Zoeken
Start pop uprestaurant 'Gast' in kapel van GZG in Gasthuiskwartier
Printerversie |
Opening/start van pop uprestaurant 'Gast' van sterrenkok Soenil Bahadoer van De Lindenhof in Nuenen in de voormalige kapel van het Groot Ziekengasthuis in het in aanleg zijnde Gasthuiskwartier.
De ceremonie van de aftrap. olv burgemeester Jack Mikkers klonk er pannengeroffel voortgebracht door alle aanwezigen chef koks. Links Soenil Bahadoer van De Lindenhof in Nuenen, die het restaurant 'Gast' voorlopig voor een jaar gaat runnen. foto © paul kriele, 1 maart 2018. ............................................................. |
Donderdagmiddag 1 maart 2018 waren er 24 chef koks van vermaarde Brabantse restaurants present in de voormalige kapel van het Groot Ziekengasthuis om met hun aanwezigheid niet alleen die opening luister bij te zetten, maar ook voor de genodigden kleine gerechtjes te bereiden en zelf te serveren. Deze koks gaan komend jaar afwisselend in 'Gast' koken. Eventueel langer als bouwer in het Gasthuiskwartier Heijmans dat toestaat, aldus Soenil Bahadoer, de eerste kok die van deze tot restaurant 'omgebouwde' kapel gebruik maakt. Er is de meest morderne en vernufige kookapparatuur geïnstaleerd ton zelfs een 'altaar' waarin kookpunten verscholen zitten.
Omdat dit jaar Brabant is uitgeroepen tot Europese regio van de Gastronomie heeft dat tot allerlei initiatieven geleid.
Begin januari 2018 werd in het Provinciehuis Noord-Brabant Culinair, kortweg NBculinair, officieel opgericht bij de gastheer de Commissaris van de Koning Wim van de Donk
![]() |
.............![]() |
Inkijk in het koor van de kapel met daarboven de beschilderde houten plafonds van de kapel. |
De genodigden luisterend naar de toespraak van Bob Hutten. Rechts burgemeester Jack Mikkers. foto's © paul kriele, 1 maart 2018. ....................................................................................................................... |
Voorzitter van NBCulinair, Bob Hutten toonde zich trots en sprak tot zijn 24 chef koks als de 'culinaire gouden toppers van Brabant'. Daar zijn er velen van bekend, maar die anderen daar gaan we wat aan doen om die nog bekender te maken
Hutten: Doel van NB Culinair is de kookkunst van Brabant op een nog hoger niveau te brengen. Dat gaat niet zo maar want het is een moeilijk vak. Wij eisen veel van onze koks en zij eisen veel van hun mensen.
Daarnaast willen we ook aan de kostenkant wat verdienen door leden te werven. Van deze pashouders zijn er al 1.500, maar we streven dit jaar naar 10.000.
We bieden hen allerlei faciliteiten, zoals bezoeken aan Brabantse evenementen. Hutten noemde Glow en Dutch Design in Eindhoven, Festival Boulevard, Jazz in Duke Town en Bourgondisch in Den Bosch. 'Het is een uitdaging dat wij zorgen dat onze pashouders iets bijzonders gaan meemaken,' aldus Hutten. Zie ook NBCulinair
Als officiële start klonk pannengeroffel onder aanvoering van burgemeester Jack Mikkers. foto © paul kriele, 1 maart 2018 . ,...................................................................................... |
Voordat met het echte culinaire gedeelte werd begonnen, waar alle chefs koks hun eigen bereide gerechtjes aan de genodigden gaan uitserveren, was er nog een fotomoment.
Donderdagavond 1 maart 2018 is de tweede avond waarop Soenil Bahadoer voor een groep speciale gasten - € 195 per couvert- gaat koken.Soenil kookt zalals Vincent van Gogh schildert. Vandaar diens culinair motto: 'Soenil lovers Vincent'.
In het restaurant zullen 's avonds telkens een van de 28 chef koks 'hun kunsten gaan verertonen Bob Hutten sprak al:' Het is uniek in Nederland dat 28 restaurateurs gezamenlijk aan één restaurant verbonden zijn.
Per avond stellen de koks per couvert € 1 euro beschikbaar voor het goede doel: 'Eet met je Hart'.
Donderdagavond 1 maart 2018 is de tweede avond waarop Soenil Bahadoer voor een groep speciale gasten - € 195 per couvert- gaat koken.Soenil kookt zalals Vincent van Gogh schildert. Vandaar diens culinair motto: 'Soenil lovers Vincent'.
In het restaurant zullen 's avonds telkens een van de 28 chef koks 'hun kunsten gaan verertonen Bob Hutten sprak al:' Het is uniek in Nederland dat 28 restaurateurs gezamenlijk aan één restaurant verbonden zijn.
Per avond stellen de koks per couvert € 1 euro beschikbaar voor het goede doel: 'Eet met je Hart'.
Fotomoment alvorens de kookkunsten beginnen. Links Bob Hutten, middenin vlnr Margot Stouthart, Dennis Middelkoop van Sense, burgemeester Jack Mikkers, exploitant van Gast Ron van Zelst en uiterst rechts, naast Soenil Bahadoer Thijs Vis van Het Kabinet in Vught. foto © paul kriele, 1 maart 2018. ............................................................. |
![]() |
De exploitant van restaurant Gast Ron van Zelst sprak 'Lieve mensen ik voel me vandaag zo nederig,' zo begon van Zelst zijn toespraak. 'Maar ik heb grote stappen gemaakt terwijl een manager van de Sligro me onlangs nog zei dat ik me niet als een kangeroo moest gedragen...Maar ik ben niet met een lege buidel begonnen, verwijzend naar zijn collega's die hij oprecht dank zegde.
Burgemeester Jack Mikkers sprak even subtiel over zijn kookkunsten maar die zijn heel beprekt gaf hij toe. 'Ik koppel het naar Brabant als gastvrije provincie.
Met 'Brabant celebrate' maken we duidelijk hoe het in onze provincie met de voedselproductie gaat.
Mikkers daarop variërend op de St. Jan als publiekstrtekker van Den Bosch.. : 'Ik feliciteer u dat deze kapel is omgedoopt tot culinaire kathedraal van Brabant.'
![]() |
............![]() |
....................![]() |
![]() |
-Hierboven: Bob Hutten met Erwin Kats van Nobel. -Daarboven: Soenil Bahadoer van De Lindenhof en Dennis Midddelkoop van Sense. -Hieronder: Ron van Zelst, Soenil Bahadoer, Erwin Kats en Jack Mikkers. |
-Boven: Bob Hutten met burgemeeter Jack Mikkers. -Daarboven: Soenil Bahadoer met Jack Mikkers -Hieronder: Het toeziend oog van Soenil Bahadoer bij de aanvang van het culinair gedeelte. |
![]() |
![]() |
Terug naar boven