Winnaar Jheronimus Atelierprijs 2022: Justin Reinir Croes

Printerversie
Gepubliceerd op: 29-06-2022 Justin Reinir Croes, recent afgestudeerd als beeldend kunstenaar bij St. Joost School of Art & Design is uitgeroepen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022 (JAP). De prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de gemeente ’s-Hertogenbosch als concreet gebaar om beginnend talent een kans te geven zich verder te ontwikkelen door het faciliteren van een (gratis) atelier bij Willem Twee Kunstruimte voor een heel jaar.
Wethouder Mike van der Geld (Cultuur) ' We moedigen jonge makers aan door jaarlijks deze prijs uit te reiken. Jonge makers geven extra kleur aan ’s-Hertogenbosch. Bijvoorbeeld door maatschappelijke en sociale thema’s een plek te geven in hun werk. 
 
Justin Reinir Croes
foto © imke rademaker 

Justin Reinir Croes studeerde afgelopen week af aan de opleiding Art & Research bij kunstacademie St. Joost. In mei pitchte hij, samen met zes medestudenten, zijn toekomstplannen voor een jury van deskundigen Loes van Huisseling (beleidsmedewerker cultuur Gemeente ‘s-Hertogenbosch), Fred van Hoek (Business Coach St. Joost), Isamo Thissen (kunstenaar en winnaar JAP 2021/2022), en Masha van Vliet (curator Willem Twee Kunstruimte).
Naast het atelier kan Justin rekenen op budget voor het ontwikkelen van zijn praktijk, begeleiding in het opzetten van een eigen beroepspraktijk, toegang tot diverse netwerken, advies bij het aanvragen van beurzen en subsidies en het benaderen van sponsors.
Justin Reinir Croes
ijn afstudeerwerk, waarin hij de pre-koloniale geschiedenis van Aruba onderzoekt vanuit een verlangen zich thuis te voelen, maakte indruk omdat het zowel in vorm en inhoud sterk tot uiting komt. Verbinding staat in het werk van Justin centraal en dit weet hij in beeld en woord goed over te brengen. In een sociaal druk bestaan kan een atelierruimte Justin de ruimte bieden om zich terug te trekken en geconcentreerd te werken. 

Reactie Justin: "Ik ben zo vereerd dat ik deze prijs heb gewonnen. Ik kijk ernaar uit om mijn eigen ruimte te hebben om op een bevrijdende manier werken te maken met verschillende mediums. En om mijn kunstenaarschap, vanuit mijn Caribische en inheemse achtergrond, verder te kunnen uiten en anderen te leren over wat ik heb geleerd.