10 kunstenaars beleven opnieuw 3 dagen hun middelbare schooltijd

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-03-2019 | Gewijzigd op: 12-03-2019
In het grootste geheim hebben op initiatief van Theater Artemis en het Design Museum tussen april 2017 en januari 2019 tien kunstenaars drie dagen non stop op een middelbare scholen* doorgebracht. Het motto ‘I like school’ en ‘school likes me’ **was een onderzoek naar de interactie tussen kunst en onderwijs met de vertaling wordt het een confrontatie of wordt het een dialoog? De hiervan gemaakte documentaire en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie ‘l like school and school likes me’, die tot en met 12 mei 2019 te zien is in het Design Museum.
-----------------------------------------------------------------------------------------
*Zie onderaan voor de deelnemende scholen.
**Blooper:
Het kunstproject herinnert aan een soortgelijk experiment dat het Pierson College in maart 2018 uitvoerde maar dat tot commotie op school leidde. Door de kunstenaar werd in zijn project kwalijke stoffen gebruikt die tot een lichtelijke aandoening bij enkele scholieren leidden. 
Zie het artikel daarover van 21 maart 2018: Gevaarlijke stoffen blijken prikkelende kruiden te zijn. 
-------------------------------------------------------------------------------------------

Voor initiatiefneemster Liesbet Swings educatiemaker bij Theater Artemis is de performance van Jospeh Bauys uit 1974 ‘I Like America and America likes me een treffende metafoor voor de spannende verhouding tussen kunst en onderwijs. Vanuit de respectievelijke achtergronden zijn theater en museum op zoek gegaan naar tien verwante performance kunstenaars/ontwerpers.
Opzet was dat zij zich lieten inspireren tot een herinterpretatie van werken met een middelbare school als locatie.


Expo periode en feestelijk opening
Deze documentaires en de weerslag van het project vormen de bijzondere presentatie I Like School and School Likes Me, die tot en met 12 mei te zien is in het auditorium van Design Museum Den Bosch.

-Op 5 april is de feestelijke opening van de presentatie: het minifestival NABLIJVEN
-Op 6 april is er een expertmeeting over onderwijs en kunst. Filmmaker Melanie Pardoel maakte van elke uitvoering een documentaire.
 


Practisch kwam het er op neer dat de
kunstenaars/ ontwerpers  drie dagen
on stop op een middelbare school verbleven
als een re-enactment van de performance
van de Amerikaanse kunstenaar Bauys.


 
Artistiek gezien en vanuit hun dagelijkse beslommeringen probeerden de kunstenaars
een verstandhouding met de schoolse omgeving
en de leerlingen op te bouwen, die zij uitdaagden daarop te reageren.

NABLIJVEN: een minifestival op 5 april Om 19.30 uur worden twee films vertoond en wordt er een korte lezing gegeven. Van 20 tot 23 uur vult het museum zich met live muziek, performances en korte films. Het wordt een bonte avond met performances van jongeren en kunstenaars die meededen aan het project. De avond mondt uit in een feestje met DJ en karaoke

EXPERTMEETING: kunst en onderwijs op 6 april
Deze bijeenkomst is bedoeld voor kunsteducatoren, kunstvakdocenten en alle anderen die geïnteresseerd zijn in kunst en kunsteducatie. Samen bespreken zij of er in het schoolsysteem ruimte is voor de onvoorspelbare ontmoeting met kunstenaars, en wat zo’n ontmoeting oplevert. Met kunsteducatiekenners, deelnemende kunstenaars, docenten van de betrokken scholen, de documentairemaker en de bedenker van het project.

PRESENTATIE: weerslag van het project t/m 12 mei
Vanaf 5 april is in het auditorium van Design Museum Den Bosch een bijzondere presentatie te zien over I Like School and School Likes Me. De documentaires die Melanie Pardoel maakte bij iedere uitvoering zijn te zien. Ook kan je de inspiratiebron van dit project, de performance van Joseph Beuys, bekijken.

Deelnemende  KUNSTENAARS Authentic Boys (Boris van Hoof en Aaike Stuart), Maarten Bel, Ben Benaouisse, Vaast Colson, Peter Fengler, Gerard Herman, Manon van Hoeckel, Toine Klaassen, Mariëlle Videler

Deelnemende SCHOLEN Van Maerlant Lyceum Eindhoven, Lindecollege Wolvega, AICS Amsterdam, Lek en Linge college VWO en HAVO in Culemborg, Heerbeeck College Best, De Studio Oostende, CSG Jan Arentsz Langedijk Zuid-Scharwoude Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Impulsgelden van de Provincie Brabant en Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch
 

Terug naar boven