Eindelijk zicht op aanleg Sortiebrug bij Citadel

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-01-2012 | Gewijzigd op: 01-02-2012
Na veel gesteggel en na uiteindelijk het stellen van randvoorwaarden, is er meer zicht gekomen op de aanleg van een sortiebrug van de Citadel naar een ravelijn bij dat vanaf de Diezebrug bereikbaar wordt. Het is mede op aandringen van de gemeenteraad [dd. 12 april 2011] te danken, dat er schot in de aanleg komt. Er is al meer dan tien jaar sprake van het herstel van deze houten brug over de Aa.

De sitiuatie waar de houten sortiebrug de Aa over gaat steken. Midden op de rechterfoto is de grijze Noorderpoort te zien. Op de linker foto uiterst rechts.
Links: Het  'landgoed' van de Roeivereniging De Hertog.
Vooraan in het water komt nog een eiland [ravelijn],dat als eindpunt van de brug gaat dienen.
foto's © paul kriele, 18 april 2006 en 12 november 2009.
Link: Oude tekening van 1890 met daarop de Noorderpoort vanuit het binnenterrein gezien.
   
Er waren problemen mbt vestingwerken die zich daar bevinden en het probleem van de doorvaart, waarbij De Hertog   vraagtekens zette.
zie artikelen 'De Hertog komt met bezwaar dd.  9 november 2009
en De Hertog spreekt bezwaar tegen''  dd.10 november 2009
Na overleg tussen de gemeente, de roeivereniging, het BHIC en de Rijksgebouwendienst is er een programma van eisen vastgesteld waarmee partijen akkoord gaan.
-De Hertog maakte bezwaar vanwege een te enge doorvaar route voor de boten. Die doorvaar breedte is nu gesteld op 25 meter en de doorvaar hoogte komt op 5.27 +NAP. Tot slot: de sortiebug is alleen voor voetgangers en dus niet voor fietsers.
Overigens kende de Citadel in vroeger tijden al een uitvalsweg via de Noorderpoort naar Orthen.

De gemeente voegt er nog aan toe: dat het terrein van de Citadel voor het publiek toegankelijk is tijdens de openingsuren van het BHIC en dat de gemeente het terrein afsluit bij zonsondergang en opent bij zonsopgang.
Kosten van de sortiebrug dat een voetgangersbrug is, zijn beraamd op €1 miljoen.Terug naar boven