De Kikvorschen: Romereis met bezoek aan de paus

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-05-2019 | Gewijzigd op: 15-05-2019
De Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen zijn vereerd geweest met een prachtige onvergetelijke en succesvolle audiëntie bij de paus Franciscus vorige week. Het idee voor een Romereis kwam van Patrick Kuis. Daarop heeft  dr. Erik van Munster, voormalig neuroloog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, tevens lid van de vriendenvereniging van de Kikvorschen: de Dassendragers, dat idee verder uitgewerkt .
 
Uiteraard was er ook een
moment voor een groepsfoto
op het St.Pietersplein in Rome.


foto © henk van esch, 5 mei 2019.
...........................................................

Mgr. Antoon Hurkmans, voormalig bisschop van ’s-Hertogenbosch ontving de Kikvorschen in de Friezenkerk, gelegen op steenworp afstand van het het Sint Pietersplein, alwaar de H. Mis werd bijgewoond met een prachtige muzikale trompet solo van het Ave Maria. De voorzitter van de Kikvorschen Bertie van den Heuvel bood speciaal voor deze gelegenheid een in piramide vorm gegoten kaars van circa 1 meter aan in de groen/gele Kikvorschkleuren en ook nog tientallen kleinere modellen.
 

Een reis tussen kerk en café, met bier en vertier.

-Boven: Bosschenaar Antoine Bodar geeft de
groep een rondleiding in de Santa Maria dell Anima. Daar ligt de enige Nederlandse paus Adrianus VI begraven. 
vlnr:
*Prof. Dr. Godsdienstfilosofie te Nijmegen Ben Vedder, *Dassendrager Luciën Teurlings, Pr KFF De Kikvorschen,  achter Luciën staat *Dassendrager Peter van den Groenendaal, *Dassendrager Fons Brenninkmeijer, *Wim Viguurs, *Bellefleur Frances Brenninkmeijer, *Bertie van den Heuvel, voorzitter KFF De Kikvorschen, *Els Hoendervangers, *Kikvorsch Jan Graafmans, *Antoine Bodar, achter Antoine staat *Dassendrager Dr. Erik van Munster, *Bellefleur Monique van Munster, *Dassendrager en Voorzitter Kikvorschenfonds Floris Jansen, *Dassendrager Bertus Huiskes, *Dassendrager Bert Pauli.


-Rechts boven: Voorzitter Bertie
van den Heuvel steekt in de Friezenkerk een kaarsje op. 
Daar werd door oud bisschop van Den Bosch mgr. Antoon Hurknams een H.Mis opgedragen.

In deze kerk bood  Bertie van den Heuvel een kaars aan
van 1 meter in de groen/gele kleuren van de fanfare. 


foto's © henk van esch, 5 mei 2019.
................................................................................................................
 
 

-Boven: Pizza en pasta konden op een  
reis naar Rome natuurlijkniet ontbreken,
evenmin als een 'Oh, sole mio' aan de biertafel.

-Hieronder: Bert Pauli en aspirant Kikvorsch Peter Smetsers.

-Rechts onder Op vele plekken was er tijd voor een serenade
of een aubade. Dat hing van het moment van de dag af. 

 

Een ander hoogtepunt was het bezoek aan de Santa Maria dell’ Anima, een imposante 17e eeuwse Barokkerk waar zich de graftombe van de enige Nederlandse Paus Adriaanus VI bevindt. De kerk is gelegen op steenworp afstand van Piazza Navona. Bosschenaar Antoine Bodar ontving daar de gasten. Met zijn holistische blik op de kerk en de toekomst en het benoemen van gevoelige onderwerpen dwingt Bodar veel respect af. Onder het genot van een goed glas witte wijn sprak hij ook zijn passie en liefde uit over zijn geboortestad, alwaar hij elk jaar zomers verblijft.
Sociaal werk, inclusief dansen met de Kikvorschvrouwen in poffer kledij, werd gedaan met optredens bij een fonkel nieuw zorgcentrum Villaggio ‘’Emanuele’’ ten noorden van Rome voor alzheimer patiënten. Die zorg is mede ontwikkeld volgens een Nederlands concept voor de kinderen van in Rome werkzame Nederlandse gemeenschap.
 

-Boven: Romeins marktcomplex Mercator di Testaccio, waar het publiek bleef staan, luisterde en klapte of danste mee op de Kikvorschklanken en kocht zelfs een cd [r-onder].

-Rechts: Groepsfoto 
voor de kathedraalSanPietro in Frascati. 
 Bezoek aan ...NN
Onderaan: 


foto's © henk van esch, 5 mei 2019.
.........................................................................................................

Hierboven meteen de eerste foto:  Op voorgrond van links naar rechts: *Bert Heesbeen, dirigent KFF De Kikvorschen, *Bertie van den Heuvel, voorzitter KFF De Kikvorschen, (oudere man in burgerpak =) *Initiator en Stichter van de Villaggio Emanuele, Presidente Onorario Professor Emanuele, daarnaast Dhr. Franco Parassasi, President Fondazione Roma di Villaggio Emanuele, *Dhr. Gijs Pyckevet, en stand met houteren fluit is *Peter Pijnenburg, Kikvorsch en eigenaar van Café Populair te ’s-Hertogenbosch, daarachter kijkt Dassendrager Dr. Erik van Munster aandachtig mee.
Hierboven meteen rechts: De Kkvorschen te gast in Villaggio Emanuelle, een concept mede ontwikkeld naar architectuur van de Bossche architect Frans Dillen.
Rechts boven met o.a. Bert Pauli  vlnr:  Franco Parassasi, President Fondazione Roma di Villaggio Emanuele, Dassendrager Dr. Erik van Munster en Kikvorsch en Dassendrager Bert Pauli

foto's © henk van esch, 5 mei 2019.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Legendarisch was ook het treffen met de in Italië alom bekende muziek groep La Frustica met een ontvangst door de lokale gemeenschap en vlaggende kinderen met zelfgemaakte Italiaanse/Nederlandse vlaggetjes. Na het door Frustica gespeelde Wilhelmus ging het los: uitbundig werden over en weer de succesnummers gemusiceerd, hetgeen uitmondde in een spontane gezamenlijke finale.
 
Sint Pietersplein

In afwachting op de komst van paus Franciscus.

foto's © henk van  esch, 5 mei 2019.
...........................................................................................................

Hoogtepunt was zondermeer de opluistering- letterlijk en figuurlijk- van de audiëntie.
De Kikvorschen musiceerden voor de hoofdingang van de St Pieters basiliek. De Pauselijke Zwitserse garde, voorgekomen uit ondermeer het Nederlandse zouaven corps, marcheerden op de muziek van de Kikvorschen over de indrukwekkende trappen van de Sint Pieters basiliek naar paus Franciscus. De Kikvorschen sound schalde over het Sint Pietersplein en na de plechtigheid vond het‘’handenschudden’’plaats, waarbij als geste ‘’De Kikvorschen Das’’ aan Z.H. Paus Franciscus werd aangeboden: het was een historisch moment in de 92-jarige Kikvorschengeschiedenis.
 

................
Sint Pietersplein

Een open luchtaudiëntie met paus Franciscus.
-Rechts onder"De paus met: 'Danke für die Blume'.
-Boven: Fotograaf Henk van Esch.

foto's © henk van esch, 5 mei 2019.
...............................................................................................
.....
 
Italië is is een wijnland, maar zeg je Oeteldonk..
dat staat voor bier.

-Rechts: Een selfie met beroemdheden als
Hans Bosmans en Roderick van de Mortel...


foto's © henk van esch, 5 mei 2019.
......................................................................................................


 

Terug naar boven