegs, de Tom Tom op het binnenland van Maliskamp in zu stellen en na een kwartiertje nog eens te bellen om zu sagen: ‘hier naar rechts Jos!’. Tsja, die rest is geschiedenis....

De enige die echt verheugd was met het aftreden van Jos van Son was wethouder van financiën Jan Hoskam. Zoals hij zei: een wethouderssalaris minder op de begroting. Dat scheelt weer een slok op een borrel. Dat sluit ook naadloos aan bij de verkiezingsleus die de VVD op t-shirtjes heeft laten drücken. #BOLO. Begroting op orde, lasten omlaag.

Liebe freunde,

Overigens betekent dat niet dat Jos van Son niet terugkeert in de Bossche politik. Deze week heb ik uit hem weten te krijgen dat ook hij overweegt met een nieuwe partei mee zu tun aan de verkiezingen: Drank Lokaal. Het belangrijkste speerpunkt van Drank Lokaal in de verkiezingen wordt de kap van het Sparrenbos. Jos heeft sinds kort een broertje dood aan bomen langs de weg.

Liebe freunde, dat is dan overigens weer volledig in tegenspraak met wat de Bossche Grunen willen met het Sparrenbos. Judith Hendrickx raaskalt al maanden in de gemeenteraad over niets anders en zoals u weet doet ze dat eindelosch. Een oranjesupporter uit de Bossche Gemeenteraad verzuchtte daardoor onlangs dat hij inmiddels het verschil weet tussen Judith Hendrickx en een Vuvuzela: het een maakt een lang en monotoom kutgeluid…… en het ander is ein plastic toeter. Als klap op de vuurpijl heeft de VVD een compromis verzonnen voor het Sparrenbos. Ze willen midden door het bos een autobahn aanleggen. Dan kan Jos van Son veilig naar huis en heeft Judith Hendrickx maar liefst twee bossen gerealiseerd.  

Uitreiking van de eerste prijs
door Fleur Imming.
Links Pieter- Paul Slikker en
rechts Peer vanden Muggenheuvel.

foto © jack mikkers, 31 januari 2108.
................................................................

Meine dammen, meine herren,

Het is verkiezingskoorts in de Bossche politiek. Zo heeft de Partei van de Arbeid verzonnen dat ze de verkiezingen kunnen winnen als ze van iedere Bossche minderheid een topkandidaat hebben. De gehele lijst valt onder de doelgroep verwarde mensen en op de top van de lijst hebben ze een Mocro, een lesbo en een Türk geplaatst met als klap op de vuurpijl ein genderneutrale Slikker als lijsttrekker.

Bij GroenLinks hebben ze daarentegen sinds de opkomst van Jesse Klaver zoveel zelfvertrouwen dat de grootste vernieuwing in Den Bosch de hoge notering van Antoon van Rosmalen is. Iedereen die de leeftijd en gesteldheid van Von Rosmalen kent vindt het dan ook weinig verwonderlijk dat dit heerschap zich in de raad met name hard maakt voor rolstoeltoegankelijkheid en voor mensen die slecht ter been zijn.

Die arme jongeling Patrick Leenders werd daar slachtoffer van. Tsja, de politiek is als Lucile Werner: het kan raar lopen.

De grootste zorg onder de PvdA kandidaten betreft raadslid Katoen. Men is bang dat ze zich gezien haar leeftijd ein anschluss overweegt bij Lokaal Liberaal. Om dat te voorkomen zijn de lokale PvdA’ers een crowdfundingactie gestart om Frau Katoen nog een maandje langer in India te laten verdwalen. U wordt gevraagd om allemaal gul te doneren op Giro 555 met als mededeling LAAT ONS HET DOEN ZONDER #KATOEN

Wat u trouwens ook nog niet weet: de lijsttrekkersstrijd bij de PvdA kende eigenlijk twee winnaars. Pieter Paul Slikker ging er met de nummer één positie vandoor maar ook Lisette van de Swaluw boekte winst. Het was tenslotte alweer heel wat jaartjes geleden dat ze door een man van 15 jaar jonger was genaaid.

Liebe leute,

De warmste steunbetuiging kreeg Lisette van der Swaluw overigens van Eric Logister. In een 85 minuten durend telefoongesprek bleef hij maar herhalen dat als je niet op nummer 1 van de lijst staat dat dat echt niet betekent dat je nooit meer wethouder wordt. Nein, nein, nein, dat is echt nicht so.

Als Duitser ben ik overigens minder verzekerd van een succesvolle afloop voor Logister. Wij weten in Deutschland uit ervaring: korporaaltjes in de politiek, dat loopt ja zelden goed af….

Liebe dammen und herren,

Dan hebben we vanavond ook nog een Oeteldonkse primeur. Ik kan u namelijk uit betrouwbare bron vertellen wie Prins Amadeiro de 26e wordt. Prins Josephus d'n Urste van Zanhazendurp heeft mij persoonlijk toevertrouwd dat de eerste keus ene Jan Hamming uit Zaanstadt schijnt zu sein.

Overigens lekt de Prins van Zandhazendorp na een paar biertjes zo hard dat men de Raad van 11 in Rosmalen tegenwoordig een andere naam heeft gegeven. Die Teena Ladies.

Verder kan ik u toevertrouwen dat uit de vierjaarlijkse verkiezing van het Beste Bossche Raadslid een onverwachte winnares naar voren zal komen. Kimberley Mandemakers Van Bosch Belang. De jury waardeert het dat Fraulein Mandemakers zich tot doel had gesteld om het geluid van de Bosschenaren zonder stem te vertolken. En de jury is van mening dat zij daar meer dan uitstekend in geslaagd is.

Liebe leute,

De jury heeft ook kritiek op de lokale media. Ze is van mening dat het Brabants Dagblad best wel wat meer aandacht aan zulke individuele prestaties kan schenken. Jos van de Ven gunde immers Huib van Olden een hele voorpagina van de krant omdat hij niet gepraat zou hebben met de cultuursector. De jury is van mening dat Kimberley gezien haar prestaties dan toch minstens een heel regiokatern verdient.Gevraagd om een reactie onthield Kimberley Mandemakers zich van ieder commentaar.

Also, liebe leute, Ein punkt waar wij het vanavond ook nog over moeten hebben is #METOO en de sluikende discriminatie in uw stadt.

Sterk leiderschap dat is in deze stad voorbehouden aan de mannen. Zo versprak wethouder Hoskam zich bij de installatie van uw nieuwe burgermeister in zijn welkomstwoord aan Astrid Mikkers door te zeggen dat achter iedere grote burgemeester een vrouw staat. Een ontzettende belediging. Dat kwam hem op een boos belletje van partijgenoot Onno Hoes zu staan. Die verzekerde hem dat achter een grote burgemeester tegenwoordig natuurlijk ook een jongeman kan staan….

Nu we het toch over burgemeesters hebben. Nadat uw stadt in 2016 het Jeroen Boschjaar organiseerde was 2017 onbetwist het Rombouts-jaar. 365 dagen lang hebben we mogen vernemen hoe Herr Rombouts zijn laatste lintje knipte, de laatste keer naar het stadhuis fietste, en zijn laatste broodje kaas at. Wat u niet heeft meegekregen is het oorspronkelijke afscheidscadeau van Ton Rombouts aan de stad: een 12 meter hoog standbeeld. van Ton Rombouts. Op het allerlaatst heeft hij die echter laten vernietigen: de echte Ton Rombouts bleek imponerender.

Liebe damen und herren, Ik rond af met een paar woorden over de nieuwe burgemeister.

Inmiddels zit hij er 100 dagen. En weet u nog, volgens de profielschets was de gewenste kandidaat vrouwelijk en moest deze heel goed kunnen verbinden. Tsja, Jack…. Dat ist doch des te opmerkelijker omdat ik uit een lek binnen de vertrouwenscommissie heb begrepen dat er een overdaad was aan geschikte vrouwen. Door de omschrijving ‘gezocht: vrouw die goed kan verbinden’ hadden er bijvoorbeeld maar liefst 124 verpleegsters gesolliciteerd. Hoezo kein geschikte frauen?

Uit de vertrouwenscommissie is ook gelekt dat de onlangs in opspraak geraakte burgemeester van Oosterhout ook gesolliciteerd had voor de burgemeesterspost. Hij had begrepen dat het College van B&W hier het College van Baco und Whiskey betekende en dat een frau met de bijnaam Woeste Irma het college ondersteunt. Vond hij zéér interessant…

Maar in plaats van een vrouwelijke verbinder, liebe leute, kreeg u Jack Mikkers. Na zijn eerste 100 dagen heeft de Jheronimus Academy of Data Science berekend dat met zijn verbindende leiderschapskwaliteiten we exact 278 dagen na de verkiezingen precies 39 raadsfracties zullen hebben en 20 collegepartijen.

Ich wünsche ihnen veel plezier na de volgende verkiezingen. Und auf wiedersehen! Terug naar boven