Officieel moment: lezing en permanente expositie rond 112 jaar BVV

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-11-2018

Op vrijdag 7 december 2018 viert BVV [Bossche Voetbalvereniging] met een interview met Henk Mees door Frans van Gaal en een lezing door voetbalfan Paul Kagie van Leefbaar ’s-Hertogenbosch haar 112- jarig bestaan.
Aan dat historisch moment is een tentoonstelling  gekoppeld. Die permanente expositie – in het clubhuis van BVV aan de Victorialaan - is  bedoeld om de grootse fragmenten van een roemrijke Bossche voetbalclub blijvend onder de aandacht te brengen. De expo, die de rijke geschiedenis* van BVV laat zien, is mede samengesteld door oud- speler en clublid Jan van Mil.
 

Cartoon uit 1906, het oprichtingsjaar
van BVV met als eerste
leden/spelers: vlnr.: Jan Hootsmans, Gijs van Leur en Jos Kappé.

.................................................................
 

De 72-jarige Van Mil heeft een omvangrijke en rijke collectie affiches, attributen en foto’s van de club  bijeen vergaard. Maar ook de ondernemer in geschiedenis Frans van Gaal, de sportjournalist Henk Mees en BVV-lid Cor Verel hebben op hun manier bijgedragen aan de tot standkoming.

Hoogtepunten

BVV had spelers uit alle lagen van de burgerij, zowel qua godsdienst als qua stand. In de jaren dertig trekt zij als eerste een Engelse trainer  aan: Charles Jackson. In 1938 betaalt de club haar spelers voor hun prestaties.

In 1948 wordt zij landskampioen en in 1965 levert BVV haar beste spelers in voor het  nieuwe betaald voetbal waar FC Den Bosch ook deel van is gaan uitmaken. BVV gaat terug naar de amateurstatus en fuseert een later met Wilhelmina waar ze jaren met argusogen tegen aan had gekeken.