Oude [1872] stadsriool onder Gasthuisapotheek ontdekt

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-07-2020 | Gewijzigd op: 09-07-2020
Bij archeologisch onderzoek door Erfgoed in het Gasthuiskwartier is nabij de Waterpoort aan het Herman Moerkerkplein een oude riool van rond 1872 ontdekt. Dat gebeurde omdat ter plekke het plein- en met name  het gebied rondom de Waterpoort- wordt opgeknapt en meer toegankelijk wordt gemaakt. Daarbij hoort ook de aanleg van een nieuw riool. Er boven bevond zich de oude apotheek van het Groot Gasthuis, dat jaren door Moyses' Bosch werd gebruikt.  
Het nog in tact zijnd riool, uitgevoerd in gele IJsselsteentjes en met een vloer van geglazuurde plavuizen, liep door naar de Binnendieze.
Nog voordat de stad op het Hinthamereind in 1885 een watertoren kreeg,  gaf het stadsbestuur in 1862 opdracht voor de aanleg van een riolering. Maar die aanpak verliep traag. In 1877 was pas de helft van alle straten voorzien van een riolering.

Rioleringsbedrijf Van der Velden is niet in de buis geweest omdat het volgens de ARBO niet was toegestaan. Er werden wel met een rijdende camera fotos'gemaakt. In deze oude tunnel komt wel een nieuwe buis te liggen zodat het 19e eeuwse riool niet wordt beschadigd.
 
......
De locatie bij het Herman Moerkerkplein waar zich de riooluitgang naar de Binnendieze ter hoogte van de oude apotheek van het Groot Gasthuis bevindt.
Hieronder: Rioleringsbedrijf Van der Velden maakte,
nadat de buis met een zuiger schoon was gemaakt, met een rijdende
camera een foto in het overigens niet toegankelijke rioolstelsel.

foto's © erfgoed/ van der velden, 27 mei 2020
...................