Beiaard St.Jan ook online te volgen

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-04-2011 | Gewijzigd op: 26-04-2011
Dinsdagmiddag 26 april 2011 werd door een telefoonverbinding met beiaardier Joost van Balkom symbolisch de beiaard van de St. Jan online gezet. Het concern Webcam Center heeft in de toren audio-, en fotoapparatuur geïnstalleerd. Daar zijn ook technische voorzieningen geplaatst, zoals een internetverbinding en dergelijke aangelegd.
Beide apparaten moeten ook nog eens het beeld en het geluid synchroon doen lopen en het moet ook de capaciteit aankunnen van tegelijk duizenden bezoekers, licht Leon Kissels van  Webcam Center toe.
Juist die de techniek van de eerste toepassing is lang een probleem geweest, maar met hulp van de gemeente en KPN is er na twee jaar [bedoeling was start in 2008] dankzij ook Webcam Center toch de beiaard online gekomen.

Met een internetverbinding met beiaardier Joost van Balkom verrichtte wethouder Rodney Weterings de start van de 'Sint Jansbeiaard online'.  Beiaardier Joost van Balkom speelt bij die gelegenheid het volkslied van Brabant van Guus Meewis en 'Hertog Jan' van Floris van der Put, dat Joost op een variatie van zijn vader Sjef van Balkom, speelde.
 
-Rechts Cas Oostvogel, voorzitter van de stichting 's-Hertogenbossche beiaard houdt in het Bestuurscentrum een toelichtend welkomstwoord.

-Boven: De St.Janstoren, waar Joost van Balkom op dat moment twee liedjes speelde.

foto's © paul kriele, 26 april 2011.

Was dat inderdaad in 2008 gebeurd, dan had Den Bosch een wereldprimeur gehad, sprak zowel Cas Oostvogel, de voorzitter van de stichting 's-Hertogenbossch beiaard en wethouder Rodney Weterings die met een mobiel gesprek de start mocht  verrichten. Weterings gaf op die wereldprimeur ook een eigen variant: 'Vandaag is het de dinsdag na de heetste Pasen ooit,' aldus de wethouder, die ook nog de wens uitsprak om '..met een een webcam in het stadhuistorentje straks ook de laatste achterkamer van het stadsbestuur transparant te maken'.

In ieder geval is Den Bosch, na Utrecht en Breda, die niet continu in de lucht zijn, ook een haantje de voorste met deze faciliteit.

zie voor beiaard online


Terug naar boven