Restauratie Stadhuiscarillon: half miljoen euro

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-03-2003 500.000 euro voor carillons  27 maart 2003.  
De Bossche carillons krijgen voor een restauratiebeurt 500.000 euro. Het college van B&W is na jaren soebatten en zorgelijke toestand van de carillons, met name in de St.Janstoren, overstag gegaan.
Meerdere klokken in de St. Janstoren klinken door roestvorming vals en moeten eigenlijk opnieuw gegoten worden. Maar het Rijk wilde ze – eerst -  alleen schoonmaken.

Maandag 24 maart 2003 werden de steigers geplaats die de lang verwachte restauratie aankondigen van het stadhuiscarillon.

foto' s © gerard monté, 29 maart 2003.

Ook in de bespeling en overbrenging mankeert door roest en toepassing van zwaar materiaal wel wat. Met de vervanging van het stokkenklavier volgt de Dienst het advies van ir. Bob van Wely die de gemeente en het Rijk adviseert.
Het carillon van het stadhuis – in 1980 zijn er nieuwe klokken toegevoegd - is redelijk goed. Daarom worden hier alleen het klavier en de draden vernieuwd. 
Voor de stadsbeiaardier, zowel Joost van Balkom als zijn voorganger Toon, is de aanpak typisch Hollands ofwel een poldermodel.
Sjef van Balkom, de vader van de huidige stadsbeiaardier Joost, had al in augustus 2000- bij het 75-jarig bestaan van de St.Jansbeiaard- op een aankondiging voor de restauratie gehoopt. Jammer is dat een restauratieplan [van 400.000 gulden !!] van acht jaar geleden door de Rijksdienst voor Monumentenzorg werd afgewezen, terwijl de gemeente het wel accepteerde….