Eigenaresse ingestort Pearle:‘Ik moet weer van voor af aan beginnen’

Printerversie
Gepubliceerd op: 24-03-2016 | Gewijzigd op: 30-03-2016
Donderdagmiddag 23 maart 2016 had de eigenaresse Gertruda -roepnaam Doortje-Hoedemakers* van Markt 31-33, het op 27 februari 2016 ingestort pand van Pearle, een gesprek met de hoofduitvoerder van sloopbedrijf Barten over de voortgang van het werk .
Er zijn deze week al enkele containers afgevoerd , maar blijkbaar ook twee stuks op zaterdagavond 27 februari, kort voordat de bouwvakkers rond 22.30 uur uit de leeggeruimde brillenzaak Pearle vertrokken. 

Op 3 september1991 ontstond er plots een gat in het trottoir....

Op 3 september 1991  ontstond er
zo maar een gat in het trottoir voor de brillenzaak...
foto's © felix janssens,  3 september 1991.

Rickie, de buurvrouw van Markt 31-33: ‘Een half uur later stortte het zaakje in. Maar de afgedankte interieurinventaris, zoals meubilair, vloerbedekking, wandrekken, stoelen en de hele mikmak is toen meteen afgevoerd, maar wel in beslag genomen,’ aldus de buurvrouw, toevallig ook een Hoedemakers en ook actief in het onroerend goed, zoals de eigenaresse Doortje, die dan wel in Lienden woont, maar van oorsprong een Bossche is.

Slagersfamilie Hoedemakers
Doortje komt uit een bekende Bossche zakenfamilie. Haar vader was ene Daan Hoedemakers, die naar Eindhoven verhuisde en van wie zij de zaken in onroerend goed heeft overgenomen en voortgezet.

De Bossche Hoedemakers
zijn driekwart eeuw geleden, of als slagers [B.H. en D.H. in de Ridderstraat, Th.H. in de Hinthamerstraat, D. H. en J. H. in de Minderbroedersstraat en paardenslager P. H. in de Pijp] verder gegaan, of in de kaas [D. Hoedemakers van de Kaaskeizer in de Ridderstraat, later diens dochter Bertha Hoedemakers-van den Dungen].
Een ander ging door in het onroerend goed, zoals wijlen Daan, de vader van Doortje, de eigenaresse van Mark 31-33.
Aan moeders kant heten ze van Amersvoort. 'Dat waren terazzowerkers. Vader van moeders kant is samen met de Italiaan Marcolina ongeveer 75 jaar geleden naar Tilburg verkast omdat er in Den Bosch toen teveel terrazzowerkers zaten.’Eigenaresse van Markt 31-33
Gertruda-roepnaam Doortje- Hoedemakers uit Lienden met de hoofduitvoerder
van het Sloop-en Aannemersbedrij Barten in gesprek
.

foto © paul kriele, 23 maart 2016.
Het puin wordt in witte zakken
in containers afgevoerd en elders onderzocht.

Middel eeuwse panden verprutst
Buurvrouw Rickie: ‘Je moet niet aan die panden gaan rommelen. Ik zie het onderhand bij elk pand in de binnenstad gebeuren. Allemaal oude panden, maar daar wordt zoveel aan vertimmerd . Ook bij Pearle: eerst werd het kantoor van beneden naar boven verplaatst. Op die etage werd eerst nog gewoond. Toen de winkel uitgebreid, muurtje weggebroken. Ga zo maar door. Iedere nieuwe winkel heeft weer een eigen concept.
En nu eind februari weer. Er is van alles weggehaald en in die twee containers terecht gekomen en afgevoerd. Maar dus wel voor onderzoek bewaard gebleven.
Het moest vóór maandag 29 februari leeg zijn opgeleverd om een nieuwe winkelinventaris te kunnen plaatsen. Gelukkig dat het pand niet twee dagen later is ingestort. ....'

Dat zegt ook de eigenaresse, die deze donderdagmiddag nog bedruimeld bij de plek des onheils staat. Doortje: ‘Dat zou een ramp zijn geweest als de bouwvakkers, de ontwerpers van het interieur en het winkelpersoneel in het pand aanwezig zouden zijn geweest. Ik moet er niet aan denken.’
‘Tja en de oorzaak, nietwaar? Ze tasten er nog steeds over in het duister. Daar zal nog wel scherp op worden gekeken en niet in de laatste plaats door de verzekering ..!
Maar ik heb niks meer,’ klinkt het wat verontwaardigd. ‘Ik weet wel dat de kelders nog redelijk in tact zijn. De vraag is of de gewelven nog sterk genoeg zijn gebleven om de bovenboel op te kunnen houden,’ aldus Doortje zich afvragend. Maar….wat brengt de toekomst..?De eigenaresse van het Pearlepand op Markt 31-33
Doortje Hoedemakers, een zakenvrouw in onroerend goed.

foto © paul kriele,  24 maart 2016.

Nieuwbouw..? ‘Daar kan ik niets over zeggen. In dat opzicht ben ik grotendeels afhankelijk van de gemeente. ’

Dat is ook wat de buurvrouw beaamt: ‘Alle kosten komen op conto van eigenaresse: het puin opruimen, de veiligheidsmaatregelen, de kosten die de gemeente maakt rondom het perceel, en dan de zaak weer opbouwen.. ‘.
Dat kan gezien de procedure met de verzekeringen het verhalen van de schade minstens een jaar aanlopen. Dan spreken we nog niet over nieuwbouw en wat daar bij komt kijken van bouwvergunningen etc. Wat wil de gemeente en wat mager op die plek gebeuren ?'

*Gertruda Hoedemakers
Volgens de inschrijving in het Kadaster  staat het pand op naam van
Gertruda Alberta Mathilda Hoedemakers [*5 augustus1953]. Burgerlijke staat gehuwd met  Nicolaas Elze Clingeborg [*29 juni 1935 ]


Terug naar boven