'Het Vergulde Duifke' op Markt 59 weer zichtbaar geworden

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-10-2015 | Gewijzigd op: 05-10-2015
Orly/ EndeVoets heeft na enkele maanden vandaag, maandag 5 oktober 2015, de steigers voor het historische pand Markt 59 [links naast hotel Central] weggehaald. Het heette 'De Gulden Duif' [anno 1623], maar werd in 1945 getooid met een gevelsteen 'Het Vergulde Duifke', daarmee zinspelend op de stemming na de Bossche bevrijding van 27 oktober 1944.

De inwendige verbouwing en renovatie werden uitgevoerd  door o.a. Orly/EndeVoets [m.n. gevel], Winters [inpandige renovatie en verbouw] en Peter de Jong. De bovenraampjes zijn allen van glas in lood en gemaakt door glazenier Gertjan van het Bossche Glaslicht. 
Het pand is eigendom van ASR Vastgoed.

-Links: De gevelrij van Markt 61 [links], dan het betreffende pand nr. 59 [Het Vergulde Duifke], waarop voor de oorlog nog een andere gevelsteen zat. Iets ambachtelijks met een hamer en een beitel...??
Rechts op nr. 57, daar begint  tegenwoordig Hotel Central. Dit  pand De Leeuwenborch genaamd,  is pas later de entree  geworden.-Rechts:  De huidige situatie na een
renovatiebeurt door o.a. Orly/EndeVoets [m.n. gevel] ,

Winters [inpandige renovatie en verbouw] en Peter de Jong.
Glaslicht uit Den Bosch maakte
de glas in loodramen van de kleine vensters
.

foto © paul kriele,  5 oktober  2015.
 

Daar is de oude gevel teruggekeerd. Het pand werd onder herenmode AFJansen gemoderniseerd, maar had meer opvallende raampartijen en een rode baksteen gevel. 'De Gulden Duif' anno 1623 is de historische naam van het pand dat dateert van 1623. Daar hebben  vanaf de vorige eeuw Bodar, AFJansen, Tom [Broekman], Tango en KENS in gezeten.

Onder Bodar kreeg het een gevelsteen in de top als dank aan de bevrijding van 27 oktober 1944. Op de gevelsteen staat 'Het Vergulde! Duifke juli1945'  als variant op Het Gulden Duifke!

Zie ook Markt 59 terug in oude stijl bericht dd. 1 september 2015.

Terug naar boven