Bakker Jan de Groot ontvangt Moeder Truuspoffer.

Printerversie
Gepubliceerd op: 31-03-2019 | Gewijzigd op: 31-03-2019
De wijd en zijd bekende bakker Jan de Groot mocht zondagmorgen 31 maart 2019 in ‘t Pumpke uit handen van  Bertie van den Heuvel,  voorzitter van de folkloristische fanfare De Kikvorschen de zilveren Moeder Truus Poffer in ontvangst nemen. Veronique Bosmans, echtgenote van Hans Bosmans, de voormalige exploitanten van ’t Pumpke, speldde even later bij een glunderende Jan de replica op.
De Moeder Truus Poffer is en eerbetoon aan de Moeder der Kikvorschen,  die de muzikanten in het begin [ruim 90 jaar geleden] met raad en daad [poen] bij stond.
  
Jan en José de Groot de derde
generatie de Groot-van Ginkel, die in
2002 de zaak overdroegen aan neef
Jan en dochter Brigitte Verhaeg -de Groot. 


foto © paul kriele, 31 maart 2019.,
.....................................................................

Bertie van den Heuvel sprak breed uit en strooide lovende worden door een drukke bepakte zaak over de verdiensten van Jan de Groot wiens product  tot in de verre omtrek bekend staat. Jan –en diens voorouders- hebben  de reputatie van de stad op een meer dan bijzondere wijze en al meer dan 81 jaar uitgedragen. Het werd tijd ook, aldus de voorzitter, voor een onderscheiding ! De Poffer heeft bij Jan een meer dan verdiend onderkomen.
Van den Heuvel probeerde de nieuwsgierigheid van de aanwezigen zo lang mogelijk op de proef te stellen. Weten jullie het al.?, riep Van den Heuvel, waarop Roderick van de Mortel reageerde: Ja,  als gij het tenminste niet had doorgekletst…Dat product, de sjeklade bol, komt van een ambacht  waarvan er in vroeger tijden 75 beoefenars waren en nu amper een stuk of 10. Gij bent van dat ambacht  een ware ambassadeur, weliswaar een zuut mènneke, bescheiden, honkvast en altijd van dezelfde kwaliteit. Ik denk dat jullie  inmiddels de oudste bewoners van de Stationsweg waar zaterdag een wachtrij staat tot aan de overkant. De gemeente zou beter een terras in plaats van bluumpkes op de grasstrook kunnen maken. Kèk, dan pas ben–de een gastvrije stad!
Daarom ontvangt deze Poffer  jij, José en je team van 40 enthousiaste medewerkers, dankzij wie Bakkerij Jan de Groot groot is geworden.
 
Hierboven: De uitreiking door Bertie van den
Heuvel aan Jan en José de Groot-Van Ginkel. 
Rechts Bloemen voor José en daaronerd Jan
met de replica van de Moeder Truus Poffer.
Uiterst rechts neef Jan de Groot.


Hieronder speldt Veronique Bosmans 
bij Jan de Groot de ziilveren draagspeld op. 
..........

Jan de Groot noemde in zijn dankwoord  de familie Bosmans en de nazaten van Moeder Truus  en De Kikvorschen en de dassendragers. Het is een eer  de Poffer te mogen ontvangen en een eer  bij de  galerij van bijzondere Bosschenaren te mogen horen.
Daarom dank ik ook onze familie en alle  medewerk[st]ers en mijn vrouw José, mijn beste klant, die goed is voor 2 à 3 bollen per dag. Je ziet aan haar lijntje hoe goed dat [be-] valt.. We zijn al enkele jaren gestopt maar onze neef [ook een Jan] en dochter Brigitte zetten de zaak hopelijk nog vele jaren voort. In 2035 hopen we het 100- jarig bestaan te kunnen vieren.
Hierna werd aan José de Groot door Roderick van de Mortel een boeket bloemen uitgereikt en deze ceremonie met een borrel afgesloten.
Jan de Groot in zijn dankwoord.
Links de voorzitter van De Kikvorschen
Bertie van den Heuvel. en
daarachter Roderick van de Mortel
.
 
foto's © paul kriele, 31 maart 2019 

Terug naar boven