Zoeken
Stationsklok 'terug' in de stad....
Printerversie |
Aan de gevel van De Smidse hangt sinds enige weken de stationsklok van het NS-station van 1952. Die verdween bij de sloop in 1995 van dit station van Van Ravesteyn, maar bleek later verkocht te zijn aan een bedrijf in Veghel, terwijl het indertijd een geschenk was van dePNEM.
Bij de uitvoering van de Oeteldonkse musical Dè Spoort Nie heeft Loeks vrouw Jeanette dit kleine erfgoed in hout nagemaakt en daarop met carnaval aan de gevel gehangen.
Hopelijk hangt hij daar voor altijd. Maar Loek wil hem met halfvasten weer binnenhalen.
Rondom de romeinse cijfers staat de tekst: PRIJZEN NIEUWE EENDRACHT MIJNE NIJV'RE STONDEN met de N en de S [van NS] in geel gekleurd en de beginletters van de schenker [de PNEM] in blauw.
De klok bevindt zich momenteel, via een overdracht aan Museum SIEMEI, bij Jumbo Food Experience aan de Noordkade in Veghel.
..... |
|
-Boven: De stationsklok van het oude -derde- station van 1952 hangt in replica aan de gevel van de Smidse op Torenstraat 10. De wijzers geven aan: elf over elf vanwege de Oeteldonkse musical. -Rechts boven: De originele,aan de Noordkade in Veghel terecht gekomen stationsklok. -Rechts: Het derde station van Van Ravesteyn met de bewuste klok. afkomstig van het -tweede -grote station van architect Ed Cuypers. Dat tweede station dateert van 1896 en werd door oorlogsgeweld zwaar vernield. Het station werd in 1950-1951 voor nieuwbouw gesloopt. foto's © paul kriele, 15 februari 2018. |
![]() |
Tweede station van 1896 van Ed Cuypers
Vóór het station van 1896 stond op het Meierijplein -Westelikk jvan het Emmaplein aan de Boschveldweg, een langgerekt houten stationsgebouw dat al in gebruik kwam - voor de eerste geopende lijn Den Bosch-Vught-Boxtel.
Het ontwerp was van K.H. van Brederode.
Dat houten gebouw is later, bij de bouw van het station van Ed Cuypers 1896-1944/ sloop in 1951], gaan dienen als tramstation. Het station van 1896 kwam aan een verlegde spoorlijn [in westelijk rtichting opgeschoven ivm de Diezestroom bij de Diezespoorbrug] te liggen.
Het tweede station van 1896, dat als voorganger een houten stationsgebouw [Meierijplein] had. Dat station lag aan de lijn Den Bosch-Vught tot -toen nog aan -Boxtel. De klok, zoals we die nu weer kennnen, gaf rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw de toen gebruikeijke Greenwichtijd aan.. ....................................................................... © archieffoto .............................................................. |
![]() |
Loeke de Graauw zit zelf al vanaf 1998 in de zaak die hij van zijn vader Harry de Graauw voortzette. Harry de Graauw begon in 1974 met de Smidse op Torenstraat 10, dat toen nog een winkeltje was met kleine religieuze artikelen [kruisjes en wijwatervaatjes en kleine beeldjes], geleid door ene J.R. Veneman.
Terug naar boven