Habsburgse kroon / adelaar op puthuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-12-2015 | Gewijzigd op: 27-12-2015
Op het puthuis werd donderdagmiddag 3 december 2015 de dubbele adelaar en de kroon van de Hertog van Brabant geplaatst.
Enerzijdse wordt gedacht dat de Oostenrijker Maximiliaan*,de latere keizer van het Habsburgse rijk, en door paus Junis benoemd  tot keizer van het Romeinse Rijk waaronder Brabant in de 16e eeuw viel, de dubbele adelaar geschonken zou hebben..Keizer Maximiliaan* heeft in die tijd minstens twee maal 's-Hertogenbosch bezocht.* 
Maar er is een andere lezing. De dubbele adelaar verwijst naar de Griekse god Zeus. Zeus droeg de adelaars op op zoek te gaan naar het centrum van zijnaardse wereld. [Aldus Jan van der Eerden.]

De oplevering van het puthuis staat voorzien op donderdag 17 december 2015.

-Boven: Sedert donderdag 3 december 2015
zijn de dubbele adelaar
en de hertogskroon terug op de Markt
.
-Links: Portret van Maximiliaan van Oostenrijk,
dat van de oorspronkelijke tekening uit 1519 van Albrecht Dürer door  Lei Lennaerts 
in 1985 in koper werd gegraveerd en afgedrukt.


foto's © paul kriele, 4 december 2015.
tekening © kopergravure Dürer 1519 / Lennaerts 1985.
 

Het historisch element op het puthuis is gesmeed door Anton Rombout, smid in Geldermalsen. Het wapen [bal en kroon], is een geschenk van keizer Maximiliaan aan de stad.  Ze zijn van bladgoud. Decorateur Femke Rinkel heeft dat object  blaadje voor blaadje belegd.

*Maximiliaan van Oostenrijk was in 1481 voorzitter van het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies. Dat vond plaats in de Sint Jan. En ook kwam hij gedurende de Gelderse oorlogen [1502-1543] geregeld naar de Brabantse Hoofdstad.
Enkele maanden  na de vergadering van het Gulden Vlies heeft de keizer een -bastaard -dochter verwekt, die later als non Barbara Disquis introk in het Geertruiklooster. . In1504 bezocht  Maximiliaan zijn dochter in het Geertruiklooster.
Er zou ter hoogte van Achter de Tolbrug nr. 30 [steegje] een grafzerk bevinden, waarop nog een korte- nagenoeg -versleten tekst staat.
De Barbaraplaats is naar haar genoemd. Barbara overleed op 22 september 1568.

Terug naar boven