Jeugdparlement discussieert over actuele zaken in Bestuurscentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-11-2022 Jeugdparlement met 9 scholen discussieert over toekomst in Bestuurscentrum Onderwerpen als verouderd schoolsysteem, vuurwerkoverlast en verslavende nicotinemiddelen waren enkele onderwerpen die commissies uit negen scholen in net Bestuurscentrum naar voren brachten. Doel was met elkaar daarover te discussiëren en tot slot over al die voorstellen te stemmen en ze, ٌóf bij de gemeente óf bij de schooldirecties aan te bieden.
....
-Hierboven: De zaal van het Bestuurscentrum waar maandelijks de gemeenteraad vergadert. Maar dit keer het Jeugdparlement.
-Hieronder: De zitting werd begeleid door Aino Kuit die als voorzitter op trad en door  Rob Ceelen [Hoofd afdeling Jeugdzaken bij de gemeente] als wethouder en Jean Wiertz [rector Sint Janslyceum] die hier als burgemeester fungeerde.  De twee laatsten gaven telkens de commissieleden na hun 'optreden' een advies. 

foto's © paul kriele, 4 november 2022.

Op het jeugdparlement van 4 november  2022 waren rond de 60 leerlingen aanwezig van: het Sint Janslyceum, Pierson College, Van Maerlant, Stedelijk Gymnasium, Rodenborch College, Bossche Vakschool, Campus de Lanen en Yuverta.
De zitting van het jeugdparlement werd voorgezeten/ begeleid door Aino Kuit die als voorzitter optrad, Rob Ceelen als wethouder maar die in het dagelijks leven Hoofd afdeling Jeugdzaken is bij de gemeente en Jean Wiertz die als burgemeester in deze setting optrad maar van beroep rector is van het Sint Janslyceum. Zij gaven telkens hu oordeel en of advies na elk optreden van de negen commissies .
De zitting van het jeugdparlement werd verslagen door het team van Van Maerlant College: de filmer Geert en de fotograaf Ninke.
 
..........
-Bovenaan: EIda Snoek en Willemijn van Graafeiland van het St Janslyceum brachten onder meer Onderwijsvernieuwing in. Specifiek het verouderde systeem moet  veranderen . 
Daar onder: Luuk de Kok en Demi in 't Veld spraken over een verouderd systeem. Het schoolsysteem moet meer focussen opTalent en niet op cijfers.
-Hierboven: Salma Arbib Amran Salad enYasminaTajrast. van de Bossche Vakschool met Snus [nicotine verslavend middel] evenals vapes.
foto's © paul kriele, 4 november 2022. 
...............
.....................
-Hierboven: Sofie van Bouwhuijsen, Jin Hemminga en Parie Lalbahadoersing van de Campus aan de Lanen die iunbrachten 'Misbruik van pijp roken en van vapes als verslavende niet gezonde middelen zeker voor jeugd onder de 18 jaar. 
-Vlak hierboven: Lolith Vernooij en Amber van Grinsven bvan het St. Janslyceum spraken over het asp: ect Leerlingen met een handicap. Voor hen is er nauwelijksdagbesteding. Laat staan dat er voor hen vervoer er naar toe bestaat.. 

foto's © paul kriele, 4 november  2022.

Deze beelden bevatten niet die ale bijdragen van het op donderdag 4 november 2022 gehouden jeugdparlement.
Er ontbreken in deze verslaglegging: De Bossche Vakschool met Salma Arbib,  Amran Salad en Yasmina Tajrasti met een erg actueel onderwerp: 'Online shaming'.  
Ook ontbreekt de bijdrage van de leerlingen van Van Maerlant Sophie Steven en Jari Gorter met 'Ongezonde cantines' .  
Vijf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium [Lisa Gorgels, Julia van der Feijst, Juno Bolder, Vivian Ridolfo en Lincy Buietekamp gaven een inleiding op 'Ongezonde leeftstijl '.
Mutoni Musirimu,Sanne Kemme en Fabienne Kolkhuis Tanke dienden hun wensen/kritiek in/op de 'Politieke invloed van jongeren in de Bossche gemeenteraad'.
Van de Yuverta MAVO traden naar voren Noud Stevens, Micah Hoeben, Sterre Lievens, Lotte van Schaik en Rosa Lorenzo Verharen. Zij spraken over de 'Armoede onder jongeren'. Het onderwerp 'Stress op school' was het thema dat  Fabienne Brukker, Niels Bergenhenegouwen, Frederique Dexel en Claire Kersten hadden gekozen.

Terug naar boven