Vroegere Sortiebrug bij Citadel keert terug

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-06-2009 | Gewijzigd op: 08-07-2009

Links de Noorderpoort aan de buitenzijde, waar vandaan vroeger een houten sortiebrug liep naar een van de ravelijnen voor het fort.

foto © paul kriele, 18 april 2006.
De Noorderpoort aan de binnenzijde van de Citadel, naar een tekening van 1890 in het Rijksarchief.

Het fort de Citadel had in zijn eerste opzet aan de Noordkant een sortiebrug. Dat was vanuit de Noorderpoort de verbinding naar de Maelstroom en Orthen. Deze houten sortiebrug keert terug. Een motie van Groen Links PvdA, CDA, VVD en Rosmalens Belang van dinsdagavond 16 juni 2009 die algemeen werd aangenomen, meldt dat alle eerdere problemen mbt de vestingwerken nabij de Citadel en rond de nieuwbouw voor roeivereniging De Hertog, die nu wordt gerealiseerd, uit de weg zijn genomen. Dat maakt de aanleg van een brug mogelijk.
De stichting Citadel, die herstel van de vestingwerken rond de Citadel voor staat, is blij met het verzoek aan het College om ‘…in samenspraak met belanghebbenden een plan te maken voor de aanleg van de sortiebrug icm een [tijdelijke] herinrichting van het gebied‘.
Ook de roeivereniging is akkoord met de sortiebrug die aanlandt op een van de ravelijnen [liggen in de Aa] en ziet geen bezwaar meer voor bijv. het afmeren van haar boten.

Citadel op erfgroedlijst Unesco

Tegelijkertijd kan worden gemeld dat op instigatie van de Stichting Citadel de Bond Heemschut, Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg en Stichting De Citadel vorig jaar aan minister Plasterk van OCW het voorstel gedaan de Bossche Citadel vanwege het unieke karakter op de erfgoedlijst te plaatsen.