Promotie Linie 1629 met nieuwe app en vertelborden

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-09-2019 | Gewijzigd op: 09-09-2019
Vier gemeente, te weten Den Bosch Sint Michielsgestel, Vught en Heusden gaan gezamenlijk de Linie 1629 zichbaar maken. De Linie1629 was een verdedigings Linie van Frederik Hendrik die Den Bosch [dat onder Spaanse bewind zat] in1629 vanuit de omliggende polders aan viel en veroverde. 
Over tien jaar [in 2029]  is het 400 jaar geleden dat dat wereld beroemde beleg plaats vond.

Fort Isabella Vught

Symbolisch moment   van de
gezamenlijke aanpak om de Linie1629 nog beter in beeld te brengen door midel van vertelborden.
Vlnr de wethouders Peter Pennings
van Vught, Peter Raaijmakers
van Sint Michielsgestel,
Huib van Olden Den Bosch
en Thom Blankers van Heusden..


foto © paul kriele, 9 september 2019.
..................................................................... 

De gemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en ’s-Hertogenbosch willen in aanloop naar 2029 de linie van de belegering van 1629 zichtbaar en beleefbaar maken. Dit doen zij in gezamenlijke afstemming met de Provincie in het kader van de Zuiderwaterlinie Alliantie en maatschappelijke partijen als stichting De Groene Vesting en de vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

Op deze zonnige maandagmiddag 9 september 2019 werd in Fort Isabella een bijzondere app en nieuwe vertelborden onthuld. Ook werd de convenant ‘Samen op weg naar 1629’ ondertekend.
 
...........
Gedeputeerde Marianne van der Sloot startte  met een druk op de knop de nieuwe tijd -reis app 'Linie 1629'. Productie Ontwerpbureau 'Wij doen dingen'. 

Die app bevat voor wandelaars en fietsers die de route Linie 1629 volgen of thuis willen luisteren,
een uitgebreide info. Twee zogenaamde gidsen
uit die Tachtig jarige oorlog eentje aan de Spaanse kant en de ander vanuit de Hollandse kant, vertellen tal van anekdoten waar authentieke krantenberichten een basis voor zijn geweest. Locaties, herkenbare
plekken in het landschap
elke situatie kan men daarbij volgen of opzoeken.   
Links betrokkenen bij dit project onder wie de vier wethouders, vertegenwoordigers van de provincie en leden van de
Groene Vesting, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
en leden van de Zuidwaterlinie.


foto's © paul kriele, 9 september 2019.

Tijdreis-app
Marianne van der Sloot, gedeputeerde voor cultuur in de Provincie Noord-Brabant, lanceerde de tijdreis-app ‘Linie 1629’. Deze is ontwikkeld door de samenwerkende gemeenten met het Bossche ontwerpbureau Wijdoendingen. De innovatieve toepassing geeft wandelaars en fietsers via woord en beeld de mogelijkheid om op diverse punten op de ca. 49 kilometer lange linie het beleg van 1629 te beleven. 

Vertelborden en Ondertekening convenant
Vervolgens hebben de wethouders Thom Blankers van Gemeente Heusden, Peter Raaijmakers van Gemeente Sint-Michielsgestel, Peter Pennings van Gemeente Vught en Huib van Olden van Gemeente ’s Hertogenbosch elk een van de Zuiderwaterlinie vertelborden van het beleg van 1629 onthuld.
De te nemen stappen naar de 400ste herdenking van het Beleg van 1629 zijn door de vier wethouders in het convenant ‘Samen op weg naar 2029’  vastgelegd. Ze spraken af dat de Linie 1629 door hen -op bestuurlijk niveau- verder  zal worden ontwikkeld.
 

Provinciaal gedeputeerde Marianne van der Sloot, Yvonne Moerman [Kring Vrienden van Den Bosch], de vier wethouders en Gerard Brekelmans
van de Stichting De Groene Vesting tekenen het convenant over  de verdere ontwikkeling van de Linie 1629.  

foto © paul kriele, 9 september 2019.
.....................................................................

.

Terug naar boven