Moeder Truuspoffer voor voorzitter Rode Kruis Chris Broekmeulen

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-03-2018 | Gewijzigd op: 12-03-2018
 Moeder Truuspoffer uitgereikt aan voorzitter Rode Kruis Chris Broekmeulen

Zondagnamiddag 11 maart 2018 is in het Rode Kruisgebouw aan de  Oude Dieze de jaarlijkse Moeder Truuspoffer uitgereikt aan Chris Broekmeulen, bekend huisarts in de stad.


Toekenning van de  Moeder Truuspoffer aan Chris Broekmeulen
als voorzitter van het Rode Kruis, afdeling 's-Hertogenbosch.

vlnr huisarts Chris Broekmeulen, Hans Bosmans, kleinzoon van Moeder Truus Bosmans en Bertie van den Heuvel, voorzitter van De Kikvorschen.


foto © paul kriele, 11 maart 2018.
...............................................................
 
Begripvol huisarts Broekmeulen

Naast zijn beroep is Broekmeulen voorzitter van het Rode Kruis afdeling ‘s –Hertogenbosch.


Beroepsmatig is  de sympathieke en sociaal voelende doctor ook nog lid van Medizz , ‘medische dienstverlening met een  Z van zorg’. Daarbij aangesloten artsen geven tandartsenhulp aan daklozen en via Travfel Doctor wordt aan reizigers die naar het buitenland gaan advies gegeven en al of niet vaccinaties  verstrekt. Broekmeulen was voorheen ook hoofd medische dienst van Haarendael.

In zijn inleiding op de toekenning  van de zilveren replica van de Moeder Truuspoffer benadrukte de voorzitter van de komische fanfare De Kikvorschen Bertie van den Heuvel de verdiensten van Broekmeulen voor de stad.

Broekmeulen is ook nog een erkend vinoloog, die door zijn liefhebberij eertijds de Wijnakademie heeft gevolgd.


De officiële foto van de uitreiking
in het Rode Kruisgebouw aan de
Oude Dieze met vlnr. Bertie van den Heuvel, Chris Broekmeulen, Roderick
van de Mortel en Hans Bosmans.

foto © quint bosmans, 11 maart 2018.
..................................................................
 
Anekdotische bijdrage van Dassendrager Roderick van de Mortel

Zoals vertrouwd kwam Roderick van de Mortel met  een komisch verhaal.


Zijn anekedote speelde zich af in 1967, bij het honderdjarig bestaan van het Rode Kruis. Rodericks grootvader, Jan van de Mortel, organiseerde bij die gelegenheid een gala in het Oranjehotel in de Verwersstraat. Jan Somers werd gevraagd om een paar nummertjes te komen spelen. Voor hun bijdrage ontvingen De Kikvorschen elk twee consumptiebonnen. Aangezien ze die bonnen al voorafgaand aan het feest hadden gekregen, had 'de Jut' genoeg tijd om ze bij drukkerij Foppele in de Korte Putstraat bij te laten drukken. 
Begrijpelijk dat De Kikvorschen op dat feest niets tekort zijn gekomen en ook dat niemand begreep hoe ze aan al dat bier kwamen.....

Dankwoord  van Chris Broekmeulen

In de afgelopen week gingen er twee vragen door mijn hoofd: 'Wie is de Mol?' en de andere: 'Wie krijgt de Moeder Truus Poffer?'.

De hele afdeling Den Bosch  is blij verrast  en trots met deze  toekenning. Wij als Rode Kruis scharen ons dan in het rijtje prominenten, zoals de Voedselbank en het Vicky Brownhuis.

Met de toekenners van de Moeder Truuspoffer hebben wij wel wat gemeen net als de Dassendragers zijn wij plakkers, zij waar het gerstennat rond gaat en onze vrijwilligers met pleisters. Met De Kikvorschen hebben wij al 50 jaar gecollecteerd.
Heel speciaal is de inzet van de opa van Roderick van de Mortel voor het Rode Kruis tijdens de oorlogsjaren.
De toekenning komt op een uitgelezen moment. Na de inzet bij de noodopvang van vluchtelingen in Rosmalen moesten we volop aan de bak met een koerswijziging opgelegd vanuit 'Den  Haag' . Doel is de organisatie toekomst-proof te maken en meer gericht op zelfredzaamheid. Dat betekent afscheid van bijzondere vakanties voor verschillende doelgroepen en de focus op drie speerpunten:
nood-en evenementenhulp, zelfredzaamheid en respect en hulpbereidheid.
Dat laatste bijv. door voorlichting aan 80 basisscholen. Succesvol op weg zou je zeggen. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst, luidt het spreekwoord.

We zouden die jeugd ook graag aan ons willen binden als vrijwilliger. Wat is er mooier dan te bouwen aan je eigen toekomst: het werken aan een betere samenleving. 
Aanmelden kan via www.rodekruis.nl/den-bosch
Terug naar boven