Oproep amateurvoetballers te steunen

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-08-2018 | Gewijzigd op: 27-08-2018
 Oproep amateurvoetballers te steunen

Frans van Gaal die een zwak heeft voor het Bossche voetbal en ook al meermalen bijdragen leverde  aan het vastleggen van de historie, komt in  zijn column in De Bossche Omroep op voor het Bossche amateurvoetbal.

Aanleiding is dat BVV, en daarmee ook andere stadsclubs als TGG, OSC en CHC, in hun voortbestaan bedreigd worden. Oorzaak: een opeenstapeling van sociale, sportieve en organisatorische problemen. De clubs zijn het slachtoffer van de toenemende tweedeling in de samenleving en daarmee het Bossche amateurvoetbal.

 

Ruim 100 jaar historie
BVV bestaat 112 jaar. De club laat vanaf 1906 de Bossche arbeider voetballen. Iedereen is welkom: katholiek, protestant, jood, communist. In de jaren ‘30 trekt BVV een Engelse trainer aan, Charles Jackson. De club voert een nieuw spelsysteem in met een stopperspil. In 1948 wordt BVV landskampioen op Heidelust in Vught. In de jaren vijftig levert BVV diverse Oranjekandidaten zoals keeper Dré Saris, Kees Krijgh, Piet van Overbeek en Max van Beurden. 

Daarna gaat het fout, ondermeer door een omkoopschandaal in 1956. Ook dat hoort bij voetbalgeschiedenis.      

In 1965 levert BVV haar beste spelers in bij het dan nieuwe FC Den Bosch en trekt het amateurkleed  aan. De club wordt landskampioen bij de amateurs. BVV brengt talenten tot ontwikkeling zoals  keeper Hennie Spierings,  Eef Mulders, Arnold Scholten en Fred van der Hoorn.

Terecht noemt Frans van Gaal BVV een Bosch erfgoed. De roem is weg. BVV degradeerde van de tweede naar de derde klasse amateurs.
De club trekt nauwelijks nieuwe leden aan en er is groot gebrek aan bestuurders.
Met OSC’45, TGG en CHC is het een club met een rugzak  geworden.


Bossche voetballers kiezen voor clubs met Bossche, ofwel ‘blanke’ spelers,  schrijft Van Gaal. Ze stappen over  naar OJC, Emplina en FC Engelen of Maliskamp. Daar is geen gedoe.

Maar dat betekent wel een aderlating voor BVV, TGG, OSC en CHC, waar een sociaal vangnet wegvalt  en er geen talentontwikkeling meer is.

Daarom doet Van Gaal publiekelijk een oproep aan de wethouder voor onder meer Sport en ook van Cultuur [het Erfgoed van het Bossche voetbal…] .

Van Gaal: ‘Mijnheer Van Olden, geef die 300.000 euro die de  ronde van Spanje** Den Bosch kost, aan de vier Bossche voetbalclubs…’**Ronde van Spanje  op zaterdag 22 augustus 2019 de tweede etappe Den Bosch -Utrecht.

Terug naar boven