Gevatte toespraak vdMortel bij feestelijke opening Honk De Kikvorschen

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-11-2018 | Gewijzigd op: 10-11-2018

Vrijdagavond 9 november 2018 werd door een grote schare fans en de Kikvorschenfamilie en haar Dassendragers en last but not least de folkloristische fanfare zelf, feestelijk het nieuwe clublokaal  aan de Jacob van Maerlantstraat in gebruik genomen.

 

Jacob van Maelantstraat.

Het voormalige pand, eertijds
van Van den Udenhout, dat
De Kikvorschen in gebruik
hebben genomen
als clublokaal en repetitiezaal.


foto © paul kriele, 9 november 2018.
............................................................Lokaal, zeg maar lokalen, want het pand van voorheen Van den Udenhout bevat diverse grote zalen,  een bar en keuken en een muziek- en repetitieruimte met opslag voor de instrumenten en aan alle wanden historische relikten, zoals foto’s schilderijen, portretten en kleiner spul [kikkerverzameling] en tal van foto’s al dan niet in albums met ook hier en daar cadeaus en nationale en overzeese prijzen.

   
-Boven:  De blazers van De Kikvorschen.

-Rechts: Een van de vele wanden  in het
pand, waar ondermeer de portretten van
Moeder TruusBosmans, Jo de Stip[hout],
Bertie van den Heuvel en Jan Somers hangen.


foto 's © paul kriele, 9 november 2018.
 
 

Tussen het publiek zagen we enkele oud-leden van de Amadeiro dynastie, Jos Kieboom [de XXIIIste] en niet de XXIV Karel Noordzij, maar wel weer XXVste, Koos Woltjes in burger uiteraard.

Links van het midden Partrick Kuis.
Vooraan Jos Kieboom, voorheen Amadeiro XXIII en rechts in donker pak Hans Bosmans.


foto © paul kriele, 9 november 2018.
.............................................................................
 

Deze ene keer leek het allemaal te klein, maar het was dan ook een uniek moment waar Dassendrager Roderick van de Mortel een- zoals we van hem gewend zijn- gevatte toespraak hield met enkele anekdoten. Momenten uit de geschiedenis van De Kikvorschen, die we alleen nog van ene Van de Mortel kunnen verwachten.  

...
........


-Hierboven en hiernaast
De openingshandeling door Dassendrager Roderick
van de Mortel, die in zijn historisch verslag
van de voorgaande verhuizing [oktober 1990]  onderbroken werd door ene eigenwijze Piet Odems.

Links boven: Het moment van de opening: het doorprikken van
een groene ballon waarop er confetti door de zaal heen spoot.
 

foto's © paul kriele, 9 november 2018.

....................................................................................................
 

Voorzitter Bertie van den Heuvel legde eerst even uit hoe het 'Honk' in elkaar zit en noemde de vertrekken met de namen van straatjes erbij: Peterseliestraatje, Achter het Raam en Snijdersplein, allemaal uit de volksbuurt de Pijp, zoals het clublokaal deze ere naam kreeg.

Van den Heuvel: ‘We hopen hier iets langer te zitten dan in de Torenstraat. We konden daar niet zo goed met het kerkbestuur overweg. Ik zei nog: ‘Er is er gene ene die kan lachen..’.Nou dat deed zeer.’

Ik wens jullie een feestelijke avond, ook het gemeentebestuur dat schittert van afwezigheid...’en toen gaf de voorzitter het woord aan Roderick van de Mortel. Die er meteen op inhaakte: 'Ik zeg in deze sinterklaastijd: wat de gemeente [Den Bosch] niet kan, kunnen wij van Vught wel. Ik heb hier nog een hulpsinterklaas…achter de hand.  Daarmee gezegd hebbende dat ondanks alles De Kikvorschen altijd blijven voort bestaan...

Bij dertig jaar geleden, het was  24 oktober 1990 schonken wij, ik was stalmeester van de Biezenperdjes, De Kikvorschen een grote houten kikker met daaraan vast aan haakjes 28 borrelglaasjes. Zoveel, want uit een fles jenever gaan niet meer dan 28 borrels.'

Vorige verhuizing naar de Nieuwstraat

'Toen trokken wij onder leiding van Jan Bosmans en Jan Somers met het vaandel voorop van de Engelse Pub,  nu Silva Ducis, naar de Nieuwstraat. In die tijd van de verhuizing sloeg Rien Moonen  alle archiefstukken op ter bewaring. Maar ook Jan Bosmans, toen nog uitbater van Café de Bonte Os, wat nu Hart van Brabant heet en de familie De Graauw hielpen ons  in die noodsituatie.

We hebben toen ook nog een half jaar in De Stallen gezeten.Maar nu zitten we in een geweldige ruimte, maar op een verkeerde plek,’ sprak Van de Mortel deze historische woorden.

Tot slot gaf de Vughtse burgemeester de vrijwilligers, die de verbouwing en de inrichting mogelijk hebben gemaakt een groot compliment.

Van de Mortel ter afronding: 'Kees van Stiphout zei in 1946 bij Mont Parnasse: 'Met ons verstand en een kruiwagen vol vrijwilligers kunnen we de sterren van de hemel plukken'.

En voegde er ['traditioneel in mijn toespraken'] tot slot nog een mopje aan toe: Op een van de carnavalsvieringen stonden mijn opa Jan van Roosmalen [van moeders kant] verkleed als Hendrien, Jo de Stip en burgemeester Hein Loeff tesamen in 'n pisbak te urineren, zoals dat heet. Op een gegeven moment liet Jo de Stip een keiharde scheet en zei verontschuldigend tegen Loeff: Als het water zakt kraakt het ijs..'..


En van de Mortel sloot af met: 'Ik bied u namens de Dassendragers bij deze gelegenheid twee fusten bier aan'. 

Open Dag

Zaterdag 10 november 2018 houden  De Kikvorschen een 'Open Honk', waarop ook de buren en de Bossche clubkes zijn uitgenodigd.
Terug naar boven